Schema prin care sefa DIICOT, Alina Bica, ar fi aprobat o despagubire ilegala, intr-un dosar cu prejudiciul de 60 mil. EURO
Cutremur in justitie: Alina Bica, procurorul sef al DIICOT, incearca sa ii convinga pe judecatorii Instantei Supreme ca este nevinovata si poate fi lasata in libertate.
Asta dupa ce joi seara a fost retinuta pentru 24 de ore de procurorii DNA, pentru fapte de coruptie. Alaturi de ea, ancheta ii vizeaza si pe alti functionari din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, dar si pe deputatul Attila Gabor, pentru care a fost cerut avizul Camerei ca sa fie arestat.
Alina Bica, procurorul sef al DIICOT, este coordonatorul anchetelor penale indreptate impotriva crimei organizate din Romania. Vineri insa, a fost adusa in catuse la instanta suprema. De aceasta data, ea este cea acuzata de fapte de coruptie si risca sa ajunga dupa gratii pentru 30 de zile. Bica si-a petrecut noaptea in arestul Politiei Capitalei, dupa ce a fost audiata de procurori.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sefii DNA au trebuit sa vina de 2 ori in fata CSM, ba chiar sa suplimenteze probatoriul pentru a-i convinge pe membrii sectiei de procurori ca exista suficiente motive ca Alina Bica sa riste arestul preventiv si nu doar arestul la domiciliu, asa cum se stabilise joi la prima solicitare facuta de investigatori.
Anchetatorii o acuza de abuz in serviciu, fapta pe care ar fi comis-o pe vremea cand era secretar de stat la Ministerul Justitiei si membra in comisia pentru despagubiri la ANRP.
In 2010, Stelian Gheorghe, om de afaceri in domeniul imobiliar, a cerut comisiei centrale pentru despagubiri sa primeasca bani in schimbul celor 13 hectare de teren agricol pe care le-ar fi detinut in Bucuresti, acolo unde acum se afla parcul Plumbuita.
Cererea a ajuns pe masa membrilor comisiei. Printre ei: Alina Bica, Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan, Ionut Diacomatu si Marko Attila. Acestia au cerut unui expert evaluator, Emil Nutiu, sa stabileasca valoarea terenului. Raspunsul : 377 de milioane de lei, cand, sustin procurorii, valoarea reala era de 114 milioane de lei.
Cu toate ca ar fi stiut care este valoarea reala a terenului, membrii comisiei, printre care si Alin Bica, ar fi avizat aceasta despagubire uriasa. Diferenta de 60 de milioane de euro, este considerata acum, prejudiciu in dosar.
Alaturi de procurorul sef DIICOT sunt retinuti si alti doi membri ai comisiei, dar si expertul evaluator. Vineri, s-a cerut si aviz pentru arestarea lui Marko Atilla, deputat UDMR, care facea si el parte din comisie.
Marko Attila, deputat UDMR: "Va rog mult sa intelegeti ca nu am dat inca declaratii nici procurorului, necunoscand cazul. As dori ca prima declaratie sa o fac procurorului."
Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA: "Pot sa va spun ca in cursul zilei de ieri (joi - n.r.) s-au extins cercetarile pentru alte trei fapte de coruptie si cu privire la alte persoane."
Ancheta in acest caz il readuce in atentie pe Stelian Gheorghe, un om de afaceri controversat, care s-ar ocupa de preluarea drepturilor litigioase pentru imobile aflate in proprietatea statului. Presa a vorbit despre legaturile pe care acesta le avea cu Elena Udrea si fostul ei sot, Dorin Cocos, dar si despre faptul ca a castigat despagubiri de 150 de milioane de euro.
Una din firmele controlate de el isi are sediul intr-o vila de pe Soseaua Kiseleff, pe care a cumparat-o cu 5 milioane de euro. Unii experti au evaluat-o insa la un pret mult mai mare. Este cea mai scumpa proprietate scoasa la vanzare de RA-APPS.
Legaturile dintre acesta si actualul sef al DIICOT fac acum obiectul unei anchete penale a DNA.
Sursa: Mediafax
Etichete: dna, diicot, UDMR, coruptie, Alina Bica, Marko Attila,
Dată publicare:
21-11-2014 09:50