Dusa, la sarbatorirea Zilei NATO: Romania, membra in cea mai de succes alianta din istoria omenirii

Mircea Dusa

Ministrul Apararii a declarat, cu ocazia sarbatoririi Zilei NATO si a Zilei Portilor Deschise la sediul MApN, ca Romania si-a asumat ”cu seriozitate” statutul de membru cu drepturi depline a ”celei mai de succes aliante politico-militare".

Ministrul Apararii, Mircea Dusa a declarat, cu ocazia sarbatoririi Zilei NATO si a Zilei Portilor Deschise la sediul MApN, ca Romania si-a asumat ”cu seriozitate” statutul de membru cu drepturi depline a ”celei mai de succes aliante politico-militare din istoria omenirii”.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa a amintit in discursul sau faptul ca anul trecut, Romania a sarbatorit 10 ani de cand drapelul nostru national a fost arborat, pentru prima data, la sediul central al NATO, alaturi de drapelele celorlalte state membre ale Aliantei, acest moment istoric fiind marcat, in fiecare an, in prima duminica a lunii aprilie, declarata Ziua NATO in Romania.

Dusa a afirmat ca statutul de membru NATO al tarii noastre este ”cea mai importanta masura de securitate pe care o are Romania, in contextul in care situatia de securitate, in zona, s-a schimbat foarte mult”.

”A fost primul mare obiectiv strategic al Romaniei, dupa anul 1989, obiectiv prin care militarii romani, prin profesionalism si dedicare, prin actiuni ferme in teatrele de operatii sau in tara, prin modernizarea armatei, au contribuit in mod semnificativ. Iata ca intrarea in cel de-al doilea deceniu al Romaniei ca tara NATO ne gaseste intr-o realitate geopolitica si pe coordonate de securitate regionala si globala radical diferite”, a afirmat Dusa.

Citește și
Klaus Iohannis la Cotroceni
Surse: Presedintele Klaus Iohannis se intalneste luni cu ministrii Apararii, de Interne si de Externe

”NATO reprezinta o alianta a valorilor democratice si a solidaritatii intre statele membre. Romania si-a asumat cu seriozitate statutul de membru cu drepturi depline a celei mai de succes aliante politico-militare din istoria omenirii”, a aratat ministrul Apararii, despre semnificatia Zilei NATO.

Dusa a precizat ca militarii romani ”si-au cucerit, cu arma in mana, respectul camarazilor din celelalte armate precum si aprecierea liderilor militari si politici, ai tarilor aliate”, adaugand ca a primit nenumarate felicitari pentru prestatiile impecabile ale militarilor romani in teatrele de operatii din afara tarii.

”Avem oameni valorosi, profesionisti, respectati, caliti in teatre, care au cunoscut realitatile noilor conditii de lupta din praful Afganistanului si nisipul Irakului. Pentru contributia acestora, tara noastra a ajuns sa aiba un cuvant important de spus la masa dezbaterilor, in Alianta. Cu siguranta, acest al doilea deceniu al NATO nu va fi usor, dar Romania beneficiaza de cele mai importante garantii de securitate pe care le-a avut vreodata. Toti suntem pentru unul si fiecare este pentru toti. Vedem aceasta in fiecare zi, cu fiecare masura care este luata si cu fiecare strategie care este implementata”, a mai declarat ministrul Apararii, cu ocazia Zilei NATO.

Mircea Dusa a amintit faptul ca un prim pas in consolidarea posturii de aparare si descurajare adoptat de Alianta Nord-Atlantica la Summit-ul din Tara Galilor, a fost adoptarea Planului pentru cresterea capacitatii operationale, Romania punand la dispozitia Aliantei un comandament multinational de divizie si gazduirea unei structuri multifunctionale de integrare a fortelor NATO.

”Aceste structuri vor insemna o prezenta vizibila si persistenta a NATO in Romania si vor avea un rol cheie in asigurarea legaturii intre fortele nationale si cele ale Aliantei, indeplinind functii vitate de comanda si control, in situatia in care s-ar impune dizlocarea unor forte de reactie rapida ale NATO. In acelasi timp, ele confirma statutul Romaniei de membru serios si predictibil al Aliantei si exprima capacitatea Armatei romane de a se adapta la noile provocari de securitate in regiune”, a afirmat ministrul Mircea Dusa.

El a adaugat ca ”Romania este gata, oricand, sa contribuie activ si pragmatic la succesul Aliantei, in numele unui viitor mai sigur pentru cetatenii nostri, al cetatenilor statelor membre, care impartasesc ca si noi aceleasi valori democratice si aspiratii de libertate”.

Ministrul Apararii a felicitat, cu ocazia Zilei NATO, toti militarii romani, activi sau in rezerva, pentru contributia adusa la integrarea tarii noastre in comunitatea euro-atlantica si a urat succes celor are vor primi misiuni in cadrul angajamentelor de securitate ale tarii noastre.

Mircea Dusa s-a referit in discurs si la Summit-ul NATO din Tara Galilor, de la sfarsitul anului 2014, cand Alianta Nord-Atlantica urma sa faca tranzitia de la o postura activa, manifestata vreme de aproape zece ani, prin misiunea din Afganistan, care a reprezentat cea mai mare desfasurare de forte NATO, catre un status care isi dorea sa puna mai mult accent pe cooperarea militara a Aliantei, prin pregatire si antrenamente comune.

”Desi evolutia evenimentelor de securitate din zona Marii Negre nu a fost o surpriza in sine, o data cu izbucnirea crizei din Ucraina, prioritatile Aliantei s-au schimbat in timp foarte scurt”, a declarat Dusa, aratand ca s-au adoptat masuri de readaptare a statelor membre la noua situatie, in special in flancul estic, prin reconfigurarea unei noi masuri strategice, asigurarea vitezei de reactie si constituirea unor structuri de comanda si control, pentru prevenirea si contracararea noilor amenintari.

Aceste masuri au fost incluse in cadrul Planului de actiuni pentru cresterea capacitatii operationale a Aliantei Nord Atlantice, a mai spus Dusa, precizand ca prioritatea numarul unu a MApN a fost ”restabilirea capacitatii operationale a armatei romane, conditia de baza pentru atingerea acestui obiectiv fiind cresterea alocatiei bugetare pentru aparare”.

Mircea Dusa a mentionat faptul ca anul 2014 a fost cel mai bun an bugetar pentru Armata, din 2008 pana in prezent si a adaugat ca o importanta deosebita a fost data implementarii parteneriatelor strategice, in special cel cu SUA, pe cele doua dimensiuni importante ale sale: proiectul Scutului anti-racheta de la Deveselu si dezvoltarea centrului multimodal de tranzit de la Kogalniceanu.

Ministrul s-a referit si la masurile de pe ”flancul estic”, luate in contextul crizei din Ucraina, precizand ca in momentul de fata, ne aflam in faza implementarii acestor masuri decise la Summit-ul NATO de la Newport, din Tara Galilor precum si a obiectivelor stabilite la ministeriala NATO din februarie, de la Bruxelles.

”Masurile de reasigurare vizeaza in primul rand o prezenta permanenta, prin rotatie, a militarilor NATO pe flancul estic al Aliantei dar si infiintarea comandamentelor”, a mai spus Dusa.
Ministrul Apararii a precizat ca prin proiectul de lege de modificare a Legii 291, care permite acesul militarilor pe teritoriul Romaniei, se doreste stabilirea cadrului juridic pentru aplicarea masurilor stabilite in cadrul Summit-ului NATO din Tara Galilor, precizand ca aprobarile pentru accesul militarilor straini pe teritoriul Romaniei si infiintarea comandamentelor se vor da de Parlament, cum se intampla si cu prevederile actualei legislatii.

”Sunt masuri juridice pe care trebuie sa le luam, in perioada urmatoare, pentru a creerea cadrului legislativ de aplicare a masurilor stabilite la Summit-ul NATO din Tara Galilor”, a mai spus Mircea Dusa.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tuttosport anunță primul fotbalist român dorit de Dan Șucu la Genoa: „Costă 1,5 milioane de euro”
NEWS ALERT Tuttosport anunță primul fotbalist român dorit de Dan Șucu la Genoa: „Costă 1,5 milioane de euro”
Citește și...
Anunt oficial facut de ministrul Apararii, referitor la incorporarile tinerilor, pe fondul conflictului din Ucraina
Anunt oficial facut de ministrul Apararii, referitor la incorporarile tinerilor, pe fondul conflictului din Ucraina

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat vineri, la Bistrita, ca tinerii pot "sa stea linistiti", pentru ca in aceasta perioada nu se fac recrutari sau incorporari, pe fondul conflictului din Ucraina.

Surse: Presedintele Klaus Iohannis se intalneste luni cu ministrii Apararii, de Interne si de Externe
Surse: Presedintele Klaus Iohannis se intalneste luni cu ministrii Apararii, de Interne si de Externe

Klaus Iohannis se va intalni, luni, cu ministrul Apararii, Mircea Dusa, cel de Interne, Gabriel Oprea si cel de Externe, Bogdan Aurescu, discutii vizand domeniile de care seful statului este direct raspunzator, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice.

Recomandări
VIDEO. Noul lider al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a refuzat să dea mâna cu ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock
VIDEO. Noul lider al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a refuzat să dea mâna cu ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock

Noul lider al Siriei, Ahmed al-Sharaa, comandantul rebelilor care a dărâmat regimul Bashar al-Assad, a refuzat - în urmă cu câteva zile - să dea mâna cu ministrul german de Externe Annalena Baerbock.  

Ludovic Orban, despre candidatura lui Crin Antonescu: ”Nu se poate așa, țaca-țaca”. ”S-a mai făcut o dată frate cu dracul”
Ludovic Orban, despre candidatura lui Crin Antonescu: ”Nu se poate așa, țaca-țaca”. ”S-a mai făcut o dată frate cu dracul”

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat despre susţinerea candidaturii lui Crin Antonescu că nu se poate face aşa, ţaca-paca, la o cafea, el arătând că nici în forurile PNL nici în cele ale PSD nu a fost validată această candidatură.

Recep Erdogan anunță că Turcia este gata să intervină militar în Siria: ”Cei care aleg teroarea, să fie îngropați cu armele”
Recep Erdogan anunță că Turcia este gata să intervină militar în Siria: ”Cei care aleg teroarea, să fie îngropați cu armele”

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia este gata să intervină dacă Siria se va destrăma, în urma răsturnării de către rebeli a regimului președintelui Bashar Assad.