Ducem lipsă de medici, iar birocrația nu ne ajută deloc. Câți candidați înscriși la examenul de rezidențiat vor profesa
Deşi ne confruntăm cu o lipsă acută de medici, mai mult de jumătate dintre cei 10 mii de candidați înscriși la exemenul de rezidențiat nu au un loc într-un spital.
Și, chiar dacă legea le permite, birocrația îi împiedică să se angajeze ca doctori cu competențe limitate. Așa se face că după șase ani de studiu intens, chiar dacă obțin punctajul necesar la rezidențiat, nu vor avea un loc de muncă, până la anul când vor repeta examenul.
Din cei 10.330 candidași înscriși în acest an la examenul de rezidențiat, doar 4.734 vor avea un loc sau un post într-un spital.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"-Unde îţi doreşti să mergi?
-La cardiologie. Nu mă bazez pe pragul de anul trecut pentru ca eu sunt la medicină militară şi atuci la noi e diferit şi nu pot să ştiu exact, de la an la an diferă."
"-Unde ţi-ai dori să mergi?
-La farmacie."
Luni, s-au finalizat contestaţiile, iar miercuri vor fi aflate rezultatele finale. Cei care nu vor obține o confirmare în rezidențiat, se pot angaja ca medici cu competențe limitate, în spital sau în cabinetul unui doctor de familie.
Medicii care au competențe limitate nu pot fi încadrați în serviciile de ambulanță, nu au cod de parafă și nu pot intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Ei pot însoți pacienții la investigații, pot aplica tratamentele aprobate de medicul supraveghetor, pot prescrie investigaţiile la indicaţia medicului supraveghetor ori pot participa la activitatea de gardă, sub supravegherea medicului titular de gardă. Pe scurt, tot ceea ce face trebuie avizat de un doctor specialist sau primar.
Angajarea lor în spitale se poate face prin concurs, doar că de cele mai multe ori din cauza birocraţiei aceştia nu sunt integraţi în sistem unde este mare nevoie de ei.
Dr. Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: ''Minim, cu toate aceste proceduri avizate durează 4 luni scoaterea postului de concurs. Preferam pentru liniile de gardă unde e nevoie de suplimentare al personalului să angajăm medici rezidenţi anul 3,4,5.''
România se numără printre puținele țări din Europa care încă organizează un examen de rezidențiat la nivel național. În Vest fiecare stat a adăpat angajarea tinerilor absolvenți de medicină ținând cont de nevoile existente în fiecare zonă sau chiar într-o unitate sanitară.
În Germania de exemplu, rezidenții se angajează pe baza unui interviu pe care îl susțin direct la spital.
Situația este asemănătoare și în Belgia.
Dr. Graziela Biter, medic roman Belgia: "Exista un concurs bazat pe un interviu, poate o prezentare de un caz, studiu, ceva ştiinţific, acestea sunt prezentate în faţa unei comisii. Majoritatea anul în care nu au primit niciun post lucrează ca asistent operator în sala de operaţii, mâna a doua."
România are nevoie de o schimbare a legislației, dar și de o adaptare la cerințele din teritoriu, atunci când vine vorba de pregătirea numărului de medici. Deocamdată, nu există o strategie națională în ceea ce privește resursa umană din sănătate.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: spital, medici, romania, examen, rezidentiat,
Dată publicare:
21-11-2022 18:04