Dosarul "nasilor". Inca 45 de angajati ai CFR Calatori, dusi la audieri la Parchetul Brasov

×
Codul embed a fost copiat

Alti 45 de angajati ai CFR Calatori suspectati de fapte de coruptie au fost ridicati de anchetatori, marti, de la regionalele Bucuresti, Brasov, Craiova, Iasi, urmand sa fie dusi la audieri la Parchetul Tribunalului Brasov.

Marti dimineata, anchetatorii au ridicat, in baza unor mandate de aducere, aproximativ 20 de controlori, sefi de tren sau inspectori de la regionala CFR Calatori Bucuresti, in timp ce de la Craiova au fost ridicati si dusi cu masinile la audieri zece angajati - sefi de tren, controlori si un inspector.

De asemenea, au fost ridicati pentru a fi dusi la audieri la Parchetul Tribunalului Brasov si angajati de la regionalele CFR Calatori din Iasi si Brasov, informeaza Mediafax.

In acelasi timp, 35 din cei 43 de angajati CFR Calatori audiati luni la Parchetul Tribunalului Brasov au fost retinuti si au fost dusi, marti dimineata, la Tribunalul Brasov, cu propunerea de arestare preventiva pentru luare si dare de mita, asociere in vederea savarsririi de infractiuni si divulgare de informatii.

Din cercetarile procurorilor in acest dosar, care au inceput in luna martie 2011, s-a stabilit ca, pornind de la conductorii de tren si pana la revizorii de specialitate, se lucra mana in mana, "fiecare conjugandu-si eforturile cu alti suspecti, in combinatii diferite, in functie de circumstante".

Citește și
Perchezitii CFR
Dosarul "nasilor": 35 de angajati ai CFR Calatori vor fi cercetati in libertate
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

In acest sens, angajatii CFR foloseau un limbaj comun cu anumite elemente de argou, precum "a carji", "chiori", "colet", "a incarca trenul", "a sta cu mortul pe tine" sau "tren bun". Traducerea cuvintelor folosite de angajatii CFR este: "a carji (carjeala, carja)" - pretinderea sau primirea de bani de la calatorii fraudulosi in scopul de a le permite acestora calatoria cu trenul (carjeala - activitatea); "chior/-i - calator/-i fraudulos/-si care nu detin/-e documente de calatorie; "colet/-e (pachet/-e) - calatori fraudulosi carora personalul de tren le permite calatoria frauduloasa la cererea propriilor organe de control; "a incarca trenul" - activitatea infractionala de a permite calatoria frauduloasa a cat mai multor calatori fraudulosi; "a (nu) sta cu mortul (cu banii) pe tine" - a (nu) avea asupra propriei persoane sumele de bani provenite de la calatorii fraudulosi existand riscul de fi descoperit.

De asemenea, "tren bun (tren puternic)" reprezinta un tren cu care se deplaseaza, in mod constant, multi calatori fraudulosi si de la care se pot obtine in acest mod sume de bani considerabile.

Dosarul "nasilor" din CFR. Controlorii nu aveau cum sa fie cinstiti nici daca voiau

Transferul banilor de la conductori catre superiorii lor se facea in toaletele trenurilor, iar mai departe, la Bucuresti, banii erau predati prin intermediul chioscurilor de ziare sau de bauturi racoritoare de pe peronul Garii de Nord, unde lucrau si rude ale angajatilor CFR Calatori, potrivit anchetatorilor. In cauza s-au inregistrat, pana in acest moment al procesului, cheltuieli judiciare de peste 100.000 de lei (un miliard de lei vechi).

Cercetarile au fost declansate ca urmare a sesizarii din oficiu din partea Sectiei Regionale de Politie Transporturi Brasov din cadrul Directiei Politiei Transporturi a Inspectoratului General al Politiei Romane, vizand circa 200 de persoane, potrivit sursei citate. Prejudiciul in acest caz este estimat la aproximativ 200 de milioane de lei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Niciunul dintre angajatii CFR Calatori retinuti pentru coruptie nu a fost arestat
Niciunul dintre angajatii CFR Calatori retinuti pentru coruptie nu a fost arestat

Tribunalul Brasov a respins, vineri, toate propunerile de arestare preventiva pentru cei 70 de angajati ai CFR Calatori retinuti pentru infractiuni de coruptie si abuz in serviciu, majoritatea acestora avand interdictie de a parasi tara.

Dosarul
Dosarul "nasilor": 35 de angajati ai CFR Calatori vor fi cercetati in libertate

Un numar de 35 de angajati ai CFR Calatori vor fi cercetati in libertate, avand interdictia de a parasi tara, dupa ce magistratii Tribunalului Brasov au respins, vineri dupa-amiaza, propunerea procurorilor de arestare preventiva.

"Nasii" si-au gasit nasul. CFR pierde anual 10 MILIOANE de euro din cauza calatorilor care dau spaga

PRO TV NEWS  a transmis LIVE conferinta de la Ministerul Transporturilor. Atac la cea mai cunoscuta spaga din Romania: cea care se da "nasului" in tren.

Recomandări
Parlamentul European alocă 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei, parte a raportului întocmit de Siegfried Mureșan
Parlamentul European alocă 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei, parte a raportului întocmit de Siegfried Mureșan

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul acestuia, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.