Dosarul JAFUL SECOLULUI: Olanda cere Romaniei extradarea celor trei suspecti

×
Codul embed a fost copiat

Detectorul de minciuni va arata cine minte si cine spune adevarul in cazul celor 7 tablouri de peste 200 de milioane de euro, furate din Olanda.

Primul testat a fost asistent-managerul lui Catalin Botezatu, Petre Condrat. Urmeaza si cei trei suspecti arestati deja. Anchetatorii sunt siguri ca romanii nu au pus la cale singuri acest furt, pentru ca nu se pricepeau la arta.

Unul dintre ei ar fi marturisit la audieri ca i-a retinut numele pictorului, Henri Matisse, prin asociere cu masina Matiz.

Petre Condrat, asistent manager la firma lui Catalin Botezatu, si-a recastigat libertatea. Aseara, dupa ce a fost audiat 7 ore, a iesit din celula. Procurorii care il retinusera initial nu au mai cerut arestarea lui. El a fost asteptat de seful lui, Catalin Botezatu.

Astazi, Petre Condrat s-a prezentat la Politia Capitalei. A fost supus testului cu detectorul de minciuni, unde a raspuns intrebarilor legate de implicarea lui in vanzarea tablourilor furate de la Rotterdam.

Citește și
Catalin Botezatu
Catalin Botezatu: "Nu am nicio calitate in dosarul tablourilor; eu am cerut o audienta la DIICOT"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Vor fi testati insa si cei trei romani, arestati pentru complicitate la furtul operelor de arta. Anchetatorii vor sa afle in ce masura au fost implicati si unde se afla tablourile.

Anchetatorii sustin ca cei trei suspecti romani au dus tablourile in Macin, unde le-au tinut o vreme "in pungi din plastic", iar cand au vrut sa le vanda, hotii nu au stiut ce pret sa ceara pe ele.

Procurorii DIICOT cred insa ca cei trei, Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru, nu au pus singuri la cale acest furt, pentru ca nu aveau cunostinte de arta.

La audieri, unul dintre ei a declarat ca a retinut numele pictorului Henri Matisse dupa marca Matiz, in vreme ce altul, in loc de Gauguin, a scris dupa cum se aude: "Goghen".

Daca nu se pricep la arta, suspectii ar putea sa se priceapa la furt. Investigatorii spun ca hotii au pacalit mecanismele de inchidere a usilor, precum si sistemul de securitate cu raze laser.

Usile de la muzeul de arta Kunsthal aveau un punct vulnerabil. Alarma se activa doar in momentul in care usile erau deschise dinspre exterior spre interior. Adica, atunci cand cineva intra in incinta.

Daca usa era deschisa invers, insemna ca cineva iesea, deci nu era un hot, asa ca alarma cu unda laser nu se declansa. Hotii au introdus un element "foarte subtire prin fanta usii si au actionat clapa de deschidere a usilor", pacalind sistemul.

In continuare, anchetatorii incearca sa dea de urma tablourilor furate.

Hotii tablourilor au retinut numele lui Matisse dupa masina Matiz

Suspectii arestati in ancheta furtului de tablouri de mare valoare din Rotterdam nu aveau cunostinte de arta, iar la audieri unul a aratat ca a retinut numele pictorului Henri Matisse dupa marca Matiz.

Un alt suspect a scris, in loc de Gauguin, dupa auz, "Goghen", potrivit unor surse judiciare.

Presupusii hoti de tablouri nu aveau nicio tangenta cu arta si nu au fost capabili sa retina sau sa scrie corect numele tablourilor pe care le-ar fi furat si ale autorilor acestora, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, dupa audierile care au avut loc marti a reiesit ca Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru, arestati in acest caz, nu ar putea fi creierul furtului celor sapte tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam, intrucat acestia nu cunosc nimic despre arta.

"Ei nici nu au stiut sa scrie numele tablourilor sau ale operelor. Unul dintre ei a stiut ca tabloul furat este un Matisse pentru ca lui i s-a parut cuvantul foarte apropiat de cuvantul Matiz", au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Suspectul ar fi recunoscut in fata procurorilor DIICOT implicarea sa in furt, iar cand a fost intrebat de unde cunostea si cum a retinut numele tablourilor pe care trebuia sa le sustraga din muzeu, a notat: "Stiu ca este un Matisse pentru ca am retinut numele asociindu-l cu Matizul si asa am tinut minte cum il cheama".

Sursele citate au mai aratat ca un alt suspect a scris pe declaratia sa numele pictorului Paul Gauguin dupa cum l-a auzit pronuntat, respectiv "Goghen".

"Ei nu au dat importanta lui Gauguin sau Matisse, dar au declarat ca atunci cand au vazut un tablou de Pablo Picasso au stiut ca acel tablou este unul valoros pentru ca au auzit la viata lor de acest pictor. Problema este ca cel mai ieftin Picasso este aproximativ 800.000 de euro, in vreme ce un Matisse este cu mult mai scump. Deci ei nu au cunoscut aceste aspecte", au declarat sursele citate.

Sapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin si Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012.

Operele sustrase sunt "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Trei dintre suspecti - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru - au fost retinuti de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, iar in 21 ianuarie, magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru au fost arestati pentru modul organizat in care au actionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat strain si pentru marimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arata instanta Judecatoriei Sectorului 5 in motivarea deciziei.

Hotii au "fentat" sistemul de securitate cu raze laser si au furat tablourile in 2 minute

Furtul tablourilor din muzeul Kunsthal din Rotterdam a durat doua minute, timp in care hotii au "fentat" mecanismul de inchidere a usilor, care automat a dezactivat temporar si sistemul de securitate cu raze laser, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, perioada de timp pana la declansarea alarmei mute catre politia olandeza a fost de doua minute, iar hotii s-au incadrat in acest interval de timp.

Hotii au reusit sa intre in muzel Kunsthal din Rotterdam dupa ce au "fentat" mecanismele de inchidere a usilor, precum si sistemul de securitate cu raze laser.

"Lor le-a luat doua minute sa execute furtul. Acesta este un timp record. De altfel, este si perioada pe care o aveau la dispozitie pana la declansarea alarmei de la politie", au spus sursele judiciare citate.

Potrivit acestora, usile muzeului din Rotterdam erau rabatante si conectate la sistemul de securitate cu raze laser, astfel ca din exterior nu se putea intra fara activarea alarmelor muzeului.

Cand usile se deschideau din interior spre exterior, sistemul de protectie considera ca este o iesire din institutie si nu declansa alarma. Sursele citate au precizat ca pe interior usile muzeului aveau clape si doar prin apasarea acestora se puteau deschide.

Astfel, pentru a scapa de mecanismul de securitate cu raze laser, hotii "au bagat ceva foarte subtire prin fanta usii si au actionat clapa de deschidere a usilor, astfel incat sa se creeze actiunea de iesire din incinta". "Cand usile s-au deschis spre exterior sistemul de raze s-a dezactivat pentru ca sistemul de securitate a prezumat ca s-a iesit, si nu ca s-a intrat", au mai aratat sursele citate.

Tablourile furate, tinute "in pungi de un leu"; hotii nu stiau cat sa ceara pe ele

Tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele in care se aflau si tinute o perioada in localitatea Macin, "in pungi de un leu", iar cand au vrut sa le vanda, hotii nu au stiut ce pret sa ceara pe ele, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Cei trei suspecti arestati preventiv in cazul furtului celor sapte tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam au dat declaratii contradictorii, "se mint intre ei si se cearta", au spus sursele judiciare citate.

"Ideea este ca nu se stie unde sunt tablourile, iar toate eforturile lor (ale anchetatorilor DIICOT - n.r) se indreapta si se canalizeaza spre gasirea tablourilor", au mai spus sursele citate, precizand ca Radu Dogaru, unul din cei trei suspecti arestati preventiv, ar fi avut la un moment dat tablourile.

Potrivit acelorasi surse, dupa ce au fost aduse in Romania, tablourile furate au stat aproximativ o luna "intr-o sacosa de plastic, la o persoana din Macin, un anume Bica".

"Dogaru s-a dus cu tablourile rulate, puse intr-o punga de un leu. Ele nu mai erau in ramele in care se aflau cand au fost furate din muzeu. Cand s-au dus sa negocieze pretul, Dinescu l-a intrebat: 'Pai bine, bine...cat doriti pe tablou?', la care Dogaru a dat din umeri si a spus: 'Pai nu stiu cat sa cer'. Habar nu aveau cat sa ceara", au aratat sursele citate.

Toti anchetatorii "s-au minunat" cum trei romani "au carat panze de peste 60 de milioane de euro in pungi din plastic", au precizat sursele judiciare.

Olanda cere Romaniei extradarea celor trei suspecti din cazul furtului de tablouri

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au primit de la autoritatile olandeze o solicitare de extradare a celor trei suspecti arestati preventiv in cazul furtului celor sapte tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse judicare.

Potrivit surselor citate, autoritatile olandeze vor sa-i cerceteze si sa-i judece pe Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru dupa legislatia aflata in vigoare in Olanda.

Sursele citate au precizat ca procurorii DIICOT suspecteaza ca cei trei suspecti sunt doar complici si ca autorul real al planului furtului nu a fost identificat inca.

Autoritatile olandeze nu ar fi de acord cu aceasta presupunere a anchetatorilor romani, acesta fiind si posibilul motiv al cererii de extradare. "Avand in vedere ca olandezii au facut aceasta cerere oficiala, parchetul nu doreste sa dea inca eficienta acestei solicitari, motivat de calitatea suspectilor, care este cea de complici. Se prezuma deocamdata ca autorii sunt altii, dar chiar si asa nu este finalizata verificarea totala in dosar. Se fac toate eforturile omenesti de catre procurorii DIICOT pentru gasirea tablourilor", au aratat sursele citate.

CITESTE SI:

Asistentul lui Botezatu a fost eliberat din arest. Designer-ul l-a asteptat ascuns in masina

"Am vrut sa le vindem, dar nu am participat la Jaful Secolului". Cum urmau sa fie plasate tablourile

Catalin Botezatu: "Nu am nicio calitate in dosarul tablourilor; eu am cerut o audienta la DIICOT"

Suspectii in cazul tablourilor furate din Olanda, trei imigranti romani, cu un trecut dubios in tara

DIICOT: Autorii furtului din Rotterdam voiau sa dea foc tablourilor de 200 de milioane de euro

"Furtul secolului": asistent-managerul lui Botezatu, un negustor de arta si un expert, implicati

Seful Politiei: Tablourile furate in Olanda de cativa romani nu sunt pe teritoriul tarii noastre

Cine sunt romanii implicati in Jaful Secolului. Tablourile de 200 de mil. de euro sunt de negasit

O comoara de sute de milioane de euro, ascunsa in Romania. Trei romani, implicati in Jaful Secolului

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
"Am vrut sa le vindem, dar nu am participat la Jaful Secolului". Cum urmau sa fie plasate tablourile

Iata primele declaratii date in fata procurorilor de cei 3 suspecti banuiti de implicare in disparitia a 7 panze semnate: Monet, Gauguin sau Picasso.

Catalin Botezatu:
Catalin Botezatu: "Nu am nicio calitate in dosarul tablourilor; eu am cerut o audienta la DIICOT"

Creatorul de moda Catalin Botezatu, al carui asistent a fost retinut in cazul furtului de tablouri de la Rotterdam, a declarat luni seara ca nu are nicio calitate in acest dosar si ca a fost la DIICOT pentru "o audienta" pe care o solicitase.

"Furtul secolului": asistent-managerul lui Botezatu, un negustor de arta si un expert, implicati

Unde sunt tablourile de 200 de milioane de euro furate dintr-un muzeu olandez? Aceasta este intrebarea la care procurorii DIICOT nu au reusit inca sa primeaca un raspuns. Au ajuns panzele la Iasi, asa cum banuiesc ei sau au fost distruse de hoti?

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.