Primul pacient infectat cu variola maimuței din România este verificat de polițiști, care desfășoară cercetări în cadrul unui dosar penal.

Bărbatul de 26 de ani este în atenția polițiștilor de la Secția 12 din Capitală, care au deschis un dosar penal, desfășurând cercetări in rem - adică asupra unor fapte și împrejurări, nu persoane.

Infracțiunea pentru care se desfășoară cercetări este „omisiunea declarării unor informații”, a precizat Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.

„La data de 13 iunie a.c., un bărbat de 26 de ani, care prezenta simptome specifice unei afecțiuni virale, a fost internat la o unitate spitalicească din sectorul 3.

În urma informațiilor apărute în spațiul public, constând în aceea că, bărbatul a refuzat să ofere informații cadrelor medicale, cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu alte persoane, la data de 14 iunie a.c., polițiști ai Secției 12 s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de omisiunea declarării unor informații.

Cercetările sunt continuate de către Secția 12 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3” se precizează în comunicat.

„Boala nu se transmite pe cale sexuală, ci prin contact cu fluidele corporale”

În România sunt înregistrate până acum trei cazuri de variola maimuţei, toate la bărbaţi.

Mediul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală a explicat, pentru Știrile Pro TV că variola maimuței nu se transmite, de fapt, pe cale sexuală, ci prin contact direct și prelungit cu fluidele corporale ale celui infectat.

Dr. Adrian Marinescu: E foarte important de spus că nu e de fapt o transmitere pe cale sexuală. E vorba de faptul că se transmite mult mai ușor în timpul actului sexual. Este un contact cu fluidele corporale. De cele mai multe ori se transmite în contacul cu acestea. Poate fi o transmitere legată și de suprafețele care să fie contaminate. Într-o mai mică măsură, dar se poate.