Dosar penal in rem deschis de Poliția Capitalei în cazul primului pacient diagnosticat cu variola maimuţei
Poliţia Capitalei a deschis un dosar penal in rem în cazul primului pacient de la noi, diagnosticat cu variola maimuţei.
Bărbatul de 26 de ani a fost internat, luni, la un spital din sectorul 3, dar a refuzat să le spună medicilor cu ce persoane a intrat în contact și de la cine ar fi putut lua boala. Ulterior, la spital s-a prezentat un alt bărbat, de 36 de ani, care susţine că a luat contact cu primul bolnav identificat în România. Până acum, la noi, au fost confirmate patru cazuri de variola maimuţei, toate la bărbaţi.
Bărbatul de 26 de ani din Bucureşti, considerat de medici primul pacient din România infectat cu variola maimuţei, a fost diagnosticat luni, în urma investigațiilor de laborator. Boala debutase însă cu patru zile înainte de confirmare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iniţial, tânărul nu le-a spus medicilor cu cine a intrat în contact, dar specialiștii și-au dat seama că partenerul său a călătorit, în mai multe țări din Europa, unde există numeroase cazuri de variola maimuței. La o zi după ce bărbatul a fost internat în spital, Poliţiştii secţiei 12 s-au sesizat pentru că bolnavul nu a vrut să le spună medicilor cu persoane a intrat în contact. Cercetările sunt efectuate însă in rem pentru infracţiunea de omisiune a declarării unor informaţii, ceea ce înseamnă că este anchetată fapta şi nu persoana.
Ulterior, la un spital din Bucureşti s-a prezentat un alt bărbat de 36 de ani care le-a spus doctorilor că prezintă simptome şi că a intrat în contact direct cu primul pacient identificat în România. Starea sa este bună, dar a rămas internat.
Închisoare de la șase luni la trei ani sau amendă
Autorităţile au pornit, însă o anchetă epidemiologică și au deschis şi un dosar penal. Fapta, regăsită în Codul Penal, se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă.
Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş: „Chiar dacă vorbim totuşi de o transmitere care se face cu dificultate de la om la om, vorbim de contactul direct şi prelungit, înseamnă partener, înseamnă familie, şi atunci fiecare contact care nu e declarat poate la rândul lui să transmită în familie. Aceste informaţii trebuie să fie corecte, exact cum s-a întâmplat şi în infecţia cu SARS-Cov-2.”
Un caz confirmat va rămâne în izolare pentru 21 de zile. În funcţie de forma de boală, izolarea se poate face fie în spital, fie acasă.
Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş: „E foarte important de spus că nu e de fapt o transmitere pe cale sexuală. E vorba de faptul că se transmite mult mai uşor în timpul actului sexual. Este un contact cu fluidele corporale, de cele mai multe ori se transmite atunci când pacientul are acea erupţie cu vezicule, prin contactul cu acestea, dar poate să fie şi o transmitere legată şi de suprafeţe sau obiecte care să fie contaminate.”
România ar urma să primească 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței.