DOSARUL MICROSOFT. Gabriel Sandu si Dorin Cocos au fost ridicati de politisti si dusi in arest

×
Codul embed a fost copiat

Fostul ministru Gabriel Sandu, primarul Gheorghe Stefan - zis Pinalti - si oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru au fost arestati preventiv. Cei patru sunt acuzati de fapte grave de coruptie, in dosarul Microsoft.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Gabriel Sandu si Dorin Cocos au fost ridicati de politisti de la locuintele lor si dusi in arestul Politiei Capitalei, iar Nicolae Dumitru s-a predat, dupa ce instanta suprema a emis, miercuri, pe numele lor mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile, in dosarul licentelor Microsoft.

In cazul lui Dorin Cocos si Gabriel Sandu, politistii au mers la locuintele lor pentru a-i duce in arest, dupa ce au primit mandatele de arestare emise pe numele acestora de catre instanta suprema. Ultimul care a fost dus in arest este Gabriel Sandu, acesta fiind incarcerat miercuri, in jurul orei 08.00.

Primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, arestat si el in dosarul Microsoft, a fost dus in arest direct de la instanta suprema, dupa ce judecatorii au pronuntat decizia.

Citește și
Traian Basescu
Presedintele Traian Basescu, despre cazul Microsoft: "M-as bucura daca ar iesi si EADS"
Condițiile puse de Putin pentru pace în Ucraina, după ce Donald Trump a câștigat alegerile din SUA

Decizia de arestare preventiva a celor patru poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Fostul ministru si cei doi oameni de afaceri s-au bucurat de cateva ore de libertate, inainte sa afle decizia magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Au fost lasati sa plece, pe masura ce le-au expirat ordonantele de retinere. Fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, a parasit sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in jurul orei 21:30, cand i-a expirat ordonanta de retinere. Oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru au plecat la o jumatate de ora dupa miezul noptii. Iar dupa aproape 3 ore, si ei si fostul ministru au aflat ca trebuie sa se intoarca dupa gratii, pentru ca au fost arestati preventiv.

In schimb, primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan - caruia ordonanta de retinere ii expira in jurul orei 3 dimineata - inca se afla la Curtea Suprema cand judecatorii au dat sentinta. El a fost urcat direct in duba politistilor si dus in arest.

Cei patru sunt acuzati de fapte grave de coruptie in dosarul Microsoft. Procurorii le reproseaza ca au pus la cale poate cel mai mare tun de dupa revolutie si ar fi bagat in buzunar ilegal aproape 25 de milioane de euro. Procurorii spun ca Dorin Cocos a incasat 9 milioane de euro (trafic de influenta). Gheorghe Stefan a primit 4 milioane de euro (trafic de influenta). Fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu 4 milioane si jumatate de euro (mita), iar patronul grupului NIRO, Nicoale Dumitru, aproape 8 milioane de dolari (trafic de influenta).

Anchetatorii considera ca Dorin Cocos si Gheorghe Stefan si-au folosit influenta pe care o aveau asupra unor membri ai Guvernului pentru a obtine semnarea unor contracte de licentiere Microsoft cu anumite firme. In schimb, primeau milioane de euro. Banii ar fi fost ascunsi in off shore-uri. Unul dintre cei pe langa care au intervenit este Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor in perioada 2008-2010. Acesta, sustin procurorii, a fost dispus sa initieze o hotarare de guvern care debloca sumele necesare punerii in aplicare a contractului Microsoft, dar voia o recompensa. Aceasta nu ar fi fost singura mita pentru Gabriel Sandu. Cei care se ocupa de dosar precizeaza ca ar fi primit inca 3 milioane de euro de la Claudiu Florică, in schimbul semnarii unui contract cadru in favoarea unui grup de firme din domeniul IT.

CITITI SI: Dosarul Microsoft. DNA: Omul de afaceri Nicolae "Niro" Dumitru a primit 7,65 milioane dolari. Cocos a cerut 17,5 mil. euro

In acelasi caz, apare si numele unui alt om de afaceri controversat: Nicolae Dumitru, patronul grupului NIRO. Procurorii spun ca omul de afaceri s-ar fi oferit sa-i convinga pe Serban Mihăilescu - ministru al Secretariatului General al Guvernului si Dan Nica - ministru al Comunicatiilor, sa incheie si sa deruleze contractul de licentiere Microsoft prin firma Fujutsu Siemens Computers. In schimbul influentei, Nicolae Dumitru ar fi primit, prin intermediar, in contul unei firme pe care o controla, aproape 8 milioane de dolari.

Serban Mihailescu, senator PSD: "Nu mi-a dat nimeni niciun ban in aceasta chestiune."

Toate aceste contracte semnate de guvernanti sunt acum obiectul unei anchete a DNA. 9 ministri din toate guvernarile sunt suspectati de luare de mita, trafic de influenta sau abuz in serviciu. Ei ar fi fost influentati sa dea contractele de licentiere Microsoft anumitor firme care erau dispuse mai apoi sa plateasca mita celor care ii ajutasera. Astfel, chiar daca contractul cadru prevedea o reducere de aproape 50 la suta, discountul a disparut pe traseu. Sumele au crescut pentru ca aproape jumatate din banii dati de stat erau de fapt mita pentru demnitari si intermediari. Unii dintre ministrii vizati sunt acum deputati sau senatori, iar DNA a cerut ridicarea imunitatii in cazul lor.

Cronologia evenimentelor, marti, 28 octombrie 2014:

Update 22:00 Ordonanta de retinere pe numele lui Gabriel Sandu a expirat; el a plecat de la ICCJ, potrivit Mediafax.

Update 20:00 Un fost ministru, un primar si doi oameni de afaceri asteapta de asemenea in boxa acuzatilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sa afle daca vor ajunge dupa gratii.

Este vorba despre: Gabriel Sandu, Dorin Cocos, Gheorghe Stefan zis Pinalti, si Nicoale Dumitru, supranumit si NIRO. Cu totii sunt acuzati de savarsirea unor fapte grave de coruptie, in dosarul Microsoft. Milioane de euro ar fi ajuns sau ar fi trebuit sa ajunga in buzunarele lor, in detrimentul statului. 

Dupa ore in sir de audieri Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Nicoale Dumitru si Gabriel Sandu au iesit din sediul Directiei Nationale Anticoruptie cu catuse la maini.

Retinuti pentru fapte de coruptie cei trei oameni de afaceri si fostul ministru au petrecut prima lor noapte dupa gratii. Au fost plasati in celule separate ca sa nu poata vorbi intre ei iar dupa-amiaza au fost dusi la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cele patru personaje infleunte in spatiul poltiic ar fi pus la cale unul dintre cele mai mari tunuri si ar fi bagat ilegal in buzunar aproape 25 de milioane de euro.

Procurorii spun ca :

- Dorin Cocos a incasat 9 milioane de euro (trafic de influenta)
- Gheorghe Stefan a primit 4 milioane de euro (trafic de influenta)
- Fostul ministru al comunicatiilor Gabriel Sandu 4 milioane si jumatate de euro(mita)
- Patronul grupului NIRO, Nicolae Dumitru, aproape 8 milioane de dolari (trafic de influenta)

Toti cei patru apar in dosarul Microsoft. Este vorba despre cea mai mare ancheta de coruptie care acuza 9 ministri din toate guvernarile Romaniei.

Anchetatorii considera ca Dorin Cocos si Gheorghe Stefan si-au folosit influenta pe care o aveau asupra unor membri ai guvernului pentru a obtine semnarea unor contracte de licentiere Microsoft cu anumite firme. In schimb primeau milioane de euro. Banii ar fi fost ascunsi in off shore-uri.

Unul dintre cei pe langa care au intervenit este Gabriel Sandu ministru al comunicatiilor in perioada 2008-2010. Acesta, sustin procurorii, a fost dispus sa initieze o hotarare de guvern care debloca sumele necesare punerii in aplicare a contractului Microsoft insa voia o recompensa.

"Domnul ministru mi-a comunicat la aceasta intalnire ca el poate rezolva aceste probleme cu conditia sa fie platit si el (...) respectiv cu suma de 1.800.000 dolari. Practic a pretins suma (...) pentru a promova HG (hotarare de guvern) si a ignora neconcordantele din procesele verbale , solicitanudu-mi sa transmit pretentiile sale reprezentantilor Fujitsu Siemens Romania."(declaratie Martor dosar Microsoft)

Aceasta nu ar fi fost singura mita pentru Gabriel Sandu. Cei care se ocupa de dosar precizeaza ca a primit inca 3 milioane de euro de la Claudiu Florica in schimbul semnarii unui contract cadru in favoarea unui grup de firme din domeniul IT.

In aceslasi dosar, apare si numele unui alt om de afaceri controversat: Nicoale Dumitru, patronul grupului NIRO. Si el a fost incatusat pentru trafic de influenta si spalare de bani.

Procurorii spun ca omul de afaceri s-ar fi oferit sa-i convinga pe Serban Mihailescu - ministru al Secretariatului General al Guvernului si Dan Nica - ministrul Comunicațiilor sa incheie si sa deruleze contractul de licentiere Microsoft prin firma Fujutsu Siemens Computers. In schimbul influentei, Nicoale Dumitru ar fi primit prin intermediar, in contul unei firme pe care o controla, aproape 8 milioane de dolari.

Toate aceste contracte semnate de guvernanti sunt acum obiectul unei anchete a DNA. 9 ministri sunt suspectati de luare de mita trafic de influenta sau abuz in serviciu. Ei ar fi fost influentati sa dea contractele de licentiere Microsoft anumitor firme care erau dispuse mai apoi sa plateasca mita celor care ii ajutasera. Asa se face ca chiar daca contractul cadru prevedea o reducere de aperoape 50 la suta, discountul a disparut pe traseu. Sumele au crecut pentru ca aproape jumatate din banii dati de stat erau de fapt mita pentru demintari si intermediari.

Unii dintre ministrii vizati sunt acum deputati sau senatori iar DNA a cerut ridicarea imunitatii in cazul lor. A trecut insa de atunci o luna, timp in care parlamentarii nu au avut timp sa voteze. Chiar si azi, comisia juridica de la senat a analizat cazurile Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu.

'Trebuie sa acceptam ca unii oameni pot sa fie nevinovati. nu trebuie sa ii ingropam de vii", a spus aceasta.

"In momentul in care nu esti in aceasta chestiune, nu ai niciun fel de treaba, numai sa se insire niste minciuni si trebuie sa ma duc eu sa spun nu stiu ce? Este o prostie!", a comentat si Serban Mihailescu.

De acord cu Serban Mihailescu au fost si 6 din cei 11 membrii ai comisiei juridice. Toti cei de la putere au votat o noua amanare pentru 19 noiembrie, dupa turul doi al alegerilor prezidentiale sustinand ca nu sunt lamuriti.

In ziua in care s-a votat pentru ridicare imunitatii lui Valerian Vreme, fost ministru al comunicatiilor si deputat PDL lucrurile au mers mult mai repede.

Dosarul Microsoft. Dorin Cocos a antedatat, cu pixuri de culori diferite, chitante pentru o parte a banilor primiti

Anchetatorii descriu, in referatul prin care Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cere instantei supreme arestarea preventiva a lui Cocos, modul in care acesta a incercat sa ascunda provenienta unor bani din cei primiti in schimbul traficului de influenta privind licentele Microsoft.

Omul de afaceri ar fi cerut si primit, mai intai, 9 milioane de euro, in baza unei intelegeri prealabile cu primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, si ministrul Gabriel Sandu. Banii i-au fost dati lui Cocos "pentru a-si exercita influenta asupra lui Gabriel Sandu, precum si asupra altor persoane din Guvern si respectiv din cadrul Ministerelor implicate - MCSI, Ministerul de Finante, in scopul de a asigura firmelor sustinute de (...) adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009", se arata in referat.

"La baza platilor au stat contracte comerciale ce atesta operatiuni comerciale fictive si care au avut rolul de a disimula provenienta si circuitul sumelor de bani", sustin anchetatorii.

In decembrie 2011 se mai arata in acelasi document, Dorin Cocos a primit alti 500.000 de euro. Dupa aproape trei ani, mai precis in septembrie 2014, la scurta vreme de la aparitia in presa a primelor informatii privind dosarul Microsoft, omul de afaceri ar fi incercat sa ascunda provenienta reala a unei parti din acesti bani, sustin anchetatorii.

Mai exact, Cocos "i-a solicitat lui (...) sa semneze un numar de 21 de chitante prin care sa ateste in mod nereal ca i-a fost restituita suma de 210.000 euro".

"Chitantele erau antedatate si atestau in mod nereal, faptul ca (...) ar fi primit de la Dorin Cocos la anumite intervale de timp, urmatoarele sume de bani: 18.04.2013 – suma de 44.600 RON; 28.04.2013 – suma de 44.500 RON;
22.05.2013 – suma de 44.100 RON; 10.06.2013 – suma de 43.900 RON; 27.06.2013 – suma de 44.500 RON; 30.07.2013 - suma de 43.900 RON; 29.08.2013 -suma de 44.400 RON; 12.09.2013 – suma de 44.800 RON; 27.09.2013 – suma de 44.600 RON; 18.10.2013 – suma de 44.500 RON; 28.10.2013 – suma de 44.400 RON; 28.11.2013 – suma de 44.300 RON; 18.12.23013 – suma de 44.700 RON; 24.01.2014 – suma de 45.200 RON;08.02.2014 – suma de 44.800 RON; 24.02.2014 – suma de 45.100 RON; 10.03.2014 – suma de 45.000 RON; 18.03.2014 – suma de 45.000 RON; 12.05.2014 – suma de 44.300 RON; 08.07.2014 – suma de 44.900 RON
", precizeaza DNA, in referatul cu propunerea de arestare.

Potrivit procurorilor anticoruptie, chitantele respective au fost semnate de Cocos cu pixuri de culori diferite, cinci astfel de instrumente de scris fiind ridicate la perchezitii.

"Examinand chitantele se poate observa ca acestea sunt semnate de Cocos Dorin cu pixuri avand pasta diferita. Faptul ca chitantele erau antedatate si erau semnate cu instrumente scripturale de culoare diferita, coroborat cu imprejurarile in care Cocos Dorin i-a solicitat lui (...) semnarea chitantelor conduc in mod cert la concluzia ca cele 5 pixuri ridicate la perchezitie fusesera puse la dispozitie de Cocos Dorin pentru ca semnarea chitantelor de catre acesta sa se efectueze de asemenea cu instrumente de culoare diferita. Modalitatea de intocmire si semnare a chitantelor denota caracterul fraudulos al acestora, intentia lui Cocos Dorin fiind aceea de a asigura o aparenta de legalitate sumelor de bani pretinse si primite pentru traficul de influenta exercitat", se mentioneaza in referat.

Sumele precizate in chitante ar fi reprezentat rate la un imprumut din 2011 pe care procurorii il considera ca fiind fictiv.

"Contractul de imprumut semnat de (...) (...) si Cocos Dorin, contractat datat 03.11.2011, are ca obiect acordarea unui imprumut de 500.000 euro pe o perioada de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului prin act aditional, cu precizarea ca sumele nu sunt purtatoare de dobanda. Conditiile contractuale vin de asemenea in sustinerea tezei privind fictivitatea acestui imprumut", sustine DNA, in documentul citat.

Omul de afaceri Dorin Cocos si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au fost retinuti pentru trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru luare de mita in forma continuata si spalare de bani.

Cei trei au fost dusi marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
In acelasi dosar a fost retinut si omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, si acesta urmand sa fie dus la instanta suprema cu propunere de arestare preventiva, pentru trafic de influenta si spalare de bani.

Articol recomandat de sport.ro
UEFA o felicită pe FCSB. Distincția acordată la o zi după victoria cu Midtjylland
UEFA o felicită pe FCSB. Distincția acordată la o zi după victoria cu Midtjylland
Citește și...
Dosarul Microsoft. DNA: Omul de afaceri Nicolae
Dosarul Microsoft. DNA: Omul de afaceri Nicolae "Niro" Dumitru a primit 7,65 milioane dolari. Cocos a cerut 17,5 mil. euro

Au aparut primele ordonante de retinere in dosarul "Microsoft"! Dorin Cocos, Gabriel Sandu, fostul ministrul al Comunicatiilor, primarul Gheorghe Stefan si omul de afaceri Nicolae "Niro" Dumitru si-au petrecut noaptea in arestul Politiei Capitalei.

Presedintele Traian Basescu, despre cazul Microsoft:
Presedintele Traian Basescu, despre cazul Microsoft: "M-as bucura daca ar iesi si EADS"

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca s-ar bucura daca ”ar iesi” si dosarul EADS, in contextul evolutiilor din dosarul Microsoft.

Si bogatii sunt verificati cateodata. Dimensiunea averilor celor patru oameni de afaceri perchezitionati in dosarul Microsoft
Si bogatii sunt verificati cateodata. Dimensiunea averilor celor patru oameni de afaceri perchezitionati in dosarul Microsoft

Perchezitiile din dosarul Microsoft i-au vizat joi si pe oamenii de afaceri Dorin Cocos, Remus Truica, Dinu Pescariu si Nicolae Dumitru.

Recomandări
Prima încercare concretă al lui Donald Trump, în calitate de președinte ales al SUA, de a pune capăt războaielor
Prima încercare concretă al lui Donald Trump, în calitate de președinte ales al SUA, de a pune capăt războaielor

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a început, deja, demersurile pentru a pune în aplicare promisiunile pe care le-a lansat în campania electorală, respectiv de a pune capăt războaielor într-un timp cât mai scurt.

Ucraina l-a ucis pe generalul Rusiei care înființase lagăre de tortură în regiunea ocupată Donețk. Cine a fost Pavel Klimenko
Ucraina l-a ucis pe generalul Rusiei care înființase lagăre de tortură în regiunea ocupată Donețk. Cine a fost Pavel Klimenko

Generalul rus Pavel Klimenko, care a comandat trupe în regiunea ocupată Donețk și care ar fi condus lagăre în care își tortura propriii soldați, a murit în Ucraina în 7 noiembrie, potrivit anunțului făcut de surorile sale, citat de Kyiv independent.  

HARTA. Atenționare meteo de la ANM, cod galben: ”Ninsori însemnate cantitativ și viscolite” în unele regiuni ale țării
HARTA. Atenționare meteo de la ANM, cod galben: ”Ninsori însemnate cantitativ și viscolite” în unele regiuni ale țării

ANM a emis, sâmbătă, o atenționare meteo pentru perioada cuprinsă între zilele 09 noiembrie (ora 12) și 11 noiembrie (ora 10), pentru intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ și scădere a temperaturilor.