Eclipsa parțială de soare, vizibilă joi în România pentru o oră și 20 de minute
Eclipsa parțială de soare, un eveniment astronomic rar, va fi vizibil joi în jumătatea de nord a ţării.
O eclipsă inelară de soare se va produce la orele prânzului, iar Luna va umbri Pământul.
Cei de la observatorul astronomic vă atrag atenţia să nu vă puneţi în pericol vederea, şi să nu priviţi direct spre Soare, sau prin filtre improvizate.
Eclipsele parţiale de soare se produc de cel puţin de două ori pe an, dar sunt vizibile numai în anumite zone ale pământului, în funcţie de poziţia Lunii la acel moment.
Eclipsa inelară de soare va fi vizibilă în România începând cu ora 13.17. Locuitorii din Satu Mare vor fi primii care vor vedea cum Luna mușcă puţin din discul solar, momentul maxim fiind la ora 13:56.
Eclipsa parțială de soare se va încheia definitiv la ora 14 şi 40 de minute în Botoşani, iar până atunci umbra lunii va traversa jumătatea de nord a ţării, de la Vest la Est. Eclipsa va fi vizibilă şi în America de nord, Europa şi Asia.
Adrian Șonka - astronom al Observatorului "Amiral Urseanu" București: „Eclipsa se vede parţial de pe o mare parte a globului pământesc, cea orientată către soare la acel moment, mai puţin sudul României. Se vede practic parţială din toată Europa."
Eclipsa parțială de soare - cum se poate vedea în siguranță
Meteorologii spun că sunt şanse mari ca la orele prânzului în nord-vestul ţării să fie puţini nori pe cer, mai ales în zonele joase. Atenţie însă, să nu priviţi spre soare fără ochelari speciali!
Adrian Șonka, astronom: „Se poate folosi şi filtru de sudură, acela mai întunecat, sau acei ochelari cu folie mylara, argintie, ochelari speciali pentru eclipsă. Mai bine nu te uiţi deloc, decât cu ce nu trebuie, pentru că e bine să mai vrei să vezi şi alte eclipse."
După eclipsa parțială de soare din iunie, în România vom mai putea observa o eclipsă de soare anul viitor, apoi următoarea va fi vizibilă la noi abia în 2027.