Procesul lui Vlad Pascu, reluat cu o nouă judecătoare. Tatăl lui Sebi: Vom cere din nou schimbarea încadrării juridice
Dosarul lui Vlad Pascu a fost preluat de o altă judecătoare și continuă la termenul de joi, după ce judecătoarea Oana Ancuţa Popoviciu, a fost, într-un final, recuzată, după criticile publice aduse de familia victimelor.
Familia şi prietenii tânărului ucis au venit cu tricouri cu imaginea lui şi cu mesajul „Îţi vom face dreptate”. Tatăl acestuia i-a transmis un mesaj tatălui lui Vlad Pascu: „Să vină la mormântul băiatului meu”.
„Vreau doar să se facă dreptate, nu vreau nimic altceva. Cred că o să se schimbe încadrarea. Am vorbit cu avocaţii şi vom cere schimbarea încadrării juridice”, a afirmat tatăl lui Sebastian, unul din tinerii uciși.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Av. Adrian Bendeac, apărătorul lui Pascu: „Termenul de astăzi s-a acordat pentru precizarea daunelor materiale, pentru audierea unei părți civile și pentru dezbateri pe fond. Noi suntem pregătiți pentru concluzii pe fond...”
Reporter: Cereți achitare ?
Av. Adrian Bendeac: „Nu ai cum să ceri achitare într-o procedură simplificată. Opinia mea este constantă cu cea a practicii judiciare și a doctrinei, în sensul în care această procedură din momentul în care a fost admisă are un caracter irevocabil, deci nu mai poate fi pusă în discuție și nici nu se poate reveni asupra ei”
Reporter: Legal este, dar moral...
Av. Adrian Bendeac: „Eu sunt avocat, lucrez cu instituțiile..”
Reporter: O să aibă parte de o reducere a pedepsei, în situația în care există circumstanțe agravante, a omorât doi tineri, drogat fiind?
Av. Adrian Bendeac: „Să știți că procedura simplificată este pentru toată lumea, atât timp cât dispozițiile legale permit o astfel de procedură, iar procedura presupune că în momentul în care este admisă o astfel de recunoaștere beneficiezi în mod automat de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Nu știu dacă este moral sau nu, așa a apreciat legiuitorul”.
La Judecătoria Mangalia are loc, joi, de la ora 10.00, un nou termen în dosarul în care Vlad Pascu este judecat pentru că, drogat fiind, a accidentat mortal cu maşina doi tineri în localitatea 2 Mai, în vara anului trecut. După ce judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu a fost recuzată, dosarul a fost preluat de Carmen Claudia Berevoescu, care este şi preşedintele Judecătoriei Mangalia.
Termenul de joi ar fi trebuit să fie ultimul înainte de pronunţare, dar după ce a fost schimbată judecătoarea, rămâne de văzut dacă procesul va continua sau va fi reluat de la zero.
De asemenea, la acest termen, este aşteptat şi Vlad Pascu. Ar fi pentru prima oară în cadrul acestui proces când Pascu s-ar afla în sala de judecată, intervenţiile sale având loc până acum prin videoconferinţă din penitenciar.
Consiliul Superior al Magistraturii a decis, marţi, să accepte transferul judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanţa, începând cu 1 iunie. După această decizie, Judecătoria Mangalia a hotărât să admită cererea de recuzare a Ioanei Ancuţa Popoviciu din acest dosar.
Ea a fost acuzată de comportament nepotrivit de către familile victimelor şi de avocaţii acestora, de la primul termen de judecată şi până la ultimul.
Astfel, la primul termen din dosar, în 22 februarie, ea ar fi intrat în sală mestecând gumă şi a cerut buletinului tânărului mort în accidentul de la 2 Mai despre care nu ştia că este decedat.
La al doilea termen de judecată, Ioana Ancuţa Popoviciu l-a întrebat cine este pe tatăl tânărului mort în evenimentul rutier, iar acesta avea un tablou cu chipul fiul său.
De asemenea, şi la ultimul termen, care a fost în 9 mai, avocatul Adrian Cuculis, apărătorul uneia dintre familiile victimelor, a declarat jurnaliştilor la ieşirea din sediul Judecătoriei Mangalia că „gafele din sala de judecată au fost multiple”.
”A întrebat doamna judecător dacă aceşti copii mergeau către punctul unde au fost accidentaţi, ca şi cum acel punct ar fi fost, nu ştiu, un loc de distracţie sau…Nu, pur şi simplu era pe drumul judeţean, în faţa unei baze militare şi atâta tot. Sigur că şi întrebarea dacă familia Robertei s-a prezentat la înmormântarea ei a fost de-a dreptul ridicolă, dar trecând peste toate elementele acestea au fost zeci de întrebări adresate”, a relatat avocatul.
În urmă cu câteva săptămâni, Consiliul Superior al Magistraturii a decis că nu se impune suspendarea judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu până la finalizarea procedurilor disciplinare, aşa cum solicitase Inspecţia Judiciară. Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.
De asemenea, avocaţii familiilor victimelor accidentului de la 2 Mai au cerut şi anterior recuzarea judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, iar cererea lor a fost respinsă. Totodată, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au solicitat Curţii de Apel Constanţa strămutarea dosarului, dar şi această cerere a fost respinsă.
De asemenea, judecătoarea formulase o cerere de abţinere, care fusese respinsă.
În 19 august 2023, Vlad Pascu a condus un autoturism pe DN 39, iar în jurul orei 5.25, în apropiere de 2 Mai, a intrat într-un grup de pietoni. În urma impactului, doi tineri şi-au pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi.
Vlad Pascu a fugit de la locul accidentului şi a fost găsit apoi de poliţişti în Vama Veche. Anchetatorii au stabilit că el se afla sub influenţa mai multor substanţe interzise, printre care cocaină, amfetamină şi metamfetamină.
Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în luna octombrie, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.