Dosarul Roşia Montană: Canadienii atacă decizia favorabilă României din arbitrajul de la Washington

rosia montana
Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), atacă decizia favorabilă României din arbitrajul de la Washington.

Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat, a decis să solicite, conform datelor analizate de Profit.ro, anularea deciziei favorabile României din procedura de arbitraj derulată timp de 9 ani la Washington, în care compania solicitase despăgubiri de miliarde de dolari de la statul român pentru pretinsa blocare abuzivă a proiectului, despăgubiri respinse de tribunalul arbitral.

Statul, prin ANAF şi Ministerul Finanţelor, a demarat deja executarea silită a Gabriel Resources, pentru recuperarea de la aceasta a costurilor de 10 milioane de dolari ale procedurii de arbitraj, desfăşurată la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID).

″Compania intenţionează să conteste decizia arbitrală, prin procedura de anulare prevăzută de Convenţia ICSID. Solicitarea de anulare va fi depusă pe 7 iulie sau înainte de această dată. Anularea nu reprezintă un apel pe fond la decizia arbitrală, ci o procedură care, dacă va avea succes, va invalida decizia arbitrală şi va desfiinţa dispoziţia de achitare a costurilor (României, de către Gabriel Resources – n.r.)″, este decizia companiei prezentată de Profit.ro.

Cei de la Gabriel Resources intenţionează să atace şi recenta decizie a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) de la Bucureşti, de a respinge solicitarea companiei de prelungire cu încă 5 ani, până în 2029, a licenţei de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roşia Montană, emisă iniţial în 1999 şi prelungită apoi în 2019.

Citește și
INTERVIU. Selly, despre costurile festivalului „Beach, please!”: „Au fost de vreo 14 milioane de euro, e prima ediție profitabilă”

Compania a amintit că, în mai, a primit 3,25 milioane dolari de la acţionari, în urma unui plasament privat, şi a precizat că, din această sumă, a pus deoparte 1,5 milioane dolari pentru costurile procedurii de anulare a deciziei ICSID favorabile României. Gabriel Resources speră să mai strângă de la acţionari încă 2,325 milioane dolari, caz în care, potrivit estimărilor proprii, ar avea bani destui până în luna august, după care va trebui să caute surse alternative de finanţare suplimentară.

Pe 8 martie, tribunalul arbitral de la Washington a respins pretenţiile reclamanţilor în cazul Roşia Montană, companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), obligând companiile să plătească României cheltuielile de judecată, dar şi dobândă. Reprezentanţii companiei Gabriel Resources şi-au exprimat atunci „dezacordul ferm” şi au spus că decizia tribunalului de arbitraj de la Washington, care a dat câştig de cauză României în dosarul Roşia Montană, este „în întregime incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz”, invocând în acest sens opinia separată exprimată de unul dintre arbitri.

„Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc reprezentată de rata de dobânda la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată ale acestuia în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON şi 928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, aşa cum este reprezentată de de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Respinge toate celelalte pretenţii formulate de părţi”, precizează decizia tribunalului arbitral de la Washington

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ianis Hagi și-a dat acordul să semneze și se pregătește pentru transfer!
NEWS ALERT Ianis Hagi și-a dat acordul să semneze și se pregătește pentru transfer!
Citește și...
Pățania unei femei care a plătit în avans, integral, o cazare în Mamaia Nord: „Hotelul există, fizic, am verificat pe hartă”
Pățania unei femei care a plătit în avans, integral, o cazare în Mamaia Nord: „Hotelul există, fizic, am verificat pe hartă”

Dacă v-ați propus să mergeți într-o vacanță la mare și ați găsit oferte irezistibile pe internet, verificați de două ori înainte.  

Principalele două motive pentru care copiii ajung să apeleze la droguri – Sondaj
Principalele două motive pentru care copiii ajung să apeleze la droguri – Sondaj

Un sondaj recent a stabilit că principalele două motive pentru care copii din România ajung să consume droguri sunt: lipsa de afecțiune în familie la care se adaugă influența anturajului, arată un sondaj al Federației Naționale a Părinților.

„Sunt arme de atac
„Sunt arme de atac". Ce capabilități au bombardierele trimise de americani în România. Reacția categorică a Rusiei

Două bombardiere americane B-52H Stratofortress au ajuns în premieră în România la un exercițiu care vizează integrarea cu aliații NATO.

Recomandări
Filmul evenimentelor unui moment istoric în SUA. Izolat, dezamăgit şi furios pe aliați, Joe Biden a renunțat la candidatură
Filmul evenimentelor unui moment istoric în SUA. Izolat, dezamăgit şi furios pe aliați, Joe Biden a renunțat la candidatură

După o lungă succesiune de gafe și luni de controverse legate de abilitățile sale fizice și mentale, președintele amercian Joe Biden a renunțat la candidatură pentru al doilea mandat.

Specialiștii au făcut portretul criminalului dentistei din Brăila: „Nu are remușcări, nici emoții față de ce s-a întâmplat”
Specialiștii au făcut portretul criminalului dentistei din Brăila: „Nu are remușcări, nici emoții față de ce s-a întâmplat”

Deși presupusul criminal al doctoriței de 41 de ani, din Brăila, ucisă în cabinetul ei în urmă cu o săptămână, a fost prins, anchetatorii nu au reușit să afle care a fost motivul crimei.  

Cristian Pîrvulescu, despre șansele Kamalei Harris la șefia SUA: „Îl transformă pe Donald Trump într-un bătrân”
Cristian Pîrvulescu, despre șansele Kamalei Harris la șefia SUA: „Îl transformă pe Donald Trump într-un bătrân”

Sondajele arată acum o diferență de 6% în favoarea lui Donald Trump, dar Kamala Harris este inteligentă, mult mai tânără și îl poate învinge. Asta crede analistul Cristian Pîrvulescu. Şi spune, că dacă va câștiga Donald Trump, schimbarea va fi dramati