Dosarul "nasilor": 35 de angajati ai CFR Calatori vor fi cercetati in libertate

×
Codul embed a fost copiat

Un numar de 35 de angajati ai CFR Calatori vor fi cercetati in libertate, avand interdictia de a parasi tara, dupa ce magistratii Tribunalului Brasov au respins, vineri dupa-amiaza, propunerea procurorilor de arestare preventiva.

Cei 35 de angajati ai CFR Calatori care, vineri dimineata, au fost prezentati instantei cu propunere de arestare preventiva, vor fi cercetati in libertate, magistratii dispunand pe numele acestora interdictia de a parasi tara.

Cei 35 fac parte dintr-un prim lot, alti 33 de salariati fiind, la ora transmiterii acestei stiri, la Tribunalul Brasov, procurorii solicitand si in cazul acestora emiterea de mandate de arestare.

Un numar de 70 de angajati ai CFR Calatori din cei 81 audiati au fost retinuti de procurorii brasoveni, joi noapte, pentru luare si dare de mita si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Cei 70 de retinuti au fost impartiti in doua loturi de 35 si 33 de persoane pentru a fi prezentati magistratilor Tribunalului Brasov cu propunere de arestare preventiva.

Pentru doua din cele 70 de persoane retinute procurorii nu au solicitat emiterea de mandate de arestare. Mai multe descinderi au avut loc, joi dimineata, la sediul CFR Calatori si la regionalele CFR Calatori din tara, pentru a fi puse in executare mandate de aducere pentru angajati suspectati de fapte de coruptie.

Citește și
CFR
"Nasii" si-au gasit nasul. CFR pierde anual 10 MILIOANE de euro din cauza calatorilor care dau spaga
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut la Vama Veche: „Am o întrebare la care nu trebuie să-mi răspundeți mie: Ba, voi știți ce mai fac copiii voștri?”

Astfel, la Brasov au sosit, in cursul zilei de joi, zeci de persoane escortate de politisti si mascati, primii angajati sositi fiind cei de la Bucuresti. Au urmat loturi de angajati de la Iasi, Craiova, Constanta si Cluj, in acest caz fiind emise 81 de mandate de aducere.

"Din materialul probator administrat pana in acest moment rezulta ca persoanele audiate in cursul zilei de joi si de cele care urmeaza a fi audiate sunt suspectate a face parte dintr-un grup infractional organizat care au comis si planificat in modalitate continuata infractiuni de luare de mita, dare de mita, instigare la comiterea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii", se arata intr-un comunicat al Parchetului Tribunalului Brasov.

Aceste persoane au calitatea de conductori de tren, sefi de tren, controlori de bilete, revizori de specialitate in cadrul Societatii Nationale de Transport Feroviar de Calatori "CFR Calatori SA".

Cea mai inalta functie este cea de revizor de specialitate. Cercetarile au fost declansate ca urmare a sesizarii din oficiu din partea Sectiei Regionale de Politie Transporturi Brasov din cadrul Directiei Politiei Transporturi a Inspectoratului General al Politiei Romane, vizand circa 200 de persoane, potrivit sursei citate.

"Conductorii de tren luau bani de la calatorii care circulau fara bilet. Le cereau bani pentru a nu le intocmi acte premergatoare contaventiei la regimul circulatiei pe calea ferata, asa cum prevede legea. Ulterior, pentru a-si putea desfasura in continuare acest gen de activitate dadeau o parte din banii primiti mai departe catre superiori, iar la randul lor acestia ii dadeau mai departe mai sus, pana la nivelul revizorilor", spunea purtatorul de cuvant al Parchetului Tribunalului Brasov, Alina Popescu.

Transferul banilor de la conductori catre superiorii lor se facea in toaletele trenurilor, iar mai departe, la Bucuresti, banii erau predati prin intermediul chioscurilor de ziare sau de bauturi racoritoare de pe peronul Garii de Nord, unde lucrau si rude ale angajatilor CFR Calatori.

"Locatiile unde sa facea tranzitul de bani pot fi si acestea. Destinatarii finali ai banilor urmeaza sa fie stabiliti clar in cursul investigatiilor. Posibil sa fie si rudele celor implicati, nu pot infirma", mai spunea reprezentantul Parchetului. Prejudiciul in acest caz este estimat la aproximativ 200 de milioane de lei. Purtatorul de cuvant al Parchetului Tribunalului Brasov mai afirma ca fiecare angajat avea un rol bine stabilit, insa maniera de operare era flexibila.

"Maniera de operare era foarte flexibila, erau incetatenite anumite obiceiuri, colectarea banilor se facea din anumite locuri de catre anumite persoane cu roluri bine stabilite", declara purtatorul de cuvant al Parchetului Tribunalului Brasov, procurorul Alina Popescu, precizand ca de aceea acuzatiile se refera si la asociere in vederea comiterii de infractiuni.

Sursa citata preciza ca pentru acest caz au fost autorizati 12 investigatori sub acoperire. Directorul CFR Calatori, Stefan Roseanu, declara, joi, ca, potrivit estimarilor, aproximativ 30 la suta din calatoriile la nivel national sunt fara bilet anual, iar compania pierde in acest fel 100-150 de milioane de lei anual din neincasarea biletelor la casa.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
Reteaua
Reteaua "nasilor" din CFR. Drumul banilor de la calatorii fara bilet la chioscurile din Gara de Nord

In dosarul de coruptie din cadrul CFR Calatori, prejudiciul este de 200 de milioane de lei. Conductorii de tren luau bani de la calatorii care circulau fara bilet, iar transferul banilor de la conductori catre superiorii lor se facea in toaletele trenurilor.

"Nasii" si-au gasit nasul. CFR pierde anual 10 MILIOANE de euro din cauza calatorilor care dau spaga

PRO TV NEWS  a transmis LIVE conferinta de la Ministerul Transporturilor. Atac la cea mai cunoscuta spaga din Romania: cea care se da "nasului" in tren.

Recomandări
Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice ale Rusiei. Condamnă ferm „activităţile inacceptabile”
Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice ale Rusiei. Condamnă ferm „activităţile inacceptabile”

Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28 - care ar mai fi vizat şi Germania şi Republica Cehă - şi a condamnat aceste atacuri, informează sâmbătă Reuters.

Klaus Iohannis, mesaj de Paşte: Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui
Klaus Iohannis, mesaj de Paşte: Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, într-un mesaj, că Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace.

Ce spune Robert de Niro despre Donald Trump: „Este un monstru. Nu cred că americanii înţeleg cât de periculos va fi”
Ce spune Robert de Niro despre Donald Trump: „Este un monstru. Nu cred că americanii înţeleg cât de periculos va fi”

Adversar notoriu al lui Donald Trump de mai mulţi ani, Robert De Niro l-a atacat din nou pe fostul preşedinte american într-un interviu.