O colonie de castori incurca lucrarile la Aeroportul Brasov, iar ecologistii vor arie protejata. Oficial: Noi am fost primii

×
Codul embed a fost copiat

Dupa broastele care au intarziat realizarea unei sosele din Cluj, ursii pentru care se construiesc pasaje in Hunedoara sau liliecii care trebuie protejati de traficul de pe A3, este randul castorilor sa incurce o investitie majora: Aeroportul Brasov.

O organizatie ecologista cere infiintarea unei arii protejate, in apropierea pistei de aterizare, deoarece in zona se afla o colonie de 35 de castori, unica in tara.

Castorul este o specie protejata la noi in tara si intr-o vreme disparuse cu totul din peisaj.

De cativa ani, specialistii au incercat sa repopuleze luncile Romaniei cu aceste animale simpatice si au fost fericiti sa constate ca o familie s-a adaptat perfect in Lunca Barsei, adica in apropierea viitorului aeroport din Brasov.

Claudiu Pasca, Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Silvicultura: "Vedeti un adapost de castori, este unul dintre cele patru adaposturi care formeaza o colonie, singura colonie descoperita pana in prezent in Romania."

Citește și
magarusul Mike
Reactia fabuloasa a unui magarus salvat dupa ce a fost luat de viituri. Poza cu animalul care "zambeste" a devenit un viral
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Habitatul lor se afla la 600 de metri de gardul viitorului aeroport, iar specialistii inclina sa creada ca avioanele nu vor deranja animalele prea tare. Autoritatile locale vin si cu ideea sa mute colonia, adica 35 de castori.

Ciprian Bancila, director Agentia pentru Protectia Mediului Brasov: "Au fost dezbateri, argumentatiile si opiniile atat pro cat si contra noi le-am centralizat si le-am trimis spre Ministerul Mediului, pentru analiza si luarea unei decizii."

Castorii au reusit sa construiasca un baraj lung de 125 de metri, care le asigura suficienta apa si ii protejeaza de oameni si cainii salbaticiti.

In afara de castori, aici vietuiesc in liniste alte 40 de specii de mamifere, printre care si vidre. Totusi, oamenii ar trebui sa aiba prioritate, mai ales ca au inceput primii sa construiasca aici, sustin reprezentantii Consiliului Judetean.

Claudiu Coman, vicepresedinte al Consiliului Judetean Brasov: "Noi avem investitie acolo de 7 ani de zile, s-au derulat lucrurile destul de greu, au fost diverse impedimente, am obtinut niste autorizatii si suntem in situatia in care este posibil sa luam totul de la inceput, aparand o arie protejata."

Despre constructia unui aeroport la Brasov se vorbeste de doua decenii, iar lucrarile au inceput cu 7 ani in urma. Dupa mari eforturi si multe balbaieli, cu o cheltuiala de 30 de milioane de euro, autoritatile locale au reusit sa inaugureze acolo chiar si o pista de aterizare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Animalele de la Gradina Zoologica din Ploiesti au primit cadouri de la
Animalele de la Gradina Zoologica din Ploiesti au primit cadouri de la "ajutoarele Mosului". Copiii, fascinati de cei 3 reni

Misiune importanta pentru copiii de la mai multe centre de plasament din Prahova. Dis de dimineata au ajuns la gradina zoologica din Ploiesti pentru a sarbatori Craciunul animalelor si a gasi un nume potrivit celor trei reni sositi din Suedia.

Reactia fabuloasa a unui magarus salvat dupa ce a fost luat de viituri. Poza cu animalul care
Reactia fabuloasa a unui magarus salvat dupa ce a fost luat de viituri. Poza cu animalul care "zambeste" a devenit un viral

O asociatie pentru protectia animalelor din Irlanda a salvat, duminica, un magarus luat de viituri, in urma inundatiilor care au lovit in ultimele zile Marea Britanie.

Mos Nicolae a trecut si pe la gradina zoologica din orasul polonez Lodz.
Mos Nicolae a trecut si pe la gradina zoologica din orasul polonez Lodz. "Locatarii" au primit gustari speciale

La gradina zoologica din orasul polonez Lodz a fost Mosul. Pentru fiecare locatar a fost pregatita cate o gustare speciala, ambalata ca un ornament si agatata in brad.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.