Dosarul Frauda la Referendum: 288 de oameni, adusi cu autocarul in Capitala pentru audieri. "Sa le fie altora teama, nu mie"


Ultimul update: Luni 27 Octombrie 2014 07:06
Data publicarii: Vineri 24 Octombrie 2014 07:23
Categorie: Stiri actuale

Audieri de amploare in procesul referendumului din 2012. Cinci autocare, cu aproape 300 de oameni, majoritatea persoane in varsta, au pornit din judetele Olt, Teleorman, Vrancea si Gorj, catre Bucuresti.

Toti au fost citati ca martori pentru a-i lamuri pe magistrati daca au fost sau nu la vot pentru demiterea lui Traian Basescu. In acelasi dosar, a fost trimis in judecata si vicepremierul Liviu Dragnea, pentru infractiunea de folosire a influentei.

La patru dimineata, localnicii din Bilteni, judetul Gorj, s-au adunat in centrul comunei, unde au fost asteptati de politisti. Peste 120 de oameni au fost imbarcati in autocare, cu destinatia Bucuresti, ca sa fie audiati ca martori.

Cu totii au mai fost citati ca martori in dosarul referendumului, insa nu s-au prezentat. Asa ca acum instanta a emis mandate de aducere.

Martor: "Am fost odata anchetati, citati, acum ne cheama iar la Bucuresti. Oameni batrani, nu stim pentru ce. Ca a votat cine a votat, ce rost mai are sa ne cheme?".

Martora: "De ce sa imi fie mie teama, o sa spun adevarul. Sa le fie altora care sunt asa cum sunt."

Unii pareau ca nu stiu ce cauta in zorii zilei in autocarele politiei.

La Curtea Militara de Apel din Bucuresti s-au strans 120 de sateni din Gorj, plus alti 168 din judetele Vrancea, Olt si Teleorman. In fata instantei, toti au fost intrebati daca au fost la vot la referendum. Cei mai multi au spus "nu". Procedura a durat cel mult un minut pentru fiecare martor.

Dupa 5 ore, autocarele cu cei 288 de oameni audiati vineri la Curtea Militara de Apel Bucuresti s-au intors catre localitatile de unde i-au preluat pe oameni. Declaratiile lor vor fi trimise mai departe la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a fi depuse la dosarul referendumul din 2012.

In octombrie 2013, Livu Dragnea a fost trimis in judecata alaturi de 74 de presedinti si membrii unor sectii de votare pentru ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat referendumul pentru demiterea presedintelui. Potrivit procurorilor anticoruptie, Dragnea ar fi folosit votul multiplu, dar si turismul electoral pentru obtinerea unei prezente la urne de minimum 60 la suta.

VIDEO PROTVPLUS.RO