Elena Ceaușescu, după ce a aflat că Ion Iliescu a preluat puterea: ”Vezi, Nicule, ți-am zis să-l termini”
Materialul face parte din campania „20 de ani de libertate” a Știrilor ProTV, care a fost difuzată în premieră în 2009. Materialele din această campanie au fost realizate de Romeo Diaconescu și de Cosmin Savu.
În urmă cu 30 de ani, noua putere instaurată imediat după fuga soților Ceaușescu încerca să se consolideze și să pună capăt masacrului de pe străzi. Revoluția, odată începută, trebuia și câștigată.
Psihoza teroriștilor părea că a fost scăpată de sub control.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În seara zilei de 24 decembrie, conducerea Frontului Salvării Naționale a decis executarea în regim de urgență a soților Ceaușescu.
Procesul și execuția au avut loc la o unitate militară din Târgoviște, în prima zi de Crăciun.
Coincidență sau nu, rezultatul a fost cel așteptat: vărsarea de sânge a luat sfârșit.
În urmă cu 20 de ani, pe 24 decembrie 1989, România era în pragul unui război civil. Toată lumea trăgea în toată lumea. Implicarea oamenilor în lupta cu dușmanul nevăzut a făcut ca prețul libertății să crească la peste 1.000 de morți. Bucureștiul avea nevoie de un nou cimitir.
Pe 22 decembrie ’89, la ora 12:09, elicopterul prezidențial a decolat în grabă de pe Comitetul Central. Dacă mai întârziau câteva minute, mulțimea i-ar fi linșat. Prima oprire a fost Snagov. Lui Ceaușescu nu-i venea să creadă că țara a început să se ridice împotriva lui. După câteva telefoane s-a îngrozit.
A decis să zboare mai departe, către Pitești, cu gândul că acolo se va putea refugia într-o unitate militară puternică.
Pilotul Vasile Malutan nu i-a dus la destinație. I-a debarcat înainte de Titu, sub pretextul că elicopterul poate fi doborât de la sol. În realitate, zborul soților Ceaușescu a fost întrerupt din ordinul generalului Stănculescu. Același care cu o oră înainte le chemase elicopterul.
Speriați de această întorsătură neașteptată, soții Ceaușescu au oprit o mașină și au cerut șoferului să-i ducă la Târgoviște, la Institutul pentru Protecția Plantelor. Acesta i-a dus la destinație și apoi i-a turnat la miliție. Era deja ora 13:30. Un echipaj al miliției s-a dus să-i rețină.
“Ne-a văzut, a făcut trei pași înapoi, a întrebat cine suntem noi, dacă suntem cetățeni ai Republicii Socialiste România și dacă am venit să arestăm un șef de stat. Colegul i-a spus că nu, am venit să vă oferim protecție”, povestește Ion Enache, fost milițian.
Așa i-au convins pe soții Ceaușescu să plece din institut - cu gândul să-i ducă în sediul miliției județene. Acesta era, însă, înconjurat deja de mulțimea înfuriată. De teamă să nu fie și ei linșati, milițienii au întors mașina și s-au refugiat într-o pădurice, unde au stat două ore.
Soții Ceaușescu se așteptau să fie arestați. S-au arătat curioși să afle cine a preluat conducerea țării. Milițienii le-au povestit ce s-a dat la Televiziune, menționând numele lui Ion Iliescu.
’Atunci ea (Elena Ceaușescu, n.r.) a spus: ’Vezi Nicule, ți-am zis să-l termini la timpul respectiv, nu m-ai crezut”, își amintește Ion Enache.
Odată cu lăsarea serii, s-au reîntors în oraș la sediul miliției. De acolo au fost arestați de armată și duși într-o unitate militară. Era 22 decembrie ora 18:00. Anunțul a fost dat la Televiziune.
Vestea așteptată cu sufletul la gură de un întreg popor coincide cu declanșarea psihozei teroriștilor. În București, în jurul orei 19:00, oamenii mureau din nou în fața Comitetului Central.
În noaptea de 22 și în zilele care au urmat, numărul morților căzuți în războiul invizibil s-a ridicat la 957 în întreaga țară. Un sacrificiu imens, nejustificat, al unui război absurd. Acesta este motivul pentru care în noaptea de 24 se decide executarea cuplului Ceaușescu.
“Se luase o hotărâre cu privire la eliminarea fizică a soților Ceaușescu la MApN, între Ion Iliescu, generalul Stănculescu, Petre Roman, Silviu Brucan, Gelu Voican Voiculescu”, povestește Dan Voinea, fost procuror militar.
Generalul Stănculescu a fost trimis la Târgoviște să se ocupe de organizarea momentului.
“N-a vrut nimeni să se angajeze la acest proces. Eu, care știam ce s-a întâmplat la Timișoara și știam ce s-a întâmplat la București, știam că ăsta trebuie oricum lichidat”, spune Victor Atanasie Stănculescu, fost ministru al Apărării.
Procurorul Dan Voinea a fost solicitat să se ocupe de acuzare. Judecata a avut loc în unitatea militară în care cei doi erau reținuți, pe 25 decembrie 89.
“Tribunalul care i-a condamnat se numea tribunal militar excepțional. Și asta spune totul. Sigur, procesul a avut mari defecte, pentru că cei care judecau, și avocații și toți, erau în același timp membrii unei instanțe, dar în același timp erau victimele lui Ceaușescu”, declară Gelu Voican Voiculescu, revoluționar.
Soții Ceaușescu au fost condamnați la moarte pentru genocid și crimă împotriva umanității. Din plutonul de execuție au făcut parte trei parașutiști aduși special de la Boteni.
“Nu aveam curaj. Nimeni. Generalul Victor Atanasie Stănculescu a zis: ‘Legați-i, luați-i și la zid cu ei!’. Întâi pe el și pe urmă pe ea”, povestește Dorin Cârlan, fost membru al plutonului.
Execuția a avut loc la ora 14:50. Filmul execuției a fost prezentat la Televiziune puțin înainte de miezul nopții.
Bucuria a fost urmată de jale. Românii și-au petrecut primul Crăciun liber în cimitire. Pe 26 decembrie 1989, 13 orașe-martir își îngropau morții. România era în doliu.
Dar Revoluția a învins. În ’89, de Crăciun, ne-am luat rația de libertate. Și ne-o meritam din plin. Trebuie doar să nu uităm s-o prețuim.
Curajul și sacrificiul suprem al celor 1.000 de morți ne obligă să rescriem viitorul așa cum îl merităm și nu cum ar fi dorit alții să-l trăim.
Indiferent de înțelegerile dintre marile puteri, de scenarii și conspirații, adevărul de netăgăduit al Revoluției române este acela că NOI ne-am dorit, ne-am luptat și am câștigat cu sânge dreptul la un destin mai bun, asupra căruia să avem control.
Merităm o Românie a valorilor și nu a imposturii. O Românie capitalistă, care să dea posibilitatea fiecăruia dintre noi să se exprime liber și să-și construiască viitorul pe care și-l dorește.
Sursa: Pro TV
Etichete: Nicolae Ceaușescu, libertate, craciun, revoluția română, executare, gelu voican voiculescu, 1989,
Dată publicare:
24-12-2019 08:29