Dosarul Rompetrol. Sorin Rosca Stanescu a fost condamnat la 2 ani si 4 luni de inchisoare. Cat va executa din pedeapsa
Decizie soc pentru Sorin Rosca Stanescu. Senatorul merge la inchisoare. Fostul director al trustului de presa "Ziua" a fost condamnat la 2 ani si 4 luni de inchisoare, in dosarul Rompetrol.
Senatorul a fost dus marti seara la Penitenciarul Rahova, unde va fi incarcerat.
Fostul director al trustului de presa " Ziua" si colaborator declarat al securitatii s-a declarat uimit de vestea primita de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. De altfel, Sorin Rosca Stanescu a fost achitat de instanta Tribunalului Bucuresti in urma cu doi ani.
Sorin Rosca Stanescu: "Astazi am aflat ca sunt condamnat, astfel incat ma pregatesc pentru a ma duce la penitenciar. Incepand de maine, voi fi dincolo. Si voi incerca sa ma adresez de acolo, cand si cum voi putea, opiniei publice."
Anchetatorii spun ca Rosca Stanescu, Dinu Patriciu si Sorin Pantis, fostul ministru al comunicatiilor alaturi de alte persoane au format un grup criminal organizat si s-au folosit de informatiile pe care le aveau in legatura cu Rompetrol pentru a castiga ilegal bani la bursa.
Patriciu le-ar fi dat informatii confidentiale prietenilor sai, printre care si Rosca stanescu, asa fel incat acestia au cumparat la bursa actiuni ale Rompetrol ieftin si ar fi vandut, cateva ore mai tarziu, de 2-3 ori mai scump. Asa ar fi castigat sute de mii de dolari.
Rosca Stanescu a explicat prin intermediul unui comunicat de presa ca se considera nevinovat.
Sorin Rosca Stanescu: "Am achizitionat actiuni nu la 80 de lei, pretul de la lansare, ci mult mai tarziu, la 120 lei, numarandu-ma printre cele cateva mii de persoane care au cumparat. Mai tarziu, am vandut actiuni nu la pretul cel mai mare la care au ajuns ele, ci la un pret cu o tremie mai mic. "
In acelasi dosar a fost condamnat si Sorin Pantis, gasit vinovat de complicitate la manipularea pietei de capital. Este un dosar complicat din care a disparut numele lui Dinu Patriciu, dupa ce omul de afaceri a murit.
Sorin Rosca Stanescu este senator PNL din anul 2012. Dupa ce au primit vestea ca va merge la inchisoare colegii sai de partid au reactionat.
Alina Gorghiu, purtatorul de cuvant al PNL: "L-am exclus din partid pentru ca nu ne asociem imaginea cu oameni condamnati."
Sorin Rosca Stanescu a fost cel care, in calitate de membru al opozitiei, a aparut in plenul senatului cu o coroana de flori, in semn de protest fata de guven pe care l-a acuzat de uciderea economiei romanesti.
Penitenciarul Rahova va fi doar un punct de tranzit pentru Sorin Rosca Stanescu. Politicianul va fi incarcerat cel mai probabil la penitenciarul Jilava, de langa Bucuresti. De asemenea, datorita faptului ca are peste 60 de ani, Sorin Rosca va iesi cel mai probabil din penitenciar dupa ce va executa 9 luni si cateva zile.
Istoria dosarului Rompetrol
Curtea de Apel Bucuresti a incheiat in 9 septembrie 2014 dezbaterile in dosarul Rompetrol, in care au fost judecati Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, senatorul Sorin Rosca Stanescu, fostul ministru Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu, Gabriela Victoria Anghelache si Irina Mihaela Popovici. In acelasi dosar a fost trimis in judecata si Dinu Patriciu, care a murit in 19 august.
In 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucuresti in dosarul Rompetrol, in care procurorii au cerut pedeapsa maxima, de 20 de ani de inchisoare, pentru mai multe infractiuni, printre care delapidare, spalare de bani si manipularea pietei de capital prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.
Totodata, instanta i-a achitat atunci si pe ceilalti 12 inculpati - Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Miclaus, Elena Albu, Gabriela Anghelache si Mihaela Popovici.
Tribunalul Bucuresti a respins ca neintemeiate pretentiile civile formulate de Ministerul Finantelor, precum si cererea DIICOT de confiscare a sumei de 9.885.496 de euro si de instituire a sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale lui Patriciu, Bucsa, Grama si Aldea. Decizia a fost contestata de procurori la Curtea de Apel Bucuresti, care a dat o decizie definitiva in dosarul Rompetrol, judecat din septembrie 2006.
Potrivit DIICOT, activitatea infractionala a inculpatilor a fost analizata sub doua aspecte: creanta Libia (primele trei infractiuni ale lui Patriciu, precum si cele de care sunt acuzati Grama si Bucsa) si manipularea pietei de capital.
=> Alexandru Bucsa este acuzat de procurori de complicitate la delapidare, complicitate la spalarea de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, iar Petrica Grama, de complicitate la delapidare si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
=> Florin Iulian Aldea este acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, de complicitate la savarsirea infractiunii de spalare de bani si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.
=> Cerasela Elena Rus este acuzata de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional.
=> Claudiu Simulescu este acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.
=> Sorin Rosca Stanescu este acuzat de utilizare a informatiei privilegiate si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat
=> Sorin Pantis este acuzat de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.
=> Victor Eros a fost trimis in judecata pentru favorizarea infractorului si pentru aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat,
=> Paul Gabriel Miclaus si Elena Albu sunt acuzati de favorizare a infractorului si aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat
=> Gabriela Victoria Anghelache este acuzata de fals intelectual, favorizarea infractorului si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.
In octombrie 2008, fostul vicepresedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare Irina Mihaela Popovici a fost trimisa in judecata de procurorii DIICOT pentru fals intelectual, favorizarea infractorului si aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat.