Victimele Revoluţiei de acum 30 de ani au fost comemorate, duminică, 22 decembrie, în Capitală.

Mii de persoane au pornit într-un marș, din Piața Victoriei până în Piața Revoluției, pentru a-i omagia pe cei care și-au pierdut viața în Decembrie 89, iar numele a peste 1100 de Eroi Martiri au fost rostite de către urmașîi lor.

Participanții la marșul memorial, au fost "echipați" cu pancarte, dar și cu baloane, care au fost înălțate spre cer, la sosirea în Piața Revoluției.

Ca în fiecare an, marșul dedicat eroilor căzuți la Revoluție a strâns o mulțime de oameni: "Păcat, păcat, de sângele vărsat". "Cinste lor, cinste lor, eroilor".

Imagini de la Revoluție au fost proiectate pe clădirea Ministerul de Interne, iar numele a peste 1100 de Eroi Martiri au fost rostite de urmașii lor.

Marian Rădună, activist civic: "În 29 de ani, acum se fac 30, nu au rostit numele eroilor, nu trebuie să uităm, copiii noștri nu trebuie să uite".

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România: "Președintele Trump trimite condoleanțele lui pentru toți care și-au dat viața în Revoluție".

Tineri care nici nu erau născuți în 1989 povestesc că au citit pe internet sau le-au povestit părinții despre evenimentele din 1989. Pentru ei, cel mai dureros este că mulți eroi martiri aveau atunci vârsta pe care o au ei astăzi.

Tânără: "Am plâns vreo 20 de minute când mă uitam la numele astea. Mă simt foarte tristă. Cel mai mult am aflat din filme, din cărți, din presă".

Tânăr: "M-am născut fix la începutul libertățiii și trebuia să vin să comemorez".

Tănăr: "Știu de la părinți ce s-a întâmplat și de aceea mi-am dorit să fiu aici".

La evenimentele de Comemorare de duminică au fost prezenți și șeful statului și cel al Guvernului.

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, la marșul dedicat eroilor căzuți la Revoluției a participat și președintele țării, Klaus Iohannis, dar și primul-ministru, Ludovic Orban.

"Fac astfel un apel către toţi românii, cu ocazia marcării Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, să vorbim clar şi răspicat despre Revoluţia din Decembrie 1989. Revoluţia anticomunistă a existat, la fel cum şi regimul comunist a mutilat destinul acestei ţări! Să lăsăm adevărul să iasă la lumină şi să nu îl ocolim! De o parte a fost iubirea de ţară, apărată de eroii şi martirii noştri, iar de cealaltă parte au fost ura şi tirania în mâinile unui dictator şi ale acoliţilor săi", a spus şeful statului.

Omagierea Eroilor Martiri continuă și zilele următoare. Luni, 23 decembrie, la Ministerul de Interne are loc comemorarea eroilor jandarmi căzuți la Aeroportul Henri Coandă acum 30 de ani.