Scoala de 24 de miliarde de lei care nu e gata de aproape 10 ani. Cine sunt vinovatii, aflati duminica la Romania, te iubesc
Fastaci, un sat pierdut in judetul Vaslui, poate fi considerat o oglinda a felului in care nu merg lucrurile la noi. Acolo, de aproape 10 ani se lucreaza la refacerea unei scoli.
Un proces pe care l-am urmarit de-a lungul anilor si pe care vi-l prezentam duminica la emisiunea "Romania, te iubesc".
Veti vedea o poveste cu primari, contructori si autoritati incompetente. Din cauza lor, de aproape 10 ani copii sunt nevoiti sa invete in ocolul silvic si dispensarul satului in conditii demne de secolul al XVIII-lea.
"De pe scarile scolii din Fastaci domnilor de la bucuresti va salutam. Uitati ce scoala avem! Vai de capul ei!"
Era toamana lui 2007. Pe scarile unei ruine, care servea drept scoala in satul vasluian Fastaci i-am gasit pe Stefan si Nicusor. Trecuse mai bine de un an de cand scoala lor fusese daramata pentru reconsolidare. Totul arata ca dupa bombardament: din acoperis mai era doar o bucata, maldare de moloz prin toata curtea si pereti care stateau sa cada. Toata lucrarea costase deja 400 de mii de euro.
Copil: “Ia uitati-va la clasa asta cum este, ii ploua in cap lui Marin Preda, ii ploua in cap"
In aceste conditii invatau mai bine de 70 de copii in doua schimburi. Duminica, la Romania, te iubesc ii cunoasteti pe cei care se faceau vinovati pentru aceasta situatie. In 2007 viceprimarul venea cu explicatii.
Vasile Aporcaritei, viceprimar: Intai s-a facut o extindere...o reparatie Reca care e de 10 miliarde si 6 sute de milioane...
Reporter: O reparatie?
Vasile Aporcaritei, viceprimar: O reparatie reca
Reporter: Ce inseamna reca?
Barbat: Reca...
Vasile Aporcaritei, viceprimar: Taci din gura tu, du-te acolo, reca inseamna sa se faca consolidarea cladirii. Si s-a mai facut o extindere de 11 miliarde si ceva si cu TVA, 13 miliarde si ceva si cu alea 10 se fac 24 de miliarde.
Constructorul spunea cu mana pe inima ca este in grafic si lucrarea e sub control.
Constantin Puscasu, constructor, in 2007: Cand va fi gata va fi una dintre cele mai moderne scoli de la noi din tara..
Barbat7: Aceste firme sunt fantome
Duminica vedeti pe larg si pe ani cum a evoluat situatia scolii din fastaci dar si ce s-a intamplat cu oamenii locului.
15 septembrie 2008. Ne-am intors la Fastaci. In fata scolii, agitatie mare. Poarta scolii era zavorata.
Pe copii i-am gasit, la dechiderea anului scolar 2008, in curtea ocolului silvic din sat. Asistau la infaptuirea unei minuni. Ocolul era transformat in scoala.
Copil: Aici lumina nu merge, s-a ars becul
Singurul care s-a salvat din Fastaci a fost Stefan. In 2008 a pornea catre un liceu din capitala. Ne-am reintalnit acum.
Stefan: Aici am scris eu scoala neterminata. Ceea ce la momentul de fata e adevarat, nici acum nu e gata
La inceputul anului scolar 2015-2016 reprezentantii inspectoratului veneau cu promisiuni.
Inspector: Pot sa spun ca am certitudinea ca intr-o luna, maxim 2 veti invata si voi intr-o scoala noua. Avand in vedere ca avem aceasta certitudine pot sa va spun multa sanatate
Ce nu stia doamna inspector era faptul ca ani la rand copiii au tot auzit astfel de promisiuni. La scoala din Fastaci si acum se lucreaza.
Cum s-a ajuns in aceasta situatie, cine sunt vinovatii, cati ministri au trecut prin Fastaci fara sa faca nimic, dar si ce se intampla cu elevii dupa ce termina scoala in ocolul siliv aflati duminica, la Romania, te iubesc.