După ploi, România va fi lovită şi de un val de căldură sahariană. Avertismentul experţilor

26-06-2019 19:49


De două luni, România este măturată aproape zilnic, de vijelii puternice şi chiar tornade. În judeţul Galaţi, un cod roşu de ploi torenţiale a lăsat în urmă inundaţii şi un bărbat lovit de traznet.

 

În Buzău, vântul a doborât mai mulţi copaci şi fire electrice. Şi în Capitală, mai multe maşini au fost avariate. Iar după aceste episoade violente, ne vom topi în următoarele zile, sub un val de căldură sahariană, care acoperă Europa.

Inundații în Galați

 

O ploaie torenţială care a durat aproximativ două ore a inundat comună Schelă, din Galaţi. Când apa a început să le intre în case, oamenii şi-au luat actele şi s-au grăbit să fugă.

Femeie: "Repede, de n-aveam timp să închidem puii şi să strângem de pe-afară."

Potopul a lăsat în urma dezastru. Un cal a fost salvat în ultima clipă din mijlocul viiturii de câţiva oameni curajoşi. Animalul, epuizat, nu mai putea urca pe malul alunecos.

Între timp, pompierii au sărit să-i ajute pe sinistraţi.

Bărbat: "A scos un tub, ca să poată să treacă apă toată, că nu reuşea să treacă şi s-a oprit la mine. Şi acum a spart, să se ducă la vale, poate se retrage."

Mai multe localităţi au rămas aseară fără curent electric. În apropiere de comună Munteni, un cioban de aproximativ 60 de ani a fost găsit fără suflare, pe un câmp, lovit probabil de trăsnet.

Şi în judeţul Buzău a fost prăpăd. Mii de gospodarii au rămas în bezna din cauza vijeliilor, care au rupt fire electrice şi copaci.

În municipiul Buzău, ploaia torenţială a blocat rapid sistemul de canalizare, în timp ce vântul a smuls o bucată dintr-un acoperiş.

În Brăila a căzut grindină. Arborii doborâţi de vânt au căzut peste o casă, o conductă de gaze şi mai multe maşini.

Şi în Argeş, doi copaci au distrus autoturismele parcate în apropiere. Camerele de supraveghere dintr-o gospodărie au surprins intensitatea vântului.

Iar în Dâmboviţa, vijelia a smuls acoperişul unui cămin studenţesc.


După viituri, vine un val de caniculă

 

După aceste episoade violente, ne vom topi sub o căldură nimicitoare. Deja au fost 34 - 35 de grade în vestul ţării.

În centrul oraşului Timişoara, la nivelul asfaltului, erau aproape 50 de grade.

Indicele temperatura umezeala a trecut pragul critic de 80 de unităţi.

Medicii ne sfătuiesc să nu ieşim afară în la orele prânzului, să bem multă apă şi să purtăm haine deschise la culoare.

Mihai Grecu, medic-sef UPU Spitalul Judeţean Timişoara: "Nu numai cei care suferă de afecţiuni cardio vasculare, respiratorii, neorologie trebuie să se ferească, ci şi adulţii sănătoşi. O menţiune specială aş avea pentru copii foarte mici şi pentru bătrâni care au posibilităţi de adaptare mult mai scăzute."

Organizaţia Mondială a Meteorologiei anunţa că în toată Europa începând de astăzi se vor înregistra temperaturi extreme de la 36 până la 40 de grade.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO