Efectul combaterii taierilor ilegale de lemn, dupa doar 3 luni de controale: "Aproape 1.000 dosare penale si 60.000 amenzi"
Premierul Dacian Ciolos a anuntat ca, in perioada august - octombrie, au fost desfasurate circa 55.000 de controale in domeniul silvic, care s-au soldat cu aproape 1.000 de dosare penale.
"In vara, am spus ca intentionam sa luam niste masuri pentru a tine sub control taierile ilegale de masa lemnoasa, dupa ce primisem mai multe semnale de ingrijorare privind acest proces. Am cerut ministrilor de resort un set de masuri care sa reduca aceste activitati ilegale din domeniul silvic. (...) Am cerut MAI, impreuna cu Ministerul Mediului si cu ANAF, sa declanseze un proces de controale complex si coordonat pe toata filiera industriei lemnului - de la taieri si pana la comercializare, sa controlam legalitatea exploatarii si circulatiei masei lemnoase.
(...) Au fost desfasurate circa 55.000 de controale care s-au terminat cu aproape 1.000 de dosare penale. Au fost descoperite peste 2.500 de infractiuni, foarte multe pe Codul silvic, si s-au dat circa 60.000 de amenzi. De asemenea, s-au confiscat circa 50.000 de metri cubi de material lemnos", a informat Ciolos, la inceputul sedintei de Guvern, conform Agerpres.
Prim-ministrul a solicitat continuarea acestui mod de lucru in perioada urmatoare, tinand cont de faptul ca, in opinia sa, coordonarea intre MAI si Garda Forestiera "pare sa dea rezultate".
Pe de alta parte, Ciolos a cerut Ministerului Mediului sa vina cat mai rapid cu clarificari, inclusiv legislative, pentru a se putea asigura punerea la dispozitia populatiei a unor cantitati suficiente de lemn de foc.
"Daca in trecut o parte din lemnul de foc care se asigura se pare ca provenea si din surse ilegale, acum, si datorita acestor controale, a scazut disponibilitatea de pe piata a lemnului de foc si atunci as vrea sa luam masurile legale necesare pentru a creste aceasta disponibilitate", a adaugat premierul.