Gandul: Deszapezirea unui kilometru de drum in Romania costa de 5 ori mai mult decat in Finlanda

Ultima actualizare: 21-11-2013 02:12
Deszapezire

Costul mediu cu deszapezirea unui kilometru de autostrada sau drum national a crescut in ultimii 4 ani de peste 4 ori, de la un pret de 1.180 euro per kilometru in 2009, la 5.370 euro in 2013, reiese din calcule gandul.

Aceste calcule au fost realizate pe baza datelor din sistemul de licitatii publice.

Astfel, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a estimat ca o poate cheltui pentru deszapezire in iarna din acest an si iarna viitoare in jur de 172 de milioane de euro.

Curatarea de zapada a autostrazilor din Romania a ajuns astfel sa fie de aproape cinci ori mai scumpa decat in Finlanda. Tara nordica are o retea de autostrazi si drumuri nationale de aproape cinci ori mai mare decat Romania, respectiv 78.000 de kilometri. Cu toate acestea, costurile cu desapezirea sunt mult mai mici. Spre exemplu, in 2011, Finlanda a cheltuit 98 de milioane de euro pe deszapezire, in medie 1.200 de euro pe kilometru.

In aceeasi perioada, la Bucuresti pretul calculat era de 5.900 de euro pe kilometru.

Cititi pe gandul.info ce a raspuns seful CNADNR, Narcis Neaga, dupa ce a fost intrebat de gandul.info de ce sunt aceste preturi in Romania - o tara care nu se confrunta cu fenomene meteorologice similare Finlandei, unde zapada cade in medie 6 luni pe an.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO