"E ca pe timpul războiului”. Explicațiile autorităților pentru condițiile dintr-un spital din Timișoara
Pacienţii internaţi în secţia de pneumologie a Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara se pot îmbolnăvi şi mai rău.
Stau în saloane pereţii scorojiţi şi mobilier ruginit, iar lenjeriile de pe paturi sunt îngălbenite din cauza vechimii. Conducerea susţine că secţia respectivă este în reparaţii până la vară. Multe spitale din ţară sunt în această situaţie pentru că Ministerul Sănătăţii le-a permis managerilor să amâne cu câţiva ani renovarea şi igienizarea lor.
O parte din Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara a fost renovată, dar lucrările nu au ajuns şi în saloanele unde stau cei cu boli grave de plămâni.
Aparţinător: "E groaznic, ca de pe timpul războiului. E totuşi un spital de boli infecţioase. Oamenii vin cu ceva aici - ies cu alta boală.''
În spital lucrările au început în urmă cu 2 ani, dar în tot acest timp s-a renovat doar parterul. Cele două etaje sunt încă în reparaţii.
Marc Monica, medic primar pneumolog: ''Aici ne aflăm în partea care este în curs de renovare, cum se poate vedea gemurile sunt schimbate, uşile sunt schimbate şi speram că în 2-3 săptămâni va fi dată în folosinţă. Avem inclusiv paturile noi pentru pacienţi. Au fost daţi jos pereţii până la ziduri, recompartimentate anumite saloane.''
Voichița Lăzăreanu, Manager Spital Boli Infecţioase Victor Babeş: "Paturile sunt vechi, saltelele sunt vechi, lenjeria este veche, dar sunt curate, vă rog să mă credeţi! Este curat, este dezinfectat. Personalul medical şi noi lucrăm acolo deocamdată, şi noi de desfăşuram actul medical în condiţii improprii, dar după 40 de ani se face.''
Fostul Ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, susţine că Florian Bodog, înlocuit recent din fruntea Ministerului, a prelungit până la sfârşitul anului 2020 posibilitatea spitalelor de stat de a obţine autorizaţiile de funcţionare.
Vlad Voiculescu: ''In 2016, am tras linie şi 124 de spitale nu se încadrau pentru a funcţiona în condiţii normale de igienă....Am trimis inspecţia sanitară care să stabilească un plan bine definit pentru fiecare unitate în parte şi cei 400 de lei de la Ministerul Sănătății să meargă în specal pentru renovări. Domnul Bodog a anulat ordinul.''
Florian Bodog: "Noi în programul de Guvernare, avem reabilitare și renovare de secție, care se întinde pe o perioadă de 4 ani, cât e perioada de guvernare și era absolut normal să prelungesc acest termen.”
Dacă îşi pierde autorizaţia de funcţionare, un spital de stat poate fi închis.