Mesaj cutremurator al printului Charles pentru o Romanie cu "cancer" in paduri. "53 de cazuri de taieri ilegale pe zi"

×
Codul embed a fost copiat

Intr-un mesaj postat pe site-ul GreenPeace Romania si adresat participantilor la Forumul Padurilor, organizat la Bucuresti, printul Charles face un apel la oprirea defrisarilor ilegale masive care au stirbit paduri uriase din Romania.

Printul Charles vorbeste din nou despre dezastrul din padurile Romaniei. Cu date si cifre, Printul Charles prezinta situatia dezastruoasa in care ne aflam acum: zeci de mii de hectare de padure rase de pe fata pamantului. Si daca semnalul de alarma vine de peste hotare, solutia este la noi.

Sunt deja binecunoscute pasiunea Printului Charles pentru Romania si vizitele dese in zonele splendide ale tarii noastre dar si determinarea de a ne convinge ca avem ceva ce altii au pierdut demult: paduri imense, nebatute de pasul omului. Unele zone par a fi insa, din pacate, lasate de izbeliste de catra autoritati.

Printul Charles: "Europa mai detine foarte putine suprafete intinse de paduri naturale, iar multe dintre acestea sunt in Romania. Padurile Romaniei sunt, desigur, o parte importanta si vitala a economiei, a integritatii mediului si a identitatii culturale la nivel national, dar au si o insemnatate mondiala din punct de vedere al biodiversitatii si al rolului in reglarea climei. De aceea mi se pare absolut crucial ca padurile sa fie gestionate durabil, pastrate si conservate pentru beneficiile pe care ni le ofera nu numai noua, ci si generatiilor care cel mai probabil ne vor urma."

Printul Charles: “Inteleg ca potrivit unei estimari, in perioada 2000-2011, circa 180.000 de hectare de paduri din Romania au fost lasate sa se degradeze sau au disparut in urma exploatarii sau a unor activitati ilegale. Mai rau decat atat, aproape jumatate din pierderi au avut loc in arii protejate. Un alt studiu arata ca in perioada 2009-2011 au fost inregistrate peste 31.000 de cazuri de taieri ilegale, urmate in 2012 de inca 20.000. In mod uimitor asta inseamna 53 de cazuri pe zi. Chiar si aceasta rata imensa ar putea fi o subestimare, acestea fiind doar cazurile inregistrate sau investigate de autoritati."

Citește și
Defrisari Romania
"DNA-ul padurilor": grupul de elita care va avea ca misiune oprirea defrisarilor ilegale. Ce salarii vor avea angajatii
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Cifrele dezastrului pot fi corectate, iar solutiile sunt la indemana noastra.

Printul Charles: “Daca aceste sisteme forestiere remarcabile ar putea fi gestionate intr-un mod mai rational, atunci beneficiile ar putea fi mentinute perpetuu, aducand in acelasi timp o gama de avantaje sociale si economice Romaniei. Bineinteles ca este mai usor de spus decat de facut.
Este nevoie de cooperarea si acordul tuturor partilor interesate, de la institutii guvernamentale, la proprietari privati de paduri, comunitati, pana la organizatii neguvernamentale si companii asociate sectorului forestier.
Pe langa intrebarea despre care ar fi cea mai buna modalitate de a ajunge la o utilizare durabila a padurilor astfel incat sa fie mentinute avantajele lor multiple intervine si chestiunea fundamentala a aplicarii Codului Silvic si a combaterii taierilor ilegale.”

In mesaj, Printul Charles aminteste de vizitele dese din Romania in zone de o frumusete dumnezeiasca.

Printul Charles: "Am mers printr-o parte dintre padurile Romaniei, intr-n cadru pe care il pot descrie doar ca fiind unul dintre cele mai remarcabile peisaje pe care le-am vazut vreodata. De aceea cred sincer ca sa poate castiga mai mult pentru Romania si pentru intreaga lume din gestionarea durabila pe termen lung a acestor locuri cu adevarat extraordinare in comparatie cu ce se poate obtine prin lichidarea lor pentru avantaje pe termen scurt. Asa cum stiu eu Romania si pe romani am deplina siguranta si incredere ca va veti ridica la nivelul acestei provocari si veti crea un impuls durabil si eficace pentru a ocroti aceste habitate atat de pretioase si importante atat pentru noi, cat si pentru copiii si nepotii nostri.”

Potrivit raportului de audit realizat de Curtea de Conturi privind Situatia patrimoniala a fondului forestier din Romania in perioada 1990-2012 s-au defrisat ilegal 366 de mii de hectare de padure. Prejudiciul era, atunci, de cinci miliarde de euro.

Fotograful Alex Gavan a publicat mai multe imagini ce ilustreaza dezastrul din muntii Romaniei, comparand defrisarile ilegale cu un cancer ce macina aceste zone.

 

Muntii mei iubiti au cancer. Muntii nostri au cancer. Un mare cancer a carui cauza suntem chiar noi, oamenii, si la a...

Posted by Alex Gavan on Wednesday, February 24, 2016

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Am putea avea cea mai mare rezervatie naturala din Europa daca ne-am opri din defrisat. Lemnul romanesc, o afacere uriasa
Am putea avea cea mai mare rezervatie naturala din Europa daca ne-am opri din defrisat. Lemnul romanesc, o afacere uriasa

Cel mai mare parc natural din Europa ar putea fi chiar in tara noastra, insa asta numai daca autoritatile romane ar reusi sa opreasca defrisarile ilegale.
 

"DNA-ul padurilor": grupul de elita care va avea ca misiune oprirea defrisarilor ilegale. Ce salarii vor avea angajatii

Romania, singura tara cu paduri virgine din Europa, va avea un DNA al padurilor.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.