Pensionarii ar putea primi bani in locul tichetelor de calatorie. Suma pe care o pot solicita intr-un an
Pensionarii ar putea primi bani in locul tichetelor de calatorie acordate de stat. Asta prevede un proiect de lege votat marti de Senat.
Cel care l-a propus sustine ca multi batrani nu au folosit niciodata tichetele, asa ca nu le-ar strica niste bani in plus. Aproximativ 150 de lei pe an ar putea primi cei care opteaza pentru bani, si nu pentru 6 plimbari cu trenul.
Senatorul PSD Alexandru Cordos a sustinut, in Parlament, ca multi pensionari isi vand tichetele de transport pe care le primesc de la postas pentru cativa lei, sau pentru cateva produse alimentare. Ca sa evite aceste situatii, a scris o lege prin care persoanele in varsta pot cere contravaloarea in bani.
Alexandru Cordos, senator PSD: "La solicitare, sa poata sa beneficieze de contravaloarea a 50% din valoarea unui tichet. Daca un tichet, conform mediilor de pe anul trecut, ar putea sa valoreze 50 de lei, la solicitarea persoanei respective poate sa primeasca 25 de lei".
Tinand cont ca un pensionar primeste anual sase astfel de tichete, poate primi in jur de 150 de lei, de la 1 ianuarie 2017. Proiectul a fost criticat de liberali, care au sustinut ca este un demers populist, venit intr-un an electoral.
Octavian Motoc, senator PNL: "De ce sa nu votam sa dam banii inapoi celor care nu apeleaza la analizele medicale gratuite, sau elevilor care nu vor sa manance marul sau acea cutie de lapte. Eu cred ca este o abordare gresita".
Cu toata opozitia celor de la PNL, legea a fost adoptata de senatori. Decizia finala apartine insa Camerei Deputatilor. In prezent, cei aproape cinci milioane de pensionari din Romania primesc de la Casa Nationala de Pensii tichete de calatorie pe calea ferata, cu o reducere cu 50%. Daca legea va deveni realitatea si toti cei 4.680.000 de pensionari vor opta pentru bani, efortul bugetar ar ajunge la peste 700 de milioane de lei, adica 156 de milioane de euro.