Dobritoiu si alti zece generali si colonei, trimisi in judecata in dosarul locuintelor de serviciu

Corneliu Dobritoiu

Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu si alti zece generali si colonei au fost trimisi in judecata in dosarul privind cumpararea unor locuinte de serviciu in baza unor declaratii false.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari au trimis in judecata in acest dosar 11 persoane care au detinut functii de conducere in Ministerul Apararii Nationale (MApN) la data faptelor, in legatura cu achizitionarea, in conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu la pret subventionat.

Generalul maior in rezerva Corneliu Dobritoiu, cadru al MApN la data faptelor, in prezent senator, a fost trimis in judecata pentru participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave, se arata intr-un comunicat de presa de miercuri al DNA.

General de brigada in rezerva Traian Pigui, sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din MApN la data faptelor, va fi judecat pentru participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si intereselor publice si participatie improprie la fals intelectual (opt acte materiale), toate in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave.

General maior in rezerva Floarea Serban, sef al Directiei Legislatie si Asistenta Juridica din MApN la data faptelor, a fost acuzata de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice sși participatie improprie la fals intelectual (doua acte materiale), toate cu consecinte deosebit de grave General maior in rezerva Francisc Radici a fost acuzat de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice si contra intereselor persoanelor, precum si pentru participatie improprie la fals intelectual (doua acte materiale), toate cu consecinte deosebit de grave.

Citește și
Corneliu Dobritoiu
Corneliu Dobritoiu: Procurorii m-au anuntat ca au inceput urmarirea penala pe numele meu
VIDEO. Zelenski, reacție după discuția dintre Olaf Scholz și Vladimir Putin

General maior in rezerva Constantin Nastase va fi judecat pentru participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice si participatie improprie la fals intelectual (doua acte materiale), toate cu consecinte deosebit de grave. Generalul locotenent in rezerva Sergiu-Tudor Medar si generalul de brigada in rezerva Corneliu Duta, comandant al Garnizoanei Bucuresti la data faptelor, a fost trimisi in judecata pentru participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave.

Alaturi de acestia vor fi judecati locotenent in rezerva Gheorghe Rotaru, comandor in rezerva Gheorghe Gonciaruc, colonel in rezerva Ionel Vizitiu si plutonier adjunct in rezerva Mihaela Matei, pentru participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice si participatie improprie la fals intelectual.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1999-2005, Traian Pigui, in calitate de sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din Ministerul Apararii Nationale, s-a implicat in atribuirea, in conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumparate la pret subventionat, in baza Legii 562/2004, de catre beneficiari - cadre militare cu functii de conducere din MApN.

Traian Pigui ar fi intocmit nelegal adrese de repartitie a unor locuinte de serviciu si ar fi acordat avize de repartizare ce nu erau in concordanta cu legea, prin care i-a indus in eroare pe membrii comisiilor de auditare formate in vederea vanzarii in regim subventionat a acestor locuinte.

Prin urmare, membrii comisiilor respective au intocmit, in fals, mai multe documente oficiale, in baza carora s-au vandut locuintele in regim subventionat inculpatilor Floarea Serban, Francisc Radici, Constantin Nastase, Sergiu Tudor Medar si Gheorghe Rotaru.

"Vanzarea in regim subventionat a acestor locuinte a fost de natura sa aduca Ministerului Apararii Nationale un prejudiciu cumulat de 962.330,37 lei, inculpatul Traian Pigui inlesnind obtinerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumparare in regim subventionat", au scris procurorii in documentul citat. Serban, Dobritoiu, Radici, Nastase, Medar, Rotaru, Gonciaruc, Vizitiu, Duta si Matei au inchiriat si ulterior au cumparat, in regim subventionat, o locuinta de serviciu de la Ministerul Apararii Nationale, cu incalcarea prevederilor legale, sustin procurorii.

"Concret, inculpatii au depus la dosarul de cumparare acte false si astfel, i-au determinat membrii comisiei de vanzare si ai comisiei de auditare in vederea vanzarii, sa-si incalce atributiile de serviciu si sa intocmeasca documente oficiale false, pe baza carora, prevalandu-se de prevederile Legii 562/2004, si-au cumparat locuintele de serviciu in regim subventionat, in conditiile in care detineau sau detinusera, una, doua sau chiar trei alte locuinte proprietate personala", au mai aratat procurorii.

Potrivit legii, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei actului normativ, locuinte de serviciu apartinand Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care: titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chirias in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul Romaniei si sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat.

Acestia ar fi produs un prejudiciu de 1.207.670 de lei, din care 1.095.682,56 lei reprezinta prejudiciul suferit de Ministerul Apararii Nationale ca urmare a vanzarii la un pret diminuat fata de valoarea de inventar, a fiecarei locuinte si 111.988 de lei este contravaloarea chiriei platita de MApN unei parti vatamate, incepand din luna ianuarie 2005 pana la zi, au stabilit procurorii.

Ministerul Apararii Nationale se constituie parte civila in cauza cu 1.207.670 de lei. Pentru recuperarea prejudiciului a fost instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile apartinand Floarei Serban, lui Radici, Nastase, Medar, Rotaru, Matei, Vizitiu si Gonciaruc.

Corneliu Dobritoiu a consemnat la dispozitia organului judiciar suma retinuta ca prejudiciu in sarcina sa, respectiv 15.846,7 lei, procurorii dispunand ridicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile ale acestuia, care fusese instituit in cursul urmaririi penale. Procurorii vor continua cercetarile, intr-un dosar separat, pentru Mircia Chelaru, general corp de armata in rezerva si Cornel Julea, colonel in rezerva. Dosarul va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Surse: Procurorii militari anticoruptie au extins urmarirea in dosarul fostului ministru Dobritoriu
Surse: Procurorii militari anticoruptie au extins urmarirea in dosarul fostului ministru Dobritoriu

Surse judiciare citate de Mediafax au declarat ca fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a fost citat marti de procurorii militari anticoruptie pentru a-i aduce la cunostinta ca a fost extinsa urmarirea, fiind acuzat si de fals.

Corneliu Dobritoiu: Procurorii m-au anuntat ca au inceput urmarirea penala pe numele meu
Corneliu Dobritoiu: Procurorii m-au anuntat ca au inceput urmarirea penala pe numele meu

Corneliu Dobritoiu a declarat, marti, la iesirea de la DNA, ca procurorii l-au anuntat ca au inceput urmarirea penala pe numele lui, precizand ca este victima unui dosar politic si ca daca i se va propune functia de ministru al Apararii, nu va refuza.

Dobritoiu:In principiu,Romania va incepe retragerea trupelor din Afganistan de la jumatatea lui 2013
Dobritoiu:In principiu,Romania va incepe retragerea trupelor din Afganistan de la jumatatea lui 2013

Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a declarat, sambata, la inceperea lucrarilor Comitetului Militar al NATO din Sibiu, ca, "in principiu", Romania va incepe retragerea trupelor din Afganistan din a doua jumatate a anului viitor.  

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit răspuns scris din Ucraina privind interdicţia lui George Simion în această ţară și a făcut public documentul primit de la Kiev.

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.