Autoritatile din Harghita se razboiesc cu castorii. "Sunt buni constructori, dar lucreaza contra noastra”"


Ultimul update: Joi 14 Iulie 2016 08:15
Data publicarii: Luni 11 Iulie 2016 14:45
Categorie: Vremea
castor

Harnicia castorilor le da mari batai de cap autoritatilor din Harghita, care nu pot tine ritmul cu animalele.

Inmultirea excesiva a populatiei de castori creeaza probleme in Harghita, unde 'barajele' construite de aceste acestia obtureaza cursurile de apa si produc inundatii, problema fiind greu de rezolvat intrucat sunt animale protejate.

Ultima situatie de acest gen s-a inregistrat in urma cu cateva zile, in localitatea Tusnadul Nou, autoritatile descoperind ca inundatiile care au avut loc in zona s-au produs din cauza unui baraj construit de castori, care a impiedicat scurgerea apei.

Seful Serviciului pentru Situatii de Urgenta din comuna Tusnad Sat, Korodi Antal, a declarat pentru AGERPRES ca in urma unei ploi torentiale a crescut debitul paraului Mitaci si, din cauza unui baraj construit de castori, apa nu a mai putut circula, a iesit din matca si a inundat 21 de gospodarii, 14 hectare de fanete si 2,5 kilometri de drum comunal.

Autoritatile au luat decizia sa distruga barajul, prevederile legale permitandu-le sa faca acest lucru doar daca exista situatii de urgenta, sunt inundate gospodarii, terenuri agricole si sunt puse in pericol vietile oamenilor.

Korodi Antal spune ca trebuie gasita o solutie pentru rezolvarea problemei, chiar daca este vorba de un animal protejat, pentru ca 'oamenii fac legile, iar omul e mai presus de animale'.

La randul sau, inginerul sef Darvas Janos de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Harghita a declarat pentru AGERPRES ca, in ultimii ani, in urma inmultirii excesive a castorilor si datorita faptului ca sunt animale protejate, apar probleme din cauza barajelor pe care acestia le construiesc, cu precadere pe cursurile de apa inguste.

'La Tusnadul Nou, pe paraul Mitaci, (...) era un baraj facut de castori cu o inaltime de 1,80 metri, care a obturat sectiunea si apa a iesit din matca si pe malul drept si pe malul stang, pentru ca nu putea sa se scurga. Pe malul stang a inundat niste terenuri agricole, fanete, iar pe malul drept apa a iesit si a inundat terenuri agricole, drumuri forestiere, drumul comunal si gospodarii. Sunt foarte buni constructori, fac niste baraje foarte stabile, in general pe cursuri de apa mai inguste, din crengi pe care le rod de pe maluri, pe care le inadesc si fac niste sprijiniri laterale foarte puternice si foarte stabile. Sunt foarte buni constructori dar, din pacate, lucreaza contra noastra. (...) Si nu avem voie sa ne atingem de barajele lor decat in situatii de urgenta, adica daca se inunda terenuri, gospodarii sau se pune in pericol viata oamenilor', a spus, la randul sau, ing. Darvas Janos.

Specialistul SGA a punctat ca, in urma cu cativa ani, s-a derulat un proiect de populare cu castori a cursurilor de apa, dar nu s-a realizat un studiu de impact pentru a se stabili efectele inmultirii excesive a acestor animale, care nu prea au dusmani naturali.

In plus, Darvas Janos spune ca in Romania 'legislatia este confuza' si nu nu sunt corelate prevederile legii apelor cu cele ale actului normativ prin care se protejeaza castorii.

Potrivit acestuia, solutia ar fi sa se populeze afluentii neamenajati, care sunt in afara zonelor de locuit si castorii trebuie opriti sa avanseze pe Olt, dar ca, deocamdata, toate demersurile facute in acest sens nu au avut succes.

'S-a facut (nr: popularea cu castori) in zona Fagaras, in baza unui proiect de care nu s-a stiut, a fost bine ascuns fata de public, ulterior s-au inmultit extrem de mult. Pe Olt au gasit cea mai favorabila zona pentru inmultire (...) Acum avem castori si in amonte de Balan. Raul Negru - e nenorocire ce e acolo si problema este ca, din cauza ca sunt extrem de protejati, sunt de multe ori oprite sau ingreunate demersurile pentru a aduce niste lucrari de investitii pe cursurile de apa. (...) Se pare ca nu se vrea rezolvarea problemei, fiind de mediu, de populare, nimeni nu vrea sa ia nicio atitudine, practic se ocoleste problema. Si noi ne lovim in teren de toata problematica asta si, pe undeva, si raspundem. Niciun demers pana acum nu si-a facut efectul dorit', a conchis specialistul SGA Harghita.

Primaria Tusnad Sat a depus o solicitare la Agentia de Protectia Mediului, pentru acordarea de despagubiri, tinand cont ca este vorba de un animal protejat, documentatia urmand sa fie trimisa Ministerului Mediului.

Autoritatile din Harghita au semnalat in numeroase randuri faptul ca aceste animale creeaza baraje pe cursurile de apa, care pot provoca inundatii sau ca vizuinele pe care le fac in digurile de aparare duc la scaderea rezistentei acestora, dar, pana in prezent, nu s-au gasit solutii.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO