Inundatiile din Galati: 227 locuinte distruse, 4.000 de hectare de terenuri agricole afectate


Ultimul update: Duminica 22 Septembrie 2013 07:03
Data publicarii: Joi 19 Septembrie 2013 07:30
Categorie: Stiri actuale

Inundatiile de saptamana trecuta, de la Galati, au distrus 227 de locuinte, iar pagubele inregistrate la infrastructura depasesc 7 milioane de lei, potrivit datelor furnizate de Inspectoratului de Stat in Constructii.

"Potrivit evaluarilor specialistilor Inspectoratului de Stat in Constructii, au fost identificate 227 de locuinte distruse de inundatii, din care 15 deja prabusite, restul cu risc imediat de prabusire, dupa cum urmeaza: Cudalbi - 86, Costache Negri - 84, Slobozia Conachi - 13, Pechea - 12, Corod - noua, Cuza Voda - sase, Corni - cinci, Baneasa - patru, Frumusita - doi, cate una la Cuca, Foltesti, Mastacani, Oancea, Smulti, Valea Marului. Fisele de evaluare au fost completate de specialisti, in prezenta proprietarilor, apoi au fost avizate de primari", se arata intr-un comunicat al Prefecturii Galati.

In documentul citat se mai arata ca distrugerile inregistrate la drumurile judetene, satesti si la podete au fost evaluate la peste sapte milioane de lei, din care 2,4 milioane reprezinta numai costurile refacerii drumurilor judetene.

In aceste conditii, prefectul judetului Galati si presedintele Consiliului Judetean Galati au fost imputeniciti sa fundamenteze proiecte de hotarari de guvern privind alocarea unor sume din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2013, pentru lucrarile de refacere a caselor prabusite sau cu risc imediat de prabusire, precum si pentru refacerea infrastructurii din zonele afectate.

"Intrucat buna parte din locuintele afectate de inundatii sunt din chirpici, exista probablitatea ca, in timp, numarul caselor ce se vor prabusi sa creasca. In ceea ce priveste restul locuintelor inundate, dar care nu prezinta risc de prabusire, acestea vor fi evaluate in perioada urmatoare, in vederea acordarii sprijinului cu materiale de constructii", se mai arata in comunicatul Prefecturii Galati.

In acelasi comunicat se precizeaza ca, de miercuri, au inceput si anchetele sociale in localitatile care au fost inundate, pentru a se identifica exact numarul persoanelor afectate si care urmeaza sa primeasca ajutoare financiare de urgenta in valoare de 1.000 de lei pentru fiecare familie afectata.

Persoanele afectate de inundatiile produse recent in judetul Galati vor primi ajutoare financiare in suma totala de 27 milioane lei, familiile celor noua persoane decedate urmand sa primeasca un ajutor de cate 5.000 lei, conform unor hotarari adoptate, miercuri, de Guvern.

Sumele au fost alocate din Fondul de Interventie aflat la dispozitia Guvernului si vor fi transmise Consiliului Judetean Galati, a anuntat ministrul Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, la finalul sedintei.

Banii vor fi distribuiti sinistratilor in maximum doua saptamani de la publicarea deciziei Guvernului in Monitorul Oficial.

Inundatiile de saptamana trecuta i-au ingenuncheat pe agricultorii din judetul Galati. Apa balteste pe aproape cinci mii de hectare de terenuri agricole si probabil ca nu se va retrage nici pana la iarna, spun oamenii. Ei nu au apucat sa recolteze mare lucru, iar apa le-a distrus tot ce aveau. Pierderile cele mai mari sunt la porumb si floarea soarelui.

Un raport al prefecturii din Galati arata ca inundatiile de saptamana trecuta au afectat aproape patru mii de hectare de suprafete agricole, 800 de hectare de pasune si 150 de hectare de padure.

Gheorghe Dediu, administratorul unei societati agricole: "S-a pierdut absolut totul. Apa este intinsa pe toata suprafata. Terminasem irigatul, rapita era deja rasarita si a venit potopul. Si ne-a luat tot".

In zona comunelor Frumusita, Mastacani si Foltesti, apa se intinde cat vezi cu ochii. Porumbul si floarea soarelui au fost inecate inainte de recoltare, iar rapita si orzul abia rasarisera. Intr-o incercare disperata de a mai salva ceva, agricultorii au incercat sa improvizeze un dig pe raul Chineja, dar fara succes.

Stefan Druica, agricultor: "Chineja n-a mai fost decolmatata din 1986, de cand, practic, s-a facut si aceasta investitie de imbunatatiri funciare. Si s-a colmatat si n-a mai putut sa preia debitul de apa care a venit din judetul Vaslui pana aici".

Pagubele mari din agricultura vor avea efect, cel mai probabil, in urmatorul an. Iar asta se va vedea in preturile alimentelor si, prin urmare, in buzunarele tuturor romanilor.

VIDEO PROTVPLUS.RO