După tragedia de la Fetești, misiunile aeriene vor fi efectuate de forțele britanice


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 13 Iulie 2018 19:13
Categorie: Stiri actuale

Tragedia aviatică de la Feteşti a pus România într-o situaţie delicată. Misiunile de poliţie aeriană sunt făcute în acest moment de forţele britanice cu 4 avioane de luptă ''Typhoon''.

Toate MIG-urile au fost consemnate la sol până la finalizarea anchetei, iar supersonicele F16, cumpărate din Portugalia, nu sunt încă operaţionale. Ministrul Apărării a anunţat vineri că Armata va cumpăra încă 5 astfel de aparate.

România a cumpărat 12 avioane F16 la mâna a treia, din Portugalia, ca să înlocuiască bătrânele MIG-uri ruseşti aflate la vârsta pensionării.

Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale: "Intenționăm să mai achiziționăm încă cinci astfel de aparate tot din Portugalia pentru a avea completă escadrilă de F-16 din dotarea Forțelor Aeriene"

Pentru următoarea escadrilă de 36 de avioane tot model F16, ministrul a precizat că are discuţii cu partenerii din SUA, Grecia şi Israel. Şi cum americanii au decis că întreţinerea aeronavelor să se facă în România, asta va atrage şi alte armate.

Mihai Fifor: "Croaţia ia aparate F16 din Israel, Slovacia ia 14 aparate cel mai probabil din Statele Unite, deci în jurul nostru se achiziţionează aparate care vor face mentenanţă la noi la Aerostar Bacău."

Şi Fabrica de Avioane de la Craiova va primi un contract important crede minsitrul Fifor, pentru modernizarea a 21 de aparate IAR Şoim din dotarea forţelor aeriene. Acestea ar trebui să devină astfel aparate şcoală pentru viitorii piloţi de F16.

VIDEO PROTVPLUS.RO