După decenii de tăcere, Cazinoul din Constanța vorbește. Mesajul incredibil descoperit în zidurile clădirii

Ultima actualizare: 10-05-2020 16:28
După decenii de tăcere, Cazinoul din Constanța vorbește. Mesajul incredibil descoperit în zidurile clădirii
Replica de Constanta

Deținuții politici care au lucrat la renovarea Cazinoului din Constanța în anii 1950 au scris un mesaj, pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, pe care l-au ascuns apoi sub tencuiala zidului. O mărturie istorică, scoasă acum la lumină.

 

Mesajele pe care deținuții politici le-au zidit în Cazinoul din Constanța erau o legendă, care, după 70 de ani, s-a dovedit a fi adevărată.

Cel descoperit acum a fost scris pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment de 14 dintre cei 100 de deținuți politici care au lucrat la renovarea cazinoului în anii 1950.

Sperau ca rudele și cei dragi să afle, cândva, că în ultima zi a anului 1951 ei se aflau în viață și lucrau la Cazinoul din Constanța.

„Acest Cazinou este lucrat de către deținuții politici din anul 1951, luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoș Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraș Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel și Morton Iuliu”, scrie în mesajul făcut public zilele acestea.

Deținuții nu mai știau dacă o să scape cu viață, iar acesta a fost modul lor de a transmite un mesaj către viitor.

„Este un sentiment înduioșător, este la fel ca atunci când găsești în mare sau ocean câte un bilețel într-o sticlă. Vorbim despre niște oameni care nu știau dacă vor mai trăi ca să iasă din închisoare. Ei au fost aduși aici parcă spre exterminare, mulți dintre ei nu cântăreau mai mult de 40 de kilograme când au venit aici. Nu știau dacă vor mai prinde libertatea. Cazinoul ne dezvăluie secrete, aceste mesaje erau o legendă și iată că astăzi legenda devine un adevăr”, a declarat Radu Cornescu, arhitectul desemnat să coordoneze lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța, potrivit municipalității tomitane.

 

Acesta a fost singurul mod prin care ei au putut să transmită familiilor că sunt în viață, fără să aibă vreo siguranță că cineva le va descoperi, vreodată, mesajul

”Mesajele au fost descoperite atunci când a fost decoperată fereastra scoică, bucata de sac a fost găsită în tencuială. Este clar că ei au lucrat aici pentru că au putut să ascundă aceste mesaje. Ei nu aveau cum să transmită familiilor că sunt în viață așa că s-au gândit să scrie niște gânduri simple și s-au iscălit. Sperăm ca în timpul lucrărilor să mai găsim mesaje ale acestor oameni. Știm că unul dintre ei era din Arad, despre alții nu știm nimic”, a mai spus Radu Cornescu.

Mesajul face parte din documentele și schițele descoperite recent de restauratori în zidurile cazinoului.

 

Cazinoul este construit cu aceleași grinzi folosite la Podul Anghel Saligny

 

Fereastra scoică dinspre mare din sala de spectacole a Cazinoului, construită în oglindă cu cea dinspre Acvariu, a fost zidită în anii 1950 pentru construcția unei noi încăperi.

Echipa de restauratori a decis ca în cadrul lucrărilor care se desfășoară în prezent să repună în valoare această fereastră, o opera de artă proiectată de arhitectul Daniel Renard.

Mesajul emoționant transmis de către deținuții politici vine la scurt timp după ce experții au mai făcut o descoperire de senzație.

În subsolul clădirii, arhitecții au descoperit grinzi metalice nituite identice cu cele folosite la construirea Podului Anghel Saligny, de la Cernavodă, un alt monument emblematic pentru România.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO