Elena Udrea, ARESTATA preventiv in dosarul GALA BUTE. Fostul ministru a ajuns in Arestul Politiei Capitalei

×
Codul embed a fost copiat

Instanta suprema a decis, miercuri, arestarea preventiva pentru 30 de zile a Elenei Udrea, in dosarul "Gala Bute".

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Elena Udrea a fost din nou, incatusata. Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au aprobat cererea procurorilor care o acuza de luare de mita, in 3 situatii diferite. Drept urmare, Udrea s-a reintors in arestul Politiei, pe care l-a prezentat recent ca pe un spatiu de tortura. Fostul ministru considera ca intregul sau dosar este construit pe baza unor denunturi mincinoase, date de oameni care nu vor sa ajunga dupa gratii si spun orice, pentru asta.

Elena Udrea a fost obligata sa se intoarca miercuri dupa-amiaza in arestul Politiei Capitalei.

Elena Udrea: "Cei care sunt la un moment dat parte a guvernarii n-au voie sa se planga de ce e acolo, pentru ca si din cauza noastra sunt acele conditii. Conditii in care nu stau doar arestatii, conditii in care stau si politistii."

Citește și
basescu boc udrea
Basescu a vizitat-o pe Elena Udrea iar Boc pe Monica Iacob Ridzi. Mesajul fostului presedinte pentru Udrea
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

In urma acestor declaratii, cei de la Politia Capitalei au explicat printr-un comunicat ca dezinsectia si deratizarea sunt facute periodic si ca apa din arest este din reteaua publica, asadar este potabila.

Elena Udrea a stat departe de gratii sapte zile. Arestata initial in dosarul Microsoft, a reusit sa schimbe masura preventiva cu una mai putin dura. Procurorii i-au invocat insa alte trei fapte de luare de mita. Potrivit lor Udrea ar fi primit 10 la suta din valoarea contractelor pe care firmele private le incheiau cu Ministerul Turismului atunci cand era ea la conducere.

Practic, sustin anchetatorii, Elena Udrea ar fi incasat prin intermediari 900 de mii de euro, 600 de mii de lei sub forma de servicii si de publicitate si inca 300 de mii de lei pentru excursii si petreceri.

Elena Udrea: "Au fost inregistrarile care au fost depuse la dosar, prin care s-a demonstrat presiunile pe care le facea denuntatoarea asupra celorlalti, sa spuna la fel ca ea. Dar e jenant sa spui ca dupa 2 ani de zile dupa ce ai luat niste bani, ai stat sa ii platesti o masa Elenei Udrea. Ei, chiar de o masa aveam bani."

Elena Udrea insista ca este nevinovata si ca cei care au facut denunturile impotriva ei sunt mincinosi.

Elena Udrea: "Pamenii sunt tentati sa faca astfel de lucruri, mai ales cei cu caracterul slab. Sa faca denunturi frauduloase doar ca sa ramana in libertate."

Una dintre acuzatiile procurorilor se refera si la faptul ca o parte din comisionul ilegal incasat de Dorin Cocos de pe urma contractului Microsoft ar fi ajuns si la PDL. Udrea a confirmat partial informatia.

Mandatul de arestare emis miercuri pe numele Elenei Udrea este unul de 30 de zile. Avocatii sai pot sa conteste masura.

Desfasurarea evenimentelor de miercuri, 25 februarie

ORA 16:40 Elena Udrea a ajuns la sediul Arestului Politiei Capitalei.

Politistii au pus in executare mandatul de arestare preventiva emis de Inalta Curte de Casaţie si Justitie si au ridicat-o pe Elena Udrea de la locuinta sa, unde era in arest din 17 februarie, in dosarul "Microsoft".

Masina cu care a fost dusa Elena Udrea, escortata de politisti, a ajuns la Arestul central al Politiei Capitalei in jurul orei 16.30.

ORA 14.55 Instanta suprema a decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a Elenei Udrea, in dosarul "Gala Bute", aceasta urmand sa fie incarcerata in Arestul central al Politiei Capitalei. Judecatorul de drepturi si libertati de la instanta suprema a admis propunerea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si a dispus arestarea preventiva a Elenei Udrea pentru o perioada de 30 de zile, din 25 februarie pana la 26 martie inclusiv.

Mandatul de arestare a fost emis pentru: infractiunea de luare de mita in legatura cu finantarea de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a contractelor incheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic si UAT Borsec; infractiunea de luare de mita in legatura cu platile efectuate de Compania Nationala de Investitii catre SC Consmin SA; infractiunea de luare de mita in legatura cu finantarea de catre MDRT a contractelor incheiate de Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni si UAT Petrosani; infractiunea de abuz in serviciu, in legatura cu organizarea "Galei Bute", se arata in decizia inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Totodata, instanta a respins propunerea DNA in cazul Elenei Udrea in ce priveste acuzatiile de tentativa la infractiunea de folosire de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si infractiunea de folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Judecatorul a dispus emiterea de indata a mandatului de arestare preventiva pe numele Elenei Udrea, aceasta urmand sa fie dusa in Arestul central al Politiei Capitalei. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata de Elena Udrea tot la instanta suprema.

ORA 09.50 Sinteza declaratiilor Elenei Udrea:

Elena Udrea: "Sunt dezamagita de faptul ca o multime de oameni nu au curajul sa-si asume lucrurile pe care le-au facut. Ma uit cum o multime de barbati afirma acum ca nici nu respirau daca nu ii lasa Elena Udrea sa respire.

Eu spun asa. Daca in calitate de om politic am facut multe greseli si multe dintre lucrurile pe care le fac politicienii nu-mi sunt straine, dar sunt una dintre cel care sustin ca trebuie schimbate lucrurile si trebuie schimbat cadrul legislativ, ca ministru am fost un ministru bun."

Rep.: Sunteti imaculata ca politician?
Elena Udrea: "Nu, asta va spun si eu. Ca politician sunt aproape ca orice politician, cu bine si cu rele, dar ca ministru am fost un ministru bun. Nu ma refer la lucruri ilegale.

Deci uitati-va, orice face un denunt fie el si fraudulos, fie dovedit fraudulos, asa cum a fost in cazul acesta, beneficiaza de masuri preventive usoare, control judiciar sau nici macar, luarea masuri preventive, si atunci oamenii sunt tentati sa faca astfel de lucruri, mai ales cei cu un caracter slab, sa faca denunturi frauduloase, doar ca sa ramana in libertate. Pe de alta parte, dupa ce stai 3 luni in arest preventiv, in arestul central, acolo unde am stat eu o saptamana, probabil ca si caracterele mai puternice se inmoaie si oamenii care de regula nu ar face astfel de lucruri. Ajung sa minta, sa spuna ce asteapta anchetatorii, doar ca sa iasa."

Elena Udrea: "Stiti cum este astazi? Vine unul si recunoaste, am luat niste bani, dar i-am dat mai sus. Ce sa fac? Ce ar trebui sa fac eu?"

Rep.: Dumneavoastra i-ati dat mai sus?
Elena Udrea: "Nu, nu. Problema este ca acestea sunt denunturi frauduloase, mincinoase, doar ca sa scapi.

Nu este nimic din ceea ce stiu eu despre Traian Basescu, care ar putea fi subiect de denunt sau de acuzatie.

Nu este un secret, asa se finanteaza campaniile electorale. De ce va prefaceti toti ca nu stiti? Toata societatea, toate presa, toata clasa politica se preface ca nu stie. Asa se finanteaza campaniile electorale. Intrebati-l pe domnul Iohannis, pe domnul Ponta, cum si-au finantat campaniile. Veti vedea ca la fel. Stiam. Stiam ca Dorin Cocos finanta campaniile PDL-ului. Asta stiam. Nu stiam exact ce si cu ce suma."

Rep.: Domnul Blaga stia ca Dorin Cocos finanteaza PDL-ul?
Elena Udrea: Intrebati-l pe domnul Blaga.

CITITI SI: Vasile Blaga, dupa ce Udrea a spus despre Cocos ca a finantat PDL-ul: "Se taie chitanta, cum spun regulile intotdeauna”

ORA 09.45 Dupa aproximativ o ora si jumatate, Elena Udrea a iesit de la instanta suprema si a stat de vorba cu jurnalistii. Fostul ministru a declarat ca stia faptul ca Dorin Cocos finanta campanieile elctorale ale PDL-ului.

ORA 08.00 Inainte de a intra la instanta suprema, Elena Udrea raspunde la cateva intrebari ale jurnalistilor:

Corespondentul ProTV Ovidiu Oanta: Cand ati intrat in politica v-ati gandit vreodata ca veti ajunge sa traiti astfel de zile?
Elena Udrea: Cand intri in politica te gandesti ca ajungi orice fel de zile.

Ovidiu Oanta: Conteaza mult pentru dumneavoastra ca domnul Basescu va sustine in aceste zile?
Elena Udrea: Conteaza mult ca ma sustin foarte multi oameni in aceste zile si conteaza mult ca ma sustine si fostul presedinte, desigur.

Ovidiu Oanta: Unde e mai greu, in sala de judecata sau in fata jurnalistilor?
Elena Udrea: In sala de judecata este mai liber putin.

Ovidiu Oanta: Cat estimati ca va dura procedura? Veti da declaratii complete?
Elena Udrea: Sunt lucruri pe care am vrut sa le spun doar judecatorilor, nu in fata procurorilor.

La randul sau, avocatul Marius Striblea a spus ca sunt sase capete de acuzare impotriva fostului ministru.

ORA 07:50 Elena Udrea a ajuns la instanta suprema, care va judeca cererea DNA de arestare preventiva a acesteia, in dosarul "Gala Bute", ea afirmand ca sunt lucruri pe care nu a vrut sa le spuna in fata procurorilor, vrand sa le spuna doar judecatorilor.

Denuntul care a adus-o in fata procurorilor DNA

"Nu mai bine ma ard pe rug decat sa mai jucam acest teatru absurd?", intreba retoric Elena Udrea, marti aseara, pe o retea de socializare.

Procurorii au chemat-o si marti la audieri pe deputata aflata in arest la domiciliu. La iesire, ea a declarat ca toti cei care au denuntat alte persoane in dosarul ei sunt liberi. Iar unii au facut parte candva din cercul ei de apropiati.

"Tehnica asta a denuntului, ca recunosc si spun ca am dat mai departe, ii face scapati. Singurul care a ramas in arest este Rudel Obreja. In rest, toata lumea e bine merci", a declarat Elena Udrea.

Elena Udrea vede cum toti cei care i-au fost apropiati dau declaratii in fata procurorilor, unele care o incrimineaza direct. Ultimul care ar fi cedat este Dorin Cocos, cel care ar fi declarat ca a primit 700.000 de euro comision din afacerea Microsoft de la Dinu Pescariu, iar cu acesti bani ar fi cumparat impreuna cu Elena Udrea, sotia lui atunci, un hotel.

Dorin Cocos ar mai fi recunoscut ca a primit 5 milioane de euro, bani negri din afacerea Microsoft, dar si ca a depus mai multe sume de bani la casieria PDL, sub forma de sponsorizari, sustinand ca Vasile Blaga stia de unde provin.

Reporter: "Il veti denunta si dumneavoastra pe Dorin Cocos, asa cum se pare ca a facut el impotriva dumneavoastra?"

Elena Udrea: "Daca asta il ajuta sa fie liber, eu ii doresc sa fie sanatos."

Insa, cea care pare sa-i fi dat lovitura de gratie Elenei Udrea este Ana Maria Topoliceanu, prietena ei, alaturi de care a fost fotografiata la Paris, la o sesiune de cumparaturi. Deputata a fost asa de suparata cand a aflat ca Topoliceanu a facut un denunt impotriva ei, incat a vorbit despre asta la tribuna Parlamentului.

Topoliceanu a vorbit despre comisionul de 10 la suta pe care Elena Udrea l-ar fi perceput celor care semnau contracte cu Ministerul Turismului si agentiile ori companiile aflate in subordinea acestuia.

"Nu imi amintesc cu exactitate, dar, cel mai probabil, am vorbit cu Elena Udrea despre modalitatea in care urmau sa fie transferati acesti bani si ea mi-a spus sa ii iau prin intermediul societatii administrate de Breazu Tudor, zis Cici, un prieten comun. Numele societatii administrate de Breazu Tudor este Ekaton Consulting SRL", a spus in denunt Ana Maria Topoliceanu.

Ana Maria Topoliceanu nu a fost arestata in dosar, in schimb, Tudor Breazu, apropiat al Elenei Udrea, a primit mandat de arestare si pentru ca nu a cooperat cu procurorii. Tanarul a fost acuzat de complicitate la luare de mita.

Unul dintre cei care au furnizat cele mai multe probe anchetatoruilor este omul de afaceri Dinu Pescariu. El a sustinut ca ministrul Turismului i-a cerut jumatate de milion de euro mita. In schimbul banilor, Udrea i-ar fi promis ca il scapa de sechestrul asigurator institutit pe conturile lui din Elvetia.

Dinu Pescariu a vorbit despre banii pe care ii dadea lui Dorin Cocos, dar si despre relatia cu Elena Udrea.

In dosarul fostului ministru al Turismului se regasesc si declaratiile date de Stefan Lungu, cel care i-a fost consilier personal Elenei Udrea, dar si de Gheorghe Nastasia, fost secretar general la minister. Ambii ar fi spus cum ar fi intermediat mita pentru Udrea. Ei ar fi incasat sute de mii de euro, bani pe care i-ar fi dat fostului ministru, direct sau sub forma de excursii sau petreceri.

Stefan Lungu este acum in arest la domiciliu, iar Gheorghe Nastasia, sub control judiciar.

Cel care a refuzat sa coopereze cu procurorii anticoruptie, Rudel Obreja, este considerat principalul beneficiar al galei Bute.

"Din punctul de vedere al Galei Bute, nu exista niciun fel de ilegalitate. Doamna Udrea este tinta principala si toate sagetile sunt indreptate impotriva ei. Noi suntem niste mici candelabre, portelanuri, printre picioarele elefantilor", spunea inainte de arestare Rudel Obreja.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Traian Basescu despre episodul Udrea - Bica la Paris:
Traian Basescu despre episodul Udrea - Bica la Paris: "Aveam scris decretul de revocare a lui Coldea". De ce s-a razgandit

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, marti seara, la B1 Tv ca, dupa aparitia fotografiiilor cu Elena Udrea si Alina Bica la Paris, a avut "scris" decretul de revocare din functie a generalului SRI Florian Coldea.

Basescu a vizitat-o pe Elena Udrea iar Boc pe Monica Iacob Ridzi. Mesajul fostului presedinte pentru Udrea
Basescu a vizitat-o pe Elena Udrea iar Boc pe Monica Iacob Ridzi. Mesajul fostului presedinte pentru Udrea

Fostul presedinte Traian Basescu a marturisit ca a vizitat-o pe Elena Udrea, aflata in arest la domiciliu. Acesta a spus ca a dorit sa o asigure ca nu a abandonat-o.

Hellvig, intrebat daca Udrea a avut dreptate in privinta vizitelor sale la SRI, in 2014:
Hellvig, intrebat daca Udrea a avut dreptate in privinta vizitelor sale la SRI, in 2014: "Au fost discutii legate de carti"

Comisia privind exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI a dat, marti, aviz favorabil propunerii ca Eduard Hellvig sa fie numit in functia de director al Serviciului Roman de Informatii.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.