Urgia a făcut prăpăd în Constanța și Dobrogea. A fost încadrată la furtună tropicală, după forță
Furtuna s-a dezlănțuit în noaptea de sâmbătă spre duminică la malul mării, și a făcut prăpăd. A fost cod roșu de vreme rea și vântul a suflat ca turbat - și cu peste 100 de kilometri pe oră.
Zeci de copaci au fost puși la pământ și mai multe acoperișuri au fost luate pe sus de rafalele violente. Timp de 10 ore, la Constanța au curs apelurile la 112 și pompierii nu au avut pauză.
Vijelia a măturat cu o forță incredibilă orașul Constanța. Vântul a suflat cu peste 100 de kilometri pe oră și a lăsat în urmă dezastru. În 10 ore, pompierii au avut peste 140 de misiuni. Telefoanele din dispecerat au sunat încontinuu.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Zeci de copaci au fost scoși din pământ, cu tot cu rădăcină, și au căzut pe stradă sau pe mașini parcate. Vântul a desprins de pe clădiri bucăți de tencuială, dar și peste 15 acoperișuri. De asemenea, principalele intersecții din oraș au fost inundate, iar traficul rutier a fost îngreunat.
Anamaria Stoica, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea: „Avem până acum 12 localități fără apă și fără curent, se lucrează pentru remedierea situații. Din fericire, nu a fost nimeni rănit.”
Autoritățile au emis și mesaje RO-ALERT și le-au recomandat oamenilor să rămână la adăpost.
Au fost emise două coduri roşii, unul pentru ploaie şi altul pentru intensificări ale vântului care depăşesc la rafală 100 de kilometri la oră. Pe mare a fost furtună de gradul 7 cu valuri care depășeau 8-9 metri înălţime.
Pe scara ce descrie intensitatea uraganelor, vijelia de la malul mării a fost încadrată la „furtună tropicală”.
Și în Tulcea, pompierii au fost în alertă toată noaptea. Iar pe Autostrada Soarelui, a fost lapoviță și chiar a nins pe anumite porțiuni.
Ore în șir de întârzieri la trenuri
Probleme au fost și pe calea ferată. Două trenuri care au plecat sâmbăta seara din Constanța au ajuns în Gara de Nord din București după miezul nopții - cu câteva ore întârziere.
„Opt ore am stat în tren, deci ceva de groază, de la vânt, nu știu, de la anotimp.”
„Am plecat la 5 din Constanța și am ajuns la ora asta în București. Am stat aiurea în tren, n-am știut de ce, s a stricat de două ori, a pornit, iar a stat. Oribil”, spuneau călătorii.
Două trenuri care au plecat sâmbătă seară din Constanța au acumulat foarte mari întârzieri. De exemplu, trenul Inter City 536 a pornit la drum la ora 19:20 a ajuns acum cu o întârziere de șase ore. O altă garnitură a venit cu o întârziere de 240 de minute.
Cei care aveau legături spre alte destinații au avut de așteptat alte câteva ore în gară.
„Acum urmează să mai fac și un drum de 11 ore către Timișoara. Având în vedere că am ajuns la 12 noaptea, stăm și păzim gara până dimineață” spunea un călător aflat într-o asemenea situație.
Pe zi însă, cei care nu s-au temut de furtună au mers pe faleza Cazinoului din Constanța să fotografieze valurile mării.
Vântul puternic a blocat orice activitate și în Portul Sulina.
Probleme au fost și la centrala de la Cernavodă. Unitatea 1 s-a deconectat automat, în condiții de siguranță, din cauza vremii, au anunțat autoritățile. De asemenea, și eolienele au început să se oprească.