Echipa României a obținut cel mai bun rezultat la Olimpiada Europeană de Fizică: trei medalii de aur și două de argint
Lotul României a luat premiul pentru cea mai valoroasă lucrare teoretică, cea mai importantă lucrare experimentală și cel mai bun rezultat per total din concurs.
Este multă muncă în spate, spun ei, și pasiune pentru un domeniu pe care puțini îl aleg.
Vlad Oros este elev la Liceul Grigore Moisil din Timișoara, iar la olimpiada europeană de fizică a primit medalia de aur, după ce a luat primul loc pentru cea mai bună lucrare la proba teoretică. Acasă mai are vreo 20 de medalii câștigate, mai bine de jumătate de aur.
Alegeri 2024
22:12
Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. EXIT-POLL: Ciolacu și Lasconi în turul doi. Cozi la mai multe secții de votare
22:09
George Simion refuză să accepte înfrângerea. ”Din numărătoarea noastră paralelă, avem 21%, fără diaspora!”
21:56
Nicolae Ciucă: După ce avem rezultatele finale vom lua şi o decizie. Pe scena politică este loc pentru toată lumea
21:33
REZULTATE alegeri prezidențiale 2024. Cifrele oficiale BEC în timp real. Cine conduce după primele ore
Vlad Oros, olimpic: "În clasa a șasea, când am început să fac fizică la școală profesoara mea, în loc să mi dea foaia de test pe care trebuia să mi-o dea, a zis că-mi dă ceva mai interesant și mi-a dat un subiect de olimpiadă și de atunci ea a fost cea care m-a îndumat. Probabil dacă părinții mei mi-ar fi impus din gimnaziu să devin olimpic la fizică, nu aș fi ajuns în punctul în care aș fi acum."
Vlad a fost admis la cea mai prestigioasă Universitate de Fizică din lume. În toamnă vă pleca în Statele Unite la Universitatea MIT.
Din lotul României mai fac parte Andrei Dragomir, Alexandru Momoiu, Răzvan Marcu și Mihnea Buțiurcă, toți elevi bursieri la Liceul Internațional de Informatică din București.
Alexandru Momoiu, olimpic: "Părinții mei m-au încurajat, mă ascultau când le vorbeam de fizică chiar dacă nu înțelegeau, tot ascultau să vadă ce am de zis. Doar forțat de altcineva nu poți să excelezi la un lucru, trebuie să vina din interior dintr-o pasiune proprie."
Andrei Dragomir, olimpic: "Aș zice că în spate sunt niște ani de munca continuă, muncă susținută în fiecare zi, un anumit număr de ore de rezolvat probleme, de înțeles teoria, de aplicat. Aș vrea să-mi continui studiile până la nivelul de doctorat și probabil să intru în învățământ și să devin profesor universitar și cercetător în fizică și astrofizică. Momentan mă gândesc la America, dar pe viitor unde vreau să profesez asta nu pot să zic, clar o să doresc să contribui și înapoi în România."
Băieții spun că găsesc timp și pentru relaxare și distracție.
Vlad Oros, olimpic: "Muzica este probabil cel mai mare hobby a meu. Îmi place să ascult muzică mereu, îmi place să cânt la pian și la chitară. Îmi place să cânt folosind vocea și îmi place să compun muzică."
Andrei Dragomir, olimpic: "Aș zice că majoritar nu vorbim despre fizică chiar suntem prieteni la nivel social. Majoritatea timpului ni-l petrecem ieșind unii cu alții, petrecând timp împreună, în comunitatea asta de olimpici se formează ușor prietenii strânse."
Lotul româniei a fost întâmpinat azi-noapte la aeroport de familii și reprezentanți ai Ministerului Educației.
Acum, elevii se pregătesc pentru Olimpiada Internațională de Fizică din Japonia, care are loc în luna iulie.