DIICOT a cerut incetarea procesului pentru Patriciu, Pantis si Rosca Stanescu, in dosarul Rompetrol

Dinu Patriciu

Procurorul DIICOT a cerut marti, la Curtea de Apel Bucuresti, sa se constate incetarea procesului penal pentru fostul ministru Sorin Pantis si senatorul Sorin Rosca Stanescu, intrucat faptele de care sunt acuzati s-au prescris.

Acelasi lucru a fost cerut si in cazul lui Dinu Patriciu, in urma decesului acestuia. La dezbaterile finale din dosarul Rompetrol, procurorul DIICOT prezent la sedinta de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti a aratat, in pledoaria sa, ca decizia de achitare data in prima instanta in cazul tuturor inculpatilor din aceasta cauza nu este motivata.

Procurorul a cerut ca Victor Eros si Gabriela Anghelache sa primeasca o pedeapsa orientata spre maximul prevazut pentru fapta de care este acuzat, iar Alexandru Bucsa si Petrica Grama sa primeasca pedepse cu suspendare.

De asemenea, procurorul a cerut sa se constate incetarea procesului penal pentru Sorin Pantis si Sorin Rosca Stanescu, intrucat faptele de care sunt acuzati s-au prescris.

La randul lor, avocatii inculpatilor au sustinut ca faptele persoanelor judecate in acest proces s-au prescris din octombrie 2011. Instanta a audiat inculpatii care nu au facut pana acum declaratii, intre acestia fiind si Sorin Rosca Stanescu si Sorin Pantis.

Citește și
inmormantare Dinu Patriciu
Dinu Patriciu a fost inmormantat la cimitirul Bellu. Mama, cele doua fiice si zeci de prieteni i-au fost alaturi
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Anterior datei de 4 aprilie, au aparut in presa informatii cu privire la scoaterea la licitatie a actiunilor Rompetrol. Am cumparat si eu actiuni la pretul de 300 de lei actiunea, in conditiile in care pretul de pornire al unei actiuni era de 116 lei. Nu am primit niciun fel de informatii speciale cu privire la pretul initial de pornire, m-am bazat doar pe informatiile din presa", a spus Sorin Rosca Stanescu in fata instantei.

Referitor la relatia pe care a avut-o cu Dinu Patriciu, Sorin Rosca Stanescu a spus ca a fost cununat de omul de afaceri, dar nu a discutat niciodata cu acesta despre pretul actiunilor in momentul scoaterii la licitatie. Acelasi lucru l-a punctat si Sorin Pantis, care a spus in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti ca nu a stiut de existenta vreunui grup care sa fi participat la actiunea bursiera referitoare la Rompetrol. "Eu nu am cumparat nicio actiune al Rompetrol, eu am fost doar consilier al Cameliei Voiculescu, care a fost martor in dosar", a spus Pantis.

Avocatii inculpatilor isi prezinta apararile finale, urmand ca persoanele judecate in dosarul Rompetrol sa-si sustina ultimul cuvant, in cazul in care vor dori sa adauge elemente noi la declaratiile pe care le-au dat deja in fata procurorilor si instantei de fond.

Dinu Patriciu a murit in urma cu doua saptamani

Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit in 19 august, la varsta de 64 de ani, intr-o clinica londoneza. In 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucuresti in dosarul Rompetrol, in care procurorii au cerut pedeapsa maxima, de 20 de ani de inchisoare, pentru mai multe infractiuni, printre care delapidare, spalare de bani si manipularea pietei de capital prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.

Totodata, instanta i-a achitat si pe ceilalti 11 inculpati din dosar, Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.

Decizia a fost contestata de procurori la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in dosarul Rompetrol, judecat din septembrie 2006.

Potrivit DIICOT, activitatea infractionala a inculpatilor a fost analizata sub doua aspecte: creanta Libia (primele trei infractiuni ale lui Patriciu, precum si cele de care sunt acuzati Grama si Bucsa) si manipularea pietei de capital.

Alexandru Bucsa este acuzat de procurori de complicitate la delapidare, complicitate la spalarea de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, iar Petrica Grama, de complicitate la delapidare si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Florin Iulian Aldea este acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, de complicitate la savarsirea infractiunii de spalare de bani si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Cerasela Elena Rus este acuzata de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional.

Claudiu Simulescu este acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Sorin Rosca Stanescu este acuzat de utilizare a informatiei privilegiate si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, iar Sorin Pantis, de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Victor Eros a fost trimis in judecata pentru favorizarea infractorului si pentru aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, Paul Gabriel Miclaus si Elena Albu sunt acuzati de favorizare a infractorului si aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, iar Gabriela Victoria Anghelache, de fals intelectual, favorizarea infractorului si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Viata de film a lui Patriciu. Cum a pierdut doua miliarde de euro in 6 ani si istoria tranzactiei care i-a adus celebritatea
Viata de film a lui Patriciu. Cum a pierdut doua miliarde de euro in 6 ani si istoria tranzactiei care i-a adus celebritatea

Dinu Patriciu s-a stins la 64 de ani, dar a avut o viata de film si a parcurs un drum plin de suisuri si coborasuri.

Dinu Patriciu a fost inmormantat la cimitirul Bellu. Mama, cele doua fiice si zeci de prieteni i-au fost alaturi
Dinu Patriciu a fost inmormantat la cimitirul Bellu. Mama, cele doua fiice si zeci de prieteni i-au fost alaturi

Dinu Patriciu, candva cel mai bogat om din Romania, a fost inmormantat, sambata, la cimitirul Bellu din Capitala, in cripta unde isi dormea somnul de veci si tatal sau.

Statul, banca si presupusa iubita. Cei trei executori care au de recuperat bani din conturile goale ale lui Dinu Patriciu
Statul, banca si presupusa iubita. Cei trei executori care au de recuperat bani din conturile goale ale lui Dinu Patriciu

A fost cel mai bogat roman, insa de ani buni nu mai avea niciun ban in tara. Dinu Patriciu ramane pe lista neagra a datornicilor, pe care ii vaneaza toata lumea: de la fosti parteneri de afaceri sau de amor, pana la Ministerul Finantelor.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.