E oficial. Ordonanța care mărește salariile profesorilor a fost publicată în Monitorul Oficial
Majorările anunțate de Guvern au fost oficializate prin publicarea lor în Monitorul Oficial. Puteți citi documentul AICI.
"Creşterile salariale reprezintă măsura cu efect imediat, acel 1000 lei brut adăugat în baza salarială pentru cadrele didactice şi didactice auxiliare şi cei 400 lei brut pentru personalul nedidactic", a anunțat joi, la finalul ședinței de Guvern, Ligia Deca, ministrul Educației.
Câteva ore mai târziu Guvernul a anunțat că ordonanța de urgență care legiferează aceste măsuri a fost publicată în Monitorul Oficial, deci, în mod oficial, măsurile vor fi implementate.
Cu puțin timp înainte de anunțul Executivului privind publicarea în MO a OUG privind majorările salariale din Educație președintele României, Klaus Iohannis, a ținut un scurt discurs legat de situația actuală, în care Guvernul susține ca negocierile s-au terminat iar sindicatele anunță că greva va continua.
Dicursul dur al președintelui poate fi citit AICI.
Oferta finală a Guvernului
Guvernul a majorat prin ordonanță salariile cadrelor didactice, cu 1.000 de lei brut, de astăzi, 1 iunie, deși această ofertă a fost refuzată de sindicate încă de aseară.
Oficialii Executivului au numit însă oferta ca fiind finală, așa că sindicaliștii nu au mai primit nimic în plus. Protestatarii au anunțat că vor continua greva și cer ca majorările să fie făcute toate deodată, anul acesta, nu etapizat pe o perioadă de trei ani, așa cum a decis Executivul.
Într-o ședință excepțională, Guvernul a decis prin ordonanță de urgență că de la 1 iunie salariile cadrelor didactice să crească cu 1.000 de lei brut, respectiv cu 400 de lei pentru personalul nedidactic.
Nicolae Ciucă: „Toţi cei peste 330.000 de oameni care zilnic au grijă de educaţia copiilor noştri vor beneficia de creşterile salariale. Este un proces ireversibil”.
După ce decizia fusese luată deja în Guvern, au avut loc noi discuții cu sindicaliștii, care însă nu au dat niciun pas înapoi. Ei nu sunt de acord ca abia peste trei ani salariul debutantului în educație, adică cel mai mic din sistem, să ajungă la 4.000 de lei net, ci vor majorarea toată deodată. Asta ar implica diverse creșteri pentru toate celelalte lefuri.
Sindicalist: „Oamenii au spus că nu este acceptat ca această grilă să se aplice în trei ani de zile, ci mult mai repede. Să vă amintiţi că tot aici am spus la un moment dat că oamenii doresc o mărire de 25% a salariului. Ori, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu acea mie de lei, nu se ajunge la acest procent”.
Pentru că nu s-a ajuns la un consens, Guvernul le-a cerut sindicaliștilor să ia în considerare măcar varianta suspendării grevei, pentru că examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională să se poată desfășura conform programului stabilit la începutul anului scolar.
Sindicalist: „De marţi încolo colegii noştri vor continua acţiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”.
O decizie va fi anunțată, așadar, săptămână viitoare.