Dosarul "nasilor". Inca 45 de angajati ai CFR Calatori, dusi la audieri la Parchetul Brasov
Alti 45 de angajati ai CFR Calatori suspectati de fapte de coruptie au fost ridicati de anchetatori, marti, de la regionalele Bucuresti, Brasov, Craiova, Iasi, urmand sa fie dusi la audieri la Parchetul Tribunalului Brasov.
Marti dimineata, anchetatorii au ridicat, in baza unor mandate de aducere, aproximativ 20 de controlori, sefi de tren sau inspectori de la regionala CFR Calatori Bucuresti, in timp ce de la Craiova au fost ridicati si dusi cu masinile la audieri zece angajati - sefi de tren, controlori si un inspector.
De asemenea, au fost ridicati pentru a fi dusi la audieri la Parchetul Tribunalului Brasov si angajati de la regionalele CFR Calatori din Iasi si Brasov, informeaza Mediafax.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In acelasi timp, 35 din cei 43 de angajati CFR Calatori audiati luni la Parchetul Tribunalului Brasov au fost retinuti si au fost dusi, marti dimineata, la Tribunalul Brasov, cu propunerea de arestare preventiva pentru luare si dare de mita, asociere in vederea savarsririi de infractiuni si divulgare de informatii.
Din cercetarile procurorilor in acest dosar, care au inceput in luna martie 2011, s-a stabilit ca, pornind de la conductorii de tren si pana la revizorii de specialitate, se lucra mana in mana, "fiecare conjugandu-si eforturile cu alti suspecti, in combinatii diferite, in functie de circumstante".
In acest sens, angajatii CFR foloseau un limbaj comun cu anumite elemente de argou, precum "a carji", "chiori", "colet", "a incarca trenul", "a sta cu mortul pe tine" sau "tren bun". Traducerea cuvintelor folosite de angajatii CFR este: "a carji (carjeala, carja)" - pretinderea sau primirea de bani de la calatorii fraudulosi in scopul de a le permite acestora calatoria cu trenul (carjeala - activitatea); "chior/-i - calator/-i fraudulos/-si care nu detin/-e documente de calatorie; "colet/-e (pachet/-e) - calatori fraudulosi carora personalul de tren le permite calatoria frauduloasa la cererea propriilor organe de control; "a incarca trenul" - activitatea infractionala de a permite calatoria frauduloasa a cat mai multor calatori fraudulosi; "a (nu) sta cu mortul (cu banii) pe tine" - a (nu) avea asupra propriei persoane sumele de bani provenite de la calatorii fraudulosi existand riscul de fi descoperit.
De asemenea, "tren bun (tren puternic)" reprezinta un tren cu care se deplaseaza, in mod constant, multi calatori fraudulosi si de la care se pot obtine in acest mod sume de bani considerabile.
Dosarul "nasilor" din CFR. Controlorii nu aveau cum sa fie cinstiti nici daca voiau
Transferul banilor de la conductori catre superiorii lor se facea in toaletele trenurilor, iar mai departe, la Bucuresti, banii erau predati prin intermediul chioscurilor de ziare sau de bauturi racoritoare de pe peronul Garii de Nord, unde lucrau si rude ale angajatilor CFR Calatori, potrivit anchetatorilor. In cauza s-au inregistrat, pana in acest moment al procesului, cheltuieli judiciare de peste 100.000 de lei (un miliard de lei vechi).
Cercetarile au fost declansate ca urmare a sesizarii din oficiu din partea Sectiei Regionale de Politie Transporturi Brasov din cadrul Directiei Politiei Transporturi a Inspectoratului General al Politiei Romane, vizand circa 200 de persoane, potrivit sursei citate. Prejudiciul in acest caz este estimat la aproximativ 200 de milioane de lei.