O colonie de castori incurca lucrarile la Aeroportul Brasov, iar ecologistii vor arie protejata. Oficial: Noi am fost primii


Ultimul update: Duminica 27 Decembrie 2015 08:40
Data publicarii: Joi 24 Decembrie 2015 18:16
Categorie: Stiri actuale

Dupa broastele care au intarziat realizarea unei sosele din Cluj, ursii pentru care se construiesc pasaje in Hunedoara sau liliecii care trebuie protejati de traficul de pe A3, este randul castorilor sa incurce o investitie majora: Aeroportul Brasov.

O organizatie ecologista cere infiintarea unei arii protejate, in apropierea pistei de aterizare, deoarece in zona se afla o colonie de 35 de castori, unica in tara.

Castorul este o specie protejata la noi in tara si intr-o vreme disparuse cu totul din peisaj.

De cativa ani, specialistii au incercat sa repopuleze luncile Romaniei cu aceste animale simpatice si au fost fericiti sa constate ca o familie s-a adaptat perfect in Lunca Barsei, adica in apropierea viitorului aeroport din Brasov.

Claudiu Pasca, Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Silvicultura: "Vedeti un adapost de castori, este unul dintre cele patru adaposturi care formeaza o colonie, singura colonie descoperita pana in prezent in Romania."

Habitatul lor se afla la 600 de metri de gardul viitorului aeroport, iar specialistii inclina sa creada ca avioanele nu vor deranja animalele prea tare. Autoritatile locale vin si cu ideea sa mute colonia, adica 35 de castori.

Ciprian Bancila, director Agentia pentru Protectia Mediului Brasov: "Au fost dezbateri, argumentatiile si opiniile atat pro cat si contra noi le-am centralizat si le-am trimis spre Ministerul Mediului, pentru analiza si luarea unei decizii."

Castorii au reusit sa construiasca un baraj lung de 125 de metri, care le asigura suficienta apa si ii protejeaza de oameni si cainii salbaticiti.

In afara de castori, aici vietuiesc in liniste alte 40 de specii de mamifere, printre care si vidre. Totusi, oamenii ar trebui sa aiba prioritate, mai ales ca au inceput primii sa construiasca aici, sustin reprezentantii Consiliului Judetean.

Claudiu Coman, vicepresedinte al Consiliului Judetean Brasov: "Noi avem investitie acolo de 7 ani de zile, s-au derulat lucrurile destul de greu, au fost diverse impedimente, am obtinut niste autorizatii si suntem in situatia in care este posibil sa luam totul de la inceput, aparand o arie protejata."

Despre constructia unui aeroport la Brasov se vorbeste de doua decenii, iar lucrarile au inceput cu 7 ani in urma. Dupa mari eforturi si multe balbaieli, cu o cheltuiala de 30 de milioane de euro, autoritatile locale au reusit sa inaugureze acolo chiar si o pista de aterizare.

VIDEO PROTVPLUS.RO