Două tipuri noi de reacţii adverse la rapel - amorţeli faciale şi furnicături
În ultimele 24 de ore, în judeţul Timiş s-au administrat 446 de vaccinuri anti-COVID, din care 182 Moderna, şi s-au înregistrat două tipuri noi de reacţii adverse la rapel, amorţeli faciale şi furnicături, în 15 minute după vaccinare.
Din cele 446 de doze, 257 au fost administrate în cadrul primei etape de vaccinare, din care 264 au fost doze de rapel, iar 189 s-au administrat în cadrul celei de-a II-a etape, a anunţat, duminică, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş, conform Agerpres.
De la debutul campaniei de vaccinare, în judeţ s-au administrat 35.426 de doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 şi s-au înregistrat 93 de reacţii adverse de intensitate scăzută spre moderată, cum sunt durere la locul administrării, mialgii, subfebrilităţi, cefalee, reacţie urticariană remisă imediat, prurit, somnolenţă remisă în 15 minute, salt tensional remis, la o persoana hipertensivă şi anxioasă, febră de 38,5 grade remisă, episod diareic, astenie,vertij şi uşor edem al buzelor-remis, greaţă şi vomă, ageuzie (pierderea gustului) şi anosmie (pierderea mirosului) remise după patru zile, reacţie de tip anafilactic tratată de la primele semne şi care s-a remis imediat, amorţeli faciale şi furnicături, ambele remise în cele 15 minute de supraveghere postvaccinală).
Cele mai multe doze de vaccin au fost administrate, de la debutul campaniei, la Spitalul Judeţean Timişoara (6.961), urmat de Spitalul CFR Timişoara (4.556), Spitalul Municipal Timişoara (3.374), Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" Timişoara (3.251), Spitalul Municipal Lugoj (2.359), Spitalul Orăşenesc Deta (2.358), Spitalul Orăşenesc Sânnicolau Mare (1.686), Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" Timişoara (1.753), Spitalul Militar Timişoara (1.243), Spitalul Orăşenesc Făget (776) şi Spitalul Orăşenesc Jimbolia (495).
În centrele de vaccinare s-au administrat, în total, 2.754 de doze la Iulius Mall Timişoara, Sala de Sport Lugoj (990), în Ghiroda (1.044), la Dumbrăviţa (942), iar la C.M.J. Timiş 306 doze.
În total, dozele de vaccin Moderna au fost administrate la Spitalul CFR (120), Centrul Ghiroda (100), Dumbrăviţa (60), Iulius Mall Timişoara (280), Spitalul Orăşenesc Sânnicolau Mare (10), Centrul Lugoj - Sala de sport (10).
CNCAV: Primele doze de vaccin de la AstraZeneca se distribuie duminică în ţară
Prima tranşă de vaccinuri de la AstraZeneca a ajuns, duminică dimineaţă, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", iar în cursul acestei zile 81.000 de doze de vaccin vor fi distribuite către centrele regionale din Cluj, Craiova, Iaşi şi Timişoara.
Potrivit unui comunicat al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) transmis, duminică AGERPRES, transportul dozelor de vaccin va fi asigurat terestru, cu autospecialele Ministerului Apărării Naţionale, vaccinurile fiind transportate în condiţii optime de siguranţă, cu respectarea lanţului de frig, la temperatura de +2 - +8 grade celsius.
Dozele vor fi distribuite către Centrul Regional de Depozitare Cluj (23.400 doze), Centrul Regional de Depozitare Craiova (15.300 doze); Centrul Regional de Depozitare Iaşi (25.200 doze) şi Centrul Regional de Depozitare Timişoara (17.100 doze).
În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), precum şi de Grupul Ştiinţific din CNCAV, ţinând cont de precizările din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) şi de studiile disponibile până la momentul autorizării condiţionate de punere pe piaţă, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.
Pentru gestionarea cu eficienţă a procesului de vaccinare la nivel naţional, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a elaborat şi transmis personalului specializat Procedura de vaccinare împotriva COVID-19 cu AstraZeneca, document care prevede condiţiile şi modul de stocare, depozitare, transport şi distribuţie, cu respectarea lanţului de frig, monitorizarea reacţiilor, precum şi managementul stocurilor şi al pierderilor.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.
Sursa: Agerpres
Etichete: vaccin, coronavirus, moderna, reactii adverse,
Dată publicare:
07-02-2021 12:07