Efectul furtunilor din weekend: vântul a suflat ca turbat, un baraj natural a fost înghițit de ape
Primele ninsori, temperaturile scăzute şi vântul puternic au lăsat în beznă zeci de localități. Sute de copaci, stâlpi şi acoperişuri au fost doborâte de vânt sau zăpadă.
Zeci de mașini și acoperișuri au fost distruse doar în Constanța, iar peste 200 de copaci au fost rupți ori smulși din rădăcini, arată ultimul bilanț al autorităților. Necazuri au avut și mai mulți turiști porniți în drumeție în Munții Făgăraș.
După o noapte în care vântul a suflat ca turbat la Constanța, cu viteze de peste 100 de km/h, pe lumină s-au văzut urmările.
Alegeri 2024
19:19
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 8,2 milioane de români până la 18:00
19:13
Bărbat din Timiș prins cu o armă asupra lui în secția de votare. Ce a urmat
19:02
Ce au declarat candidații la prezidențiale la ieșirea de la urne. Mesajele transmise alegătorilor în ziua votului
18:24
Dosar penal pentru un vrâncean care a vrut să voteze deși avea interdicție. Explicația halucinantă dată polițiștilor
Ina Popescu, corespondent PROTV: „Asta e tot cea mai rămas dintr-un loc de joacă pentru copii după ce acoperișul unui bloc din vecinătate s-a prăbușit."
Locatar: „Practic s-a prăbușit tot acoperișul deodată, o parte din el alunecând în proximitatea blocului (...) răspândindu-se pe circa 500 de metri pătrați."
Paznic: „S-a speriat multă lume, și vecinii de aici din cartier, când au auzit bubuituri, când a început aseară nu mai știai pe unde să mai scoți cămașa, intrai în panică!"
La numărul unic de urgență, autoritățile au primit peste o mie de apeluri.
Ana Maria Stoica, purtător de cuvânt ISU Dobrogea: „Peste 140 de copaci degajați, 40 de autoturisme avariate degajate, 30 de acoperișuri smulse."
Până seara, însă, bilanțul a crescut. Autoritățile au anunțat că 240 de copaci au căzut, 60 de mașini au fost avariate, iar 50 de locuințe au rămas fără acoperiș. În plus, Drumul Județean 223 s-a surpat, o cruce a unei biserici a fost ruptă, iar mai multe țevi de gaze s-au fisurat.
Cod roșu de vreme rea a fost și în județul Tulcea, unde apele au ajuns în micul sat de vacanță de la Gura Portiței.
Iar valuri mari au măturat țărmul și au rupt un baraj natural - o limbă de pământ din zona digului.
„Gata! Nu mai există drum aici! Aici a spart, nu poți să treci!"- spuneau martorii.
La munte, patru turiști au rămas blocați în Făgăraș, din cauza viscolului. Porniseră spre refugiul Călțun, au înfruntat nămeți de peste 60 de cm și, cum nu au mai răzbit prin vântul puternic, au hotărât să întoarcă, spre Piscul Negru. Dar s-au rătăcit! Dezorientați și obosiți, aproape de miezul nopții, au cerut ajutorul salvamontiştilor. Aproape opt ore a durat până când salvatorii au reușit să ajungă la ei, prin troiene și viscol. În tot acest timp, turiștii și-au aprins un foc, ca să nu înghețe, așa că au fost găsiți în stare bună.