Dosarul Roşia Montană: Canadienii atacă decizia favorabilă României din arbitrajul de la Washington
Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), atacă decizia favorabilă României din arbitrajul de la Washington.
Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat, a decis să solicite, conform datelor analizate de Profit.ro, anularea deciziei favorabile României din procedura de arbitraj derulată timp de 9 ani la Washington, în care compania solicitase despăgubiri de miliarde de dolari de la statul român pentru pretinsa blocare abuzivă a proiectului, despăgubiri respinse de tribunalul arbitral.
Statul, prin ANAF şi Ministerul Finanţelor, a demarat deja executarea silită a Gabriel Resources, pentru recuperarea de la aceasta a costurilor de 10 milioane de dolari ale procedurii de arbitraj, desfăşurată la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID).
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
″Compania intenţionează să conteste decizia arbitrală, prin procedura de anulare prevăzută de Convenţia ICSID. Solicitarea de anulare va fi depusă pe 7 iulie sau înainte de această dată. Anularea nu reprezintă un apel pe fond la decizia arbitrală, ci o procedură care, dacă va avea succes, va invalida decizia arbitrală şi va desfiinţa dispoziţia de achitare a costurilor (României, de către Gabriel Resources – n.r.)″, este decizia companiei prezentată de Profit.ro.
Cei de la Gabriel Resources intenţionează să atace şi recenta decizie a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) de la Bucureşti, de a respinge solicitarea companiei de prelungire cu încă 5 ani, până în 2029, a licenţei de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roşia Montană, emisă iniţial în 1999 şi prelungită apoi în 2019.
Compania a amintit că, în mai, a primit 3,25 milioane dolari de la acţionari, în urma unui plasament privat, şi a precizat că, din această sumă, a pus deoparte 1,5 milioane dolari pentru costurile procedurii de anulare a deciziei ICSID favorabile României. Gabriel Resources speră să mai strângă de la acţionari încă 2,325 milioane dolari, caz în care, potrivit estimărilor proprii, ar avea bani destui până în luna august, după care va trebui să caute surse alternative de finanţare suplimentară.
Pe 8 martie, tribunalul arbitral de la Washington a respins pretenţiile reclamanţilor în cazul Roşia Montană, companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), obligând companiile să plătească României cheltuielile de judecată, dar şi dobândă. Reprezentanţii companiei Gabriel Resources şi-au exprimat atunci „dezacordul ferm” şi au spus că decizia tribunalului de arbitraj de la Washington, care a dat câştig de cauză României în dosarul Roşia Montană, este „în întregime incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz”, invocând în acest sens opinia separată exprimată de unul dintre arbitri.
„Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc reprezentată de rata de dobânda la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată ale acestuia în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON şi 928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, aşa cum este reprezentată de de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Respinge toate celelalte pretenţii formulate de părţi”, precizează decizia tribunalului arbitral de la Washington