Pacienții asimptomatici și cei cu forme ușoare de COVID-19 vor fi tratați acasă

×
Codul embed a fost copiat

Pacienții asimptomatici și cei cu forme ușoare de COVID-19 vor fi tratați acasă, potrivit unei Ordonanțe de Urgență care a fost adoptată joi de Guvern.

Executivul a stabilit și că părinții pot cere zile libere de la serviciu ca să stea cu copiii care învață online

Românii care se vor infectă cu COVID-19 și nu vor avea simptome sau vor avea puține simptome, cazuri ușoare, vor putea fi tratați la domiciliu.

Însă, în această situație, ei trebuie să țină legătura cu medicul de familie care le va prescrie tratamentul, le va spune dacă este sau nu nevoie să-l ia și, foarte important, va trebui să-i monitorizeze, pentru că medicul de familie va decide dacă este sau nu nevoie de internare în caz că starea pacientului se înrăutățește.

Ministrul Sănătății a declarat, în același timp, că DSP și poliția ar putea să-i verifice la domiciliu pe cei care sunt tratați acasă, pentru că vor autoritățile să știe dacă sunt sau nu respectate condițiile de izolare.

Citește și
coronavirus lume
Recorduri de infectări şi decese, în Europa. Cehia ajunge la 12.000 de cazuri noi pe zi
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Cele mai importante detalii, prezentate de CNAS:

-► PERSOANELE CARE PREZINTĂ SIMPTOME SPECIFICE COVID -19 rămân la domiciliu până la primirea rezultatului testului care confirmă sau infirmă diagnosticul de COVID-19.

-► În cazul în care DIAGNOSTICUL ESTE INFIRMAT, pacientul va primi de la medicul de familie concediu medical până la remediarea problemelor de sănătate.

-► În cazul în care testarea confirmă că PERSOANA ESTE INFECTATĂ CU COVID-19, dar nu prezintă simptome sau manifestă o formă ușoară a bolii, poate rămâne izolată la domiciliu, în monitorizarea medicului de familie, fără a mai fi necesară evaluarea unui medic specialist și va primi concediu medical e la medicul de familie.

-► PERSOANELE FĂRĂ SIMPTOME CARE SE TESTEAZĂ iar testul este pozitiv, de asemenea, acestea pot rămâne în monitorizarea medicului de familie, care le acordă concediu medical pentru perioada de izolare.

-► Persoanele pentru care DSP instituie MĂSURA CARANTINARII ( contact direct cu persona infectată sau vine din zona roșie) vor primi concediu medical de carantinare de la medicul de familie, în baza deciziei DSP.

Părinții pot cere zile libere pe perioada în care cei mici stau acasă să învețe

 

În altă ordine de idei, părinții ai căror copii învață în școli din scenariile 2 sau 3 și trebuie să facă școală de acasă, online, pot să le ceară angajatorilor zile libere pe perioada în care cei mici stau acasă să învețe. Și în această perioadă, numai unul dintre părinți va putea beneficia de această facilitate pentru copii de până în 12 ani și pe această perioada va primi 75% din salariu, dar nu mai mult de 4.000 de lei brut pe lună.

Totodată, nu vor putea beneficia de această facilitate cei care se află în familii unde unul dintre părinți se află deja acasă, fie pentru că se află în concediu de odihnă, în concediu de creștere a copilului, în șomaj tehnic sau este în acea variantă de muncă la domiciliu.

Tătaru: În Capitală operaţionalizăm 102 paturi la terapie intensivă
 

În debutul ședinței de Guvern, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru l-a informat pe premierul Ludovic Orban că la nivelul Capitalei au fost identificate şi sunt în curs de a primi autorizaţii de la DSP 102 paturi la terapie intensivă, două dintre spitale, Colentina şi Malaxa, devenind în integralitate spitale suport Covid-19.

La nivelul Capitalei am identificat şi operaţionalizăm în acest moment, se dau acele autorizaţii de la DSP, 102 paturi la terapie intensivă - două dintre spitale, Colentina şi Malaxa, fiind în integralitate spitale suport COVID. Aici avem 10 paturi de terapie intensivă la Malaxa, 29 la Colentina, cu posibilitatea de încă 20, în măsura în care am solicitat domnului secretar de stat Arafat pentru dotare şi personal. Celelalte spitale, Floreasca, Universitar, Sf. Ioan şi Pantelimon, sunt spitale suport COVID pe terapie intensivă, la Pantelimon avem 20 de paturi, 10 la Floreasca, 11 la Universitar şi 10 la Sf. Ioan. În Capitală, posibilitatea este de 102 paturi şi încă 35 să putem operaţionaliza, dar trebuie să ducem şi personal”, a afirmat Nelu Tătaru, la începutul şedinţei de joi a Guvernului.

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre evaluarea pe care a făcut-o la nivel naţional şi a amintit de Iaşi, unde este, în prezent, o capacitate la ATI de 53 de paturi.

El a vorbit şi despre nişte probleme la spitalul mobil din Iaşi şi a explicat că „acele staţii de oxigen au cedat, acolo sunt 30 de paturi pentru cazuri medii, promisiunea fiind de la producător ca într-o săptămână să fi făcute”.

„La Suceava, avem acea secţie de terapie intensivă în cadrul bolilor infecţioase, dar analizăm în acest moment şi posibilitatea unor paturi suplimentare de ATI din spitalul judeţean. La Mureş avem o capacitate de 61 de paturi de terapie intensivă prin operaţionalizarea a încă 20 în această săptămână. La acel complex din Sala Polivalentă avem 20 de paturi - 10 paturi vor fi operaţionalizate săptămâna aceasta în plus şi încă 10 paturi săptămâna viitoare. La Cluj s-a trecut în operaţionalizare tip suport COVID la spitalul Clujana, spitalul municipal. Au solicitat personal, s-au reorganizat ca şi personal, având în vedere un număr de paturi mai mic pe suport COVID decât capacitatea spitalului şi atunci din 17 paturi de terapie intensivă vor fi operaţionalizate 6, urmând ca celelalte să fie operaţionalizate în zilele următoare”, completat ministrul Sănătăţii.

Despre situaţia la Braşov, Tătăru a spus că sunt 28 de paturi de terapie intensivă dintre care 14 la terapie intensivă, 14 la terapie intermediară. El a recomandat şi ca celelalte cu terapie intermediară să fie transformate în ATI.

„La Spitalul de boli infecţioase se operaţionalizează în acest moment încă 5 paturi de terapie intensivă şi în două săptămâni vom avea operaţionalizat şi spitalul Tractorul, unde avem, din cele 150 de paturi, 20 de terapie intensivă. În zona de vest, operaţionalizăm Spitalul Casa Austria, unde avem 50 de paturi pentru simptomatologie medie şi 11 paturi de terapie intensivă. Acolo avem şi o unitate mobilă de terapie intensivă. Tot în acest zile evaluăm ce înseamnă regiunea de sud est: Constanţa şi Galaţi şi sud vest la nivel de Craiova”, a conchis Tătaru.

Referitor la OUG privind asimptomaticii, ministrul Tătaru declarat, miercuri, că în ședința de Guvern se va analiza modificarea Legii 136.

„O dată vor fi monitorizaţi de medicii de familie, a doua oară vor fi evaluaţi şi urmăriţi de către organele în drept pentru a rămâne la domiciliu şi a-şi putea face tratamentul, dar şi pentru a-i proteja pe ceilalţi”, a declarat Nelu Tătaru, la Cluj.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Situație disperată în Spania. S-a depășit pragul de 1 milion de persoane infectate cu SARS-CoV-2, o premieră în Europa
Situație disperată în Spania. S-a depășit pragul de 1 milion de persoane infectate cu SARS-CoV-2, o premieră în Europa

Ministerul Sănătăţii din Spania a anunţat un nou record zilnic de 16.973 de pozitivi, totalul infecţiilor depăşind un milion în această ţară, potrivit ultimului bilanţ în legătură cu noul coronavirus, scrie RTVE.

Recorduri de infectări şi decese, în Europa. Cehia ajunge la 12.000 de cazuri noi pe zi
Recorduri de infectări şi decese, în Europa. Cehia ajunge la 12.000 de cazuri noi pe zi

Oricât de rău ar fi, se poate și mai rău. Este concluzia amară a autorităților din țările europene, care doboară zilnic recorduri de infectări și decese.

Klaus Iohannis: Alegerile parlamentare nu pot fi amânate. În acest moment, nu discutăm despre un lockdown
Klaus Iohannis: Alegerile parlamentare nu pot fi amânate. În acest moment, nu discutăm despre un lockdown

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că alegerile parlamentare nu pot fi amânate, calificând drept false opiniile conform cărora scrutinul din 6 decembrie ar putea fi amânat pentru începutul anului viitor.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.