Autoritățile europene, în alertă. Avertisment transmis cetățenilor


Ultimul update: Miercuri 26 Iunie 2019 09:48
Data publicarii: Miercuri 26 Iunie 2019 08:46
Categorie: Stiri externe

Se anunţă temperaturi extreme în Europa în zilele următoare. Un val de căldură, venit din Sahara, afectează ţările din vestul şi centrul continentului, iar mercurul din termometre va depăşi în unele locuri 40 de grade Celsius.

 

În Franţa, Germania și Cehia, autorităţile au luat deja măsuri ca să îi protejeze pe localnici, dar şi pe turiști.

În 2003, un val de căldură a provocat aproape 15.000 de decese în Franţa - cele mai multe în rândul persoanelor în vârstă. Acum autorităţile fac tot posibilul că episodul să nu se repete. Au instalat centre de prim-ajutor şi corturi cu apă rece pe străzi, iar spitalele şi azilurile de bătrâni au fost dotate cu aparate de aer condiţionat.

Anne Hidalgo, primar Paris: "Ştim foarte bine că într-un oraş construit din piatră, cum e Parisul, condiţiile de viaţă vor fi foarte, foarte dificile. În zilele următoare, spitalele şi serviciile noastre de urgenţă vor fi arhipline din cauza valului de căldură combinat cu poluarea, care vor avea consecinţe foarte grave asupra sănătăţii, în special în cazul persoanelor vulnerabile."

În Cehia, autorităţile au trimis pe străzile oraşelor cisterne cu apă - pentru ca turiştii şi localnicii să se răcorească la orele amiezii.

Canicula este greu de suportat şi la Grădina Zoologică din Berlin, unde elefanţii sunt răcoriţi cu furtunul. În timp ce animalele de talie mică, precum suricatele, primesc mâncare congelată. Soluţii sunt şi pentru oameni - în Munchen, câţiva temerari au făcut surf pe râul Eisbach.

În această perioadă, cel mai bun loc de muncă pare să fie într-o fabrică de cuburi de gheață, dar şi acolo este cald.

Michal Lodziewski, angajatul unei fabrici: "Temperaturile pot ajunge aici până la 40 de grade Celsius, atunci când toate frigiderele funcţionează. Din fericire, acum sunt oprite."

Chiar dacă pentru unii tineri văpaia poate fi pretext de distracţie, autorităţile europene sunt în alertă. Cei mai vulnerabili sunt copiii şi vârstnicii, pe care medicii îi sfătuiesc să evite expunerea directă la soare şi să aibă suficiente lichide la îndemână. În zilele următoare, temperaturile maxime pot depăşi 40 de grade Celsius. Dar, din cauza umidităţii crescute, meteorologii spun că temperatura resimţita va fi mai mare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO