Dosar penal în cazul turistului portughez lovit mortal de trăsnet în Bucegi. Cum putea fi evitată tragedia
Polițiștii din Prahova au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, în cazul morții unui turist portughez, lovit de trăsnet în Munții Bucegi.
Responsabilii vor să afle daca tragedia putea fi evitată, mai ales că avertizările meteo anunțau vreme rea. Salvatorii montani spun că cei care au organizat plimbarea de o zi pe munte ar fi trebuit să țină cont de aceste avertismente și să amâne excursia.
Portughezul care și-a pierdut viața în aceste condiții tragice avea 35 de ani.
Citește și Trupul turistului lovit de trăsnet, recuperat de salvamontişti după o acţiune de peste 10 ore
Sunt imagini care surprind efortul depus de salvamontiști pentru a recupera trupul turistului portughez. Bărbatul a fost lovit de trăsnet în Munții Bucegi, pe un traseu de pe Creasta Bucșoiului. Făcea parte dintr-un grup mai mare, de români și străini, condus de un ghid român.
Portughezul, ucis de al doilea trăsnet
Vremea s-a schimbat brusc şi au apărut nori amenințători, urmați de tunete și fulgere. Oamenii nu au avut unde să se adăpostească. Primul trăsnet a căzut foarte aproape de ei, după care a urmat al doilea, care l-a ucis pe portughez.
Pericolul putea fi evitat, spun salvamontiștii, pentru că în zonă era în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată.
Reporter: Dacă se informau despre condițiile meteorologice și luau decizia corectă poate nu s-ar fi întamplat acest lucru. Se știa că nu sunt condiții meteo favorabile?
Laurențiu Paraschiv, șef Salvamont Bușteni: Bineînțeles. S-a anunțat pe toate site-urile de meteorologie că va fi furtună în Bucegi. El, am înțeles că a rămas ultimul în grup, în spatele lui mai era un grup și se pare că nu l-a luat pe cel mai înalt fulgerul, l-a luat pe el. L-a lovit în zona capului, după care a căzut în prăpastie 100 de metri.
Dupa 10 ore de efort, salvamontiștii au reușit să coboare victima și să o predea medicilor legiști, pentru autopsie.
Conform legii, printre atribuțiile ghidului montan se numără și asigurarea securității grupului pe care îl conduce.
Nu s-ar fi ținut cont de prognoza meteo
Gabriel Jugănaru, ghid montan: „Un ghid montan trebuie să se gândească că el, trebuie să îl aducă pe omul acela acasă cel puțin la fel de bine cum l-a luat de acasă. Practic, de aia un om alege să meargă pe munte împreună cu un ghid, pentru că un ghid montan se considera ca trebuie să aibă experiență necesară. Personal, eu unul aș fi amânat-o, nu numai că era emis un Cod galben, dar prognoza meteo se știa”.
Acum polițiștii au deschis o anchetă penală în cazul morții turistului portughez.
Maria Magdalena Rădulescu, purtătorul de cuvânt al IJP Prahova: „În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”.
Pentru drumeția care i-a adus moartea, turistul portughez a plătit aproape 200 de lei. Potrivit celor care i-au găsit trupul, el era echipat corespunzător.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: turisti, prahova, salvamontisti, munții bucegi,
Dată publicare:
18-07-2022 18:09