Drumul urmat de spagile din DOSARUL MICROSOFT. DNA a cerut aviz pentru urmarirea penala a noua fosti ministri
O caracatita pusa pe imbogatit in care regasim oameni de afaceri, politicieni si personalitati din lumea sportului. In felul acesta descriu procurorii anticoruptie afacerea Microsoft, in care sunt vizati de suspiciuni de coruptie 9 fosti ministri.
Soarta suspectilor este acum la mana celor care ar trebui sa le permita anchetatorilor sa ii puna sub acuzare: Presedintia, Senatul, Camera Deputatilor si Parlamentul European.
Investigatia exploziva inceputa de procurorii anticoruptie conduce catre numele unor fosti ministi din guvernele Romaniei, dar si catre oameni de afaceri importanti. Acuzatiile sunt grave. Un contract de zeci de milioane de dolari semnat intre gigantul Microsoft si Guvernul Romaniei a fost folosit pentru ca persoane importante sa castige ilegal milioane de dolari. Documentul a fost parafat in 2004.
Alegeri 2024
21:33
REZULTATE alegeri prezidențiale 2024. Cifrele oficiale BEC în timp real. Cine conduce după primele ore
21:31
Primele declarații ale lui Călin Georgescu, marea surpriză din primul tur al alegerilor prezidențiale
21:29
George Simion, după rezultatele exit-poll-urilor: „Manipularea de la sondaje nu se confirmă. Eu mi-am luat rolul în serios”
21:25
Cine este Călin Georgescu. A obținut un rezultat surprinzător la alegerile prezidențiale din 2024
"Contractul a fost atribuit prin negociere cu sursa unica, fara nici o justificare, aceasta decizie fiind luata de guvern la presiunea premierului Adrian Nastase in urma discutiilor lui Claudiu Florica cu Alexandru Bittner si Remus Truica privind cuantumul si modul de plata a mitei catre persoanele politice implicate", sustine un martor al DNA.
Anchetatorii au prezentat mecanismul spagii. Guvernantii semnau contractul, iar statul roman platea. Prima transa catre Fujitsu Siemens a fost de 42 de milioane de dolari. Compania a varsat jumatate la PROFINET, care la randul ei i-a mutat in conturile unei alte firme (Slytherin Marketing Ltd).
De aici, explica procurorii, spaga ar fi ajuns la mai multe personaje cheie, printre care si omul de afaceri Dinu Pescariu. Acesta, noteaza procurorii, ar fi incasat 3 milioane de dolari. Fostul tenismen a refuzat sa comenteze informatiile.
Asadar, precizeaza anchetatorii, treaba lui Pescariu si a altor 5 persoane era sa "deschida conturi in strainătate din care sa fie efectuate plati catre ministrii sau functionarii implicati".
Intr-un alt moment al derularii contractului, spun procurorii, Pescariu le-a dat banii in mana lui Dorin Cocos si Gheorghe Stefan zis Pinalti. Acestia, la randul lor, ar fi retrimis dolarii unor membrii ai Guvernului Romaniei din acea vreme.
"Din cate am auzit, Dorin Cocos a primit aproximativ 8 - 9 milioane euro, iar Gheorghe Stefan circa 3 milioane de euro", a mai spus martorul DNA.
Niciunul dintre cei vizati nu a putut fi contactat pentru a-si spune punctul de vedere. Mecanismul complex al mitei ar fi functionat de-a lungul mai multor guvernari. Asa se face ca DNA a cerut aviz pentru a putea incepe urmarirea penala impotriva a 9 ministri printre care Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, Dan Nica, Adriana Tzicau, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu. Sunt fosti ministri ai Comunicatiilor, Educatiei si Finantelor. Parte dintre ei sunt acuzati de trafc de influenta, parte de abuz in serviciu.
"Niciodata nu am conditionat, nu am cerut si nu am luat nimic de la nimeni", a spus Ecaterina Andronescu.
"NU am semnat hotarari de guvern, nu am semnat contracte, e asa o chestiune ca as fi influentat pe cineva, dar nu stiu pe cine, nu stiu cum si nu stiu care e situatia", a spus senatorul PSD Serban Mihailescu.
In una dintre declaratiile martorilor se face referire si la actualul prim ministru. Victor Ponta, ca sef al corpului de control al guvernului, ar fi fost rugat sa faca o verificare la Ministerul Educatiei ca sa ii preseze pe responsabili sa semneze contracte cu firmele favorite.
In schimb, ar fi primit calculatoare pentru sediul TSD. Victor Ponta a negat acuzatiile, iar DNA a anuntat ca in acest moment candidatul la presedintie nu are nicio calitate in dosar.
Sursa: Pro TV
Etichete: lia olguța vasilescu, Microsoft, coruptie, victor ponta,
Dată publicare:
01-10-2014 14:55