Eclipsă de Lună pe 14 martie 2025. Vezi eclipsa totală de Lună Sângerie în imagini - GALERIE FOTO

Eclipsa totală de Lună din 14 martie 2025 aduce pe cer fenomenul spectaculos al „Lunii Sângerii”. Află cum va fi vizibilă eclipsa în România, când și unde să o observi în condiții optime și care este explicația științifică a acestui fenomen cosmic rar.
UPDATE 10:00: Vezi galerie foto cu cele mai frumoase imagini de la eclipsa de lună

















UPDATE 09:00: A început eclipsa de lună
Urmăriți în video de mai jos desfășurarea eclipsei de lună. În România observarea acesteia este dificilă din cauza luminii solare.
Pe 14 martie 2025 vom avea ocazia să asistăm la un fenomen astronomic deosebit: o eclipsă totală de Lună, supranumită și „Lună Sângerie” datorită culorii roșiatice pe care o capătă astrul în timpul eclipsei. Eclipsă totală de Lună de pe 14 martie 2025 este un eveniment rar și spectaculos, care va fi vizibil inclusiv în România. La nivel global este, de fapt, prima eclipsă totală de Lună de după noiembrie 2022.
În România a mai avut loc, în septembrie 2024, o eclipsă parţială de Lună. Atunci Luna s-a aflat la graniţa dintre constelaţiile Aquarius şi Pisces.

În timpul unei eclipse lunare, spre deosebire de una solară, nu avem nevoie de echipament special de protecție. Fenomenul poate fi admirat în siguranță cu ochiul liber sau printr-un binoclu. Importanța acestei eclipse rezidă nu doar în frumusețea ei vizuală, ci și în valoarea științifică și simbolică: de-a lungul istoriei, oamenii au fost fascinați de cum Umbra Pământului acaparează treptat Luna plină, oferindu-ne ocazia să conștientizăm alinierea cosmică perfectă dintre Soare, Terra și satelitul nostru natural.
Eclipsele de Lună nu sunt chiar atât de neobișnuite – la nivel global se produc de cel puțin două ori pe an și întotdeauna atunci când este Lună Plină. Totuși, fiecare eclipsă are specificul ei: unele sunt totale (Luna intră complet în umbra Pământului), altele parțiale sau doar prin penumbră. Vizibilitatea lor diferă în funcție de locul în care ne aflăm pe glob. Eclipsa din 14 martie 2025 va fi una totală la scară mondială, dar din România fenomenul va putea fi observat doar parțial.
De ce nu dispare luna de pe cer
Da, în dimineața zilei de 14 martie va avea loc o eclipsă de Lună, însă Luna nu va dispărea complet de pe cer atunci când o privim din România. Explicația este că, deși la nivel global aceasta este o eclipsă totală, în țara noastră Luna nu intră decât în penumbra Pământului – adică în umbra sa parțială, mai puțin întunecată. Practic vom asista la o eclipsă prin penumbră, un fenomen mult mai subtil. Spre deosebire de o eclipsă totală sau parțială (când Luna intră în umbra centrală și întunecată a Pământului și pare că “mușcă” din discul lunar), într-o eclipsă prin penumbră strălucirea Lunii doar scade ușor, fără ca aceasta să dispară sau să prezinte un “colț” întunecat evident.
Conform specialiștilor, în România eclipsa din 14 martie 2025 va fi vizibilă ca o ușoară estompare a Lunii timp de aproximativ 38 de minute, înainte ca astrul să apună. Fenomenul începe în jurul orei 05:57 (ora României) când Luna intră în penumbra Pământului, însă efectele vor deveni sesizabile abia spre ora 06:30, iar eclipsa “vizibilă în penumbră” se va încheia în jur de 06:34 – 06:35, odată cu apusul Lunii. Cu alte cuvinte, Luna va apune înainte de a intra în faza de totalitate, deci nu vom putea vedea din țara noastră momentul maxim al eclipsei (când Luna ar fi fost complet în umbră).

Pe parcursul acelui scurt interval din zori, Luna plină va pierde puțin din strălucire și poate că vom observa o tentă ușor gălbui-portocalie sau o umbrire difuză pe o latură a discului lunar. În jurul orei 6:30, penumbra ar trebui să fie vizibilă pe partea estică a Lunii ca „o întunecare slabă”, adică un voal gri-pal care reduce luminozitatea, fără contururi clare. Trebuie spus că eclipsa prin penumbră nu este foarte ușor de văzut cu ochiul liber; pentru a o distinge, este nevoie de un cer foarte curat (fără nori, ceață sau lumini parazite) și de puțină experiență în observarea fenomenelor astronomice fine.
De fapt, mulți oameni ar putea nici să nu își dea seama că are loc o eclipsă, deoarece Luna nu va prezenta o schimbare dramatică de aspect – nu va “dispărea” și nici nu se va înroși complet pe cerul dimineții în România.
Cum și când putem admira Luna Sângerie
Luna capătă o nuanță roșiatică atunci când intră complet în umbra Pământului, fenomen supranumit popular „Lună Sângerie”. Chiar dacă din România nu vom vedea întreaga Lună Sângerie în toată splendoarea ei, pasionații de astronomie și curioșii pot încerca totuși să observe începutul eclipsei în condițiile date.

Iată câteva sfaturi despre cum și când să admiri fenomenul pe 14 martie 2025 din țara noastră:
· Trezește-te devreme! Fenomenul are loc în zori, la ora 5:57 dimineața, așa că cele mai bune șanse de observare sunt între aproximativ ora 6:00 și 6:30 dimineața (ora României). În acest interval Luna se va afla deja foarte jos pe cer, pregătindu-se să apună. Ideal ar fi să începi observația în jurul orei 6:00, când cerul este încă suficient de întunecat, și să urmărești Luna până dispare sub orizont.
· Caută Luna în partea de vest a cerului, deoarece acolo va apune. Asigură-te că ai o priveliște neobstrucționată către orizontul vestic – mergi într-un loc înalt sau într-un spațiu deschis, ferit de clădiri sau copaci înalți, altfel riști ca Luna să fie ascunsă foarte devreme. Cum Luna va fi extrem de joasă pe cer, obstacolele pot face diferența între a vedea sau nu fenomenul.
· Verifică prognoza și speră la un cer senin. Vizibilitatea eclipsei depinde esențial de vreme – chiar și nori subțiri sau ceața dimineții pot estompa complet micile variații de luminozitate ale Lunii. Un aer curat și uscat va oferi cel mai clar „contrast” pentru a percepe penumbra Pământului pe suprafața lunară.
· Eclipsa de Lună poate fi privită fără niciun instrument special, doar cu ochii. Totuși, având în vedere că efectul este discret, un binoclu sau un telescop mic poate ajuta la detectarea schimbării de strălucire pe discul lunar. Prin binoclu, vei putea observa mai ușor dacă o parte a Lunii este puțin mai întunecată. Nu uita, spre deosebire de eclipsele de Soare, pentru Luna eclipsată nu ai nevoie de filtre sau ochelari de protecție – lumina Lunii este slabă și sigură pentru privit direct.
Dacă te afli în vestul României (de exemplu, în Timișoara sau Oradea), ai un mic avantaj – Luna va apune cu câteva minute mai târziu decât în estul țării, ceea ce îți oferă un timp de observare ușor mai îndelungat. În schimb, în zonele estice (precum Iași, Constanța), Luna se va cufunda sub linia orizontului puțin mai devreme, făcând fereastra de vizibilitate și mai scurtă. În capitală (București), apusul Lunii are loc în jurul orei 6:34, deci cam acela este momentul-limită al eclipsei vizibile.
Trebuie subliniat că ceea ce vom vedea din România nu este cu adevărat o “Lună Sângerie” strălucitoare, ci doar faza incipientă a eclipsei. Adevărata Lună Sângerie – Luna colorată în roșu puternic – se va manifesta în faza de totalitate, care, din nefericire, are loc după ce la noi Luna a apus, conform Astro-urseanu.ro.
Cu toate acestea, pasionații pot urmări fenomenul integral prin intermediul transmisiunilor online (de exemplu, NASA și alte organizații vor difuza eclipsa în direct) sau pot admira fotografii surprinse din regiunile unde eclipsa este vizibilă complet. Dacă cerul dimineții de 14 martie 2025 va fi senin, merită să aruncăm o privire spre Luna plină care apune – chiar dacă nu vom vedea-o roșie ca focul, vom ști că în acele momente ea trece prin umbra Pământului, ceea ce este, în sine, un lucru remarcabil de ponderat. Iar dacă ratezi această eclipsă, nu te descuraja: natura ne oferă periodic astfel de spectacole. De pildă, în septembrie 2025 va avea loc o altă eclipsă totală de Lună, vizibilă din multe regiuni, posibil și din România (deși condițiile vor fi diferite).

Cum are loc o eclipsă de Lună
Pentru a înțelege pe deplin fenomenul, iată cum are loc o eclipsă de Lună și de ce aceasta capătă faimoasa culoare roșiatică. O eclipsă de Lună are loc numai atunci când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate (aproape) perfect, în această ordine. Cu alte cuvinte, Pământul se află direct între Soare și Lună, iar Luna intră în umbra Pământului. Dat fiind că Pământul, iluminat de Soare, proiectează în spațiu un con de umbră întunecată și un con de penumbră (umbra parțială), Luna – un corp care nu emite lumină proprie – va deveni invizibilă ori de câte ori intră complet în acest con de umbră al Terrei.
Spectacolul impresionant va fi vizibil inclusiv în România. În funcție de modul în care Luna intersectează aceste conuri de umbră, putem avea mai multe tipuri de eclipse lunare:
Eclipsa prin penumbră: Luna trece doar prin penumbra Pământului (zona de umbră parțială). În acest caz, lumina solară scade ușor pe suprafața lunară, dar nu dispare complet. Luna își diminuează strălucirea, însă rămâne vizibilă integral, fără ca vreo porțiune să pară “tăiată”. Este cel mai puțin spectaculos tip de eclipsă, deoarece schimbarea este subtilă – exact situația eclipsei din 14 martie 2025 în România.
Eclipsa parțială de Lună: O parte a Lunii intră în umbra totală a Pământului (umbra centrală), iar restul rămâne în penumbră sau în afara umbrei. În această situație, vedem cum o porțiune din Lună devine foarte întunecată, ca și cum cineva ar fi mușcat din ea. Porțiunea întunecată poate căpăta o nuanță roșiatică închisă, în timp ce partea încă iluminată direct de Soare rămâne strălucitoare. Luna apare astfel “ciuntită” parțial.
Eclipsa totală de Lună: Întregul disc al Lunii pătrunde în umbra completă a Pământului. Atunci, pentru un observator de pe Pământ, Luna dispare aproape de tot – nu mai primește deloc lumină solară directă. Totuși, ea nu devine invizibilă complet, ci rămâne vizibilă ca un disc de culoare roșu-cărămiziu întunecat. Cu alte cuvinte, în timpul totalității, Luna nu este iluminată direct de Soare, dar primește totuși puțină lumină filtrată prin atmosfera terestră, ceea ce îi dă acea culoare roșiatică misterioasă. Aceasta este așa-numita “Lună Sângerie”, momentul de apogeu al oricărei eclipse totale, conform Astroinfo.ro.

Dacă v-ați întrebat de ce Luna plină, atunci când este eclipsată total, devine roșie, nu neagră, răspunsul are legătură cu atmosfera Pământului și cu modul în care aceasta refractă (deformează) și filtrează lumina solară. Atunci când Luna este în umbra Pământului, razele Soarelui nu o mai pot atinge direct. Însă atmosfera terestră acționează ca un fel de lentilă ce deviază o parte din lumina Soarelui către interiorul umbrei.
Cercetătorii au explicat fenomenul „super Luna sângerie”. Dintre toate culorile din spectrul solar, lumina roșie și portocalie străbate cel mai ușor atmosfera (spre deosebire de lumina albastră, care este dispersată în toate direcțiile – motiv pentru care cerul ne apare albastru ziua). Astfel, în timpul eclipsei, atmosfera Pământului filtrează componentele albastre și verde ale luminii și lasă să treacă preponderent lumina roșiatică, care este apoi curbată (refractată) în jurul marginilor Pământului și proiectată pe suprafața Lunii. Practic, în loc să fie cufundată în întuneric absolut, Luna este scăldată într-o pâlpâire roșiatică fantomatică – este lumina combinată a tuturor răsăriturilor și apusurilor de Soare de pe partea diurnă a Pământului, proiectată în umbră, scrie Timeanddate.com.
Culoarea exactă pe care o ia Luna în timpul unei eclipse totale poate varia. Uneori este un roșu aprins cu nuanțe de cupru, alteori un portocaliu gălbui, sau poate deveni un roșu-maroniu foarte închis, aproape gri. Nuanța depinde de starea atmosferei Pământului în acel moment. Dacă atmosfera este curată, cu puține particule, Luna Sângerie tinde să fie mai luminoasă și mai deschisă la culoare (roșiatic-portocalie). Dacă au avut loc erupții vulcanice majore sau există mult praf și poluare în aer la scară globală, acele particule suplimentare din atmosferă pot bloca și mai mult lumina – eclipsa devine mai întunecată, iar Luna poate apărea într-o nuanță roșu-închis sau chiar brun-roșiatică șters. De exemplu, unele eclipse au fost atât de întunecate încât Luna abia s-a zărit pe cer, în timp ce altele au oferit un disc lunar ruginiu strălucitor. Acest aspect face ca fiecare Lună Sângerie să fie unică.

Sursa: StirilePROTV
Etichete: Luna, luna sangerie, eclipsa de luna,
Dată publicare:
14-03-2025 09:08