Doua milioane si jumatate de euro, furati din Europa, au ajuns in Romania. Cum functioneaza metoda "carausul de bani"
Aproape doua milioane si jumatate de euro, bani furati din conturile unor persoane din Europa, Australia si SUA, au fost transferate in conturi din Romania, deschise de o retea de "carausi de bani".
Procurorii DIICOT au identificat peste 130 de cetateni moldoveni, bulgari si romani, suspectati ca au facut tranzactiile frauduloase. Anchetatorii au descoperit ca banii ajungeau in final in Ucraina, Rusia sau Republica Moldova.
Cel mai nou tip de infractor din domeniul fraudelor informatice este "carausul de bani". Acesta e tocmit de o firma care ii cere sa isi deschida un cont. In realitate, este vorba despre o grupare de crima organizata care asa deturneaza fonduri si le face pierduta urma.
Procuror DIICOT: "Carausul deschide un cont si el stie ca trebuie sa transfere niste bani si primeste 10% comision. Altii habar nu au. Sunt angajati cu un contract fictiv pe internet. Ei cred ca lucreaza pentru agentii de consultanta, turism..."
Procurorii spun ca, in cele mai multe cazuri, carausii de bani ar fi folositi de hackeri. Acestia sparg conturi, afla parole si transfera bani. Ca sa ii faca pierduti, folosesc astfel de carausi, fara probleme cu legea, care atrag atentia prea putin in cursul unui tranfer de bani. Sumele se plimba prin conturi si, in final, ajung la capii retelelor. Peste 200 de victime au fost identificate de anchetatori in tari de pe 3 continente.
Pana acum, procurorii au condus la audieri peste 80 de persoane. 4 dintre ele au fost plasate sub control judiciar, iar un cetatean strain a fost arestat preventiv pentru spalare de bani.