Hellvig, intrebat daca Udrea a avut dreptate in privinta vizitelor sale la SRI, in 2014: "Au fost discutii legate de carti"

×
Codul embed a fost copiat

Comisia privind exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI a dat, marti, aviz favorabil propunerii ca Eduard Hellvig sa fie numit in functia de director al Serviciului Roman de Informatii.

Astfel, au fost inregistrate 7 voturi "pentru" si unul "impotriva".

Dupa audieri, Eduard Hellvig a dat o declaratie de presa pe un hol din Parlament, in fata salii de sedinta. El si-a prezentat viziunile in ceea ce priveste viitorul Serviciului Roman de Informatii, dar si planurile sale, in cazul in care va fi validat de Parlament. Printre altele, Hellvig a fost intrebat cum comenteaza afirmatiile facute recent de Elena Udrea, care l-a acuzat ca avea intalniri cu Florian Coldea si ca stia dinainte ca Iohannis nu va fi declarat incompatibil.

Redam, integral, discutia dintre jurnalisti si Edurad Hellvig:

Rep.: "Doamna Udrea spunea, prin intermediari, e adevarat, ca in campania electorala dumneavoastra mergeati la sediul SRI, aveati intalniri cu domnul Florian Coldea si ca stiati din timpul campaniei ca domnul Iohannis nu va fi declarat incompatibil. Cum raspundeti acestor acuzatii si daca sunt adevarate acele intalniri."

Citește și
Eduard Hellvig
Cine este Eduard Hellvig, propus de presedintele Iohannis la sefia SRI. Fostul broker la bursa care a mizat pe politica
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Hellvig: "Am luat nota de declaratia doamnei Elena Udrea, nu vreau sa fac niciun comentariu cu privire la alegatiile pe care domnia sa le-a facut. Ceea ce vreau sa va spun, ca eu, ca persoana publica care am fost, intotdeauna am avut grija ca institutia si relatia institutionala care a existat intre directorul institutiei, fac precizarea, intre directorul institutiei si persoana mea, sa nu fie grevata de discutii care sa implice decizii de alta natura decat strict de informare si de, cum sa spun, de schimb de valori pe care le impartasim si cred ca le impartasim reciproc impreuna cu fostul director George Maior. Ca atare nu vreau sa fac niciun alt comentariu legat de aprecierile doamnei Udrea."

Rep.: "Au fost sau nu intalniri intre dumneavoastra si conducerea SRI inainte de alegeri?"

Hellvig: "Intalniri daca au existat, au existat intre mine si fostul director George Maior, care au fost discutii strict legate de valori in care credem, de carti si alte lucruri care nu aveau legatura directa cu institutia Serviciului Roman de Informatii. Era o relatie sigur, evident, profesional, personala, ne stim de foarte multi ani. Am fost parlamentari amandoi, ne stim de extrem de multi ani, nu e vorba de o relatie instutionala, ci de o relatie personala."

Rep.: "Deci ati fost in calitate de persoana fizica?"
Hellvig: "Da."
Rep.: "La sediul SRI?"
Hellvig: "La biroul domniei sale. Trebuie sa fac precizarea, directorul SRI nu poate sa aiba intalniri in spatiul public. Este normal, pentru ca functia presupune totusi..."

Europarlamentarul Eduard Hellvig, nominalizat de presedintele Klaus Iohannis pentru functia de director al SRI, a fost audiat marti in comisiile parlamentare de specialitate. Urmeaza ca, miercuri, Birourile Permanente Reunite sa decida decida ziua in care se va da votul pentru acesta in Parlament. Audierea lui Hellvig a avut loc in sedinta secreta, reprezentantii presei avand acces in debut, pentru ilustratie. Hellvig a evitat sa faca declaratii inaintea sedintei.

La sedinta au fost prezenti toti membrii acestui for, cu exceptia deputatului Sebastian Ghita. Acesta se afla marti dimineata la instanta suprema, unde se judeca cererea lui de ridicare a controlului judiciar, masura luata de procurori in dosarul in care este cercetat alaturi de cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Hertanu.

Ghita, care a demisionat din PSD, a ramas insa membru al grupului parlamentar si, in virtutea acestui fapt, si-a mentinut calitatea de membru al Comisiei. El a declarat, luni, cu o zi inaintea audierilor, ca reflecteaza la ideea de a se retrage din Comisie, dar ca va lua parte la audierea lui Hellvig, fapt care nu s-a mai intamplat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Victor Ponta:
Victor Ponta: "Nu ne vom opune numirii lui Hellvig la SRI". Europarlamentarul va fi audiat marti de comisiile parlamentare

Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta Biroului Permanent National, ca social-democratii ”nu se vor opune numirii lui Eduard Hellvig la conducerea Serviciului Roman de Informatii.

Cine este Eduard Hellvig, propus de presedintele Iohannis la sefia SRI. Fostul broker la bursa care a mizat pe politica
Cine este Eduard Hellvig, propus de presedintele Iohannis la sefia SRI. Fostul broker la bursa care a mizat pe politica

Liberalul Eduard Hellvig a fost propus de presedintele Klaus Iohannis pentru functia de sef al Serviciului Roman de Informatii.

Iohannis a explicat de ce l-a nominalizat pe Eduard Hellvig la conducerea SRI. Reactia fostului presedinte, Traian Basescu
Iohannis a explicat de ce l-a nominalizat pe Eduard Hellvig la conducerea SRI. Reactia fostului presedinte, Traian Basescu

Liberalul Eduard Hellvig ar putea fi noul director al Serviciului Roman de Informatii, daca va fi validat de Parlament. Klaus Iohannis l-a nominalizat joi seara in postul ramas liber dupa demisia lui George Maior.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.