Intervenție dificlă pentru salvamontiști. Un bărbat de 130 de kilograme a anunțat că îi este imposibil să coboare de pe munte

×

Intervenție la limită a salvamontiştilor în Bucegi, după ce un bărbat de 130 de kilograme i-a anunțat că îi este imposibil să mai coboare de pe munte.

Omul se aventurase pe un traseu dificil împreună cu tatăl său, care era la rândul său în impas. NU erau echipați corespunzător.

Salvatorii au avut nevoie de mai bine de 12 ore pentru a-i recupera.

Turistul de 34 de ani nu a putut fi coborât cu elicopterul, pentru că este prea greu.

Cei doi turişti, tată şi fiu, de 53 respectiv 34 de ani, au urcat sâmbătă cu telecabina pe platoul Bucegilor. La întoarcere au decis să coboare la pas pe Jepii Mici, un traseu dificil, ce trebuie abordat cu echipament corespunzător. Echipament pe care bărbaţii nu îl aveau.

Citește și
aglomeratie
Dacă vreți să mergeți cu trenul la mare sau la munte la final de săptămână trebuie să vă cumpărați biletele din timp

La un moment dat au căzut și s-au accidentat uşor. Alţi turişti i-au îndemnat să se întoarcă la cabana Caraiman. Dar cei doi s-au încăpățânat să îşi continue coborârea. Însă în cele din urmă au ajuns la capătul puterilor, şi au sunat la Salvamont după ajutor.

Salvamont Bușteni: Au clacat pe la jumătatea văii, nu au mai putut să meargă făcând crampe musculare foarte puternice, blocându-se mușchii efectiv. A plecat o echipa de 8 salvatori. Ambele persoane au fost hidratate, li s-a dat magneziu, ceva vitamine, ciocolata, ca să poată să reziste.

Ulterior, încă 7 persoane au pornit în urma salvatorilor care au decis să cheme în ajutor un elicopter, însă bărbatul de 34 de ani era prea greu pentru a fi urcat la bord cu troliul. Din acelaşi motiv, nu a putut fi cărat nici cu targa. Aşa că singura variantă a fost să coboare pe propriile picioare, asistat. A ajuns cu bine în Buşteni dupa 12 ore.

Salvamont Bușteni: Cu băiatul a fost mult mai greu, trebuind pe traseu să faca multe popasuri și de somn ca să își revină. Având această greutate foarte mare nu se încadra nici să îl cărăm pe băiat cu niciun fel de targă. Elicopterul la fel au încercat să găsească o soluție, dar se depășea greutatea și pentru salvator și pentru persoană.

Traseul Jepii Mici, pe care s-au aventurat cei doi este unul dificil, cu zone abrupte și locuri în care trebuie să te ajuți de lanțuri ca să poți înainta. Este recomandat să fie parcurs cu prudență de cei experimentați și cu o condiție fizică bună. Drumeţia poate să dureze în jur de patru - cinci ore.

Asociația Ghizilion Montani din România: Traseul pleacă lin, urmează o porțiune de serpentine înclinate cu pasaje în care trebuie să descațeri. Traseul în proporție de 50% e un traseu care te solicită. Nu poți să te aventurezi pe un traseu de genul acesta fără încălțăminte adecvată, pregătit pentru anumite situații și de ce nu și o condiție fizică bună ar ajuta.

Tot în acest weekend, salvamontiştii din Buşteni au preluat de pe munte alţi trei turişti, doi cu elicopterul.

Ajunși într-un punct din care nu își mai mai pot continua traseul, turiștii cer ajutorul salvamontiștilor. Numai în ultimele 24 de ore salvatorii din întreaga țară au fost chemați să intervină în 44 de cazuri, cele mai multe în Sinaia. În urma acțiunilor au fost salvate de pe munte 55 de persoane.

Din păcate pentru un bărbat de 50 de ani care a ajuns în Munţii Rodnei drumeţia s-a încheiat tragic. Omul a făcut infarct pe munte. Trupul fără viaţă a fost coborât cu elicopterul.

În schimb, salvamontiștii din Vâlcea au reușit să salveze duminică un bărbat de 35 de ani, care se accidentase grav în munții Făgăraș. Omul a fost preluat apoi cu un elicopter SMURD și transportat la spital.

Citește și...
Românii fug de canicula din orașe la munte. Brașovul și Sibiul, în topul preferințelor
Românii fug de canicula din orașe la munte. Brașovul și Sibiul, în topul preferințelor

Satele săseşti din judeţul Sibiu sunt pline de oameni disperați să fugă de toropeala din oraşele lor, să asculte pădurea și să mănânce bine.

Dacă vreți să mergeți cu trenul la mare sau la munte la final de săptămână trebuie să vă cumpărați biletele din timp
Dacă vreți să mergeți cu trenul la mare sau la munte la final de săptămână trebuie să vă cumpărați biletele din timp

Cei care vor să meargă la mare sau la munte cu trenul în special la final de săptămână trebuie să-şi cumpere biletele din timp pentru că cererea este uriaşă.

Recomandări
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat raportul asupra inflaţiei:
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat raportul asupra inflaţiei: "Băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul". VIDEO

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a prezentat, marţi, Raportul trimestrial asupra inflaţiei. "Băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul", a transmis Isărescu în timpul prezentării raportului. 

FOTO Șase români implicați într-un accident, în Bulgaria. Doi dintre ei sunt în stare gravă
FOTO Șase români implicați într-un accident, în Bulgaria. Doi dintre ei sunt în stare gravă

Doi cetăţeni români au fost răniţi într-un accident rutier produs în Bulgaria, fiind implicate trei autoturisme, din care două înmatriculate în România, iar altul în Ucraina.

Caniculă și ploi torențiale în mai multe județe. Meteorologii au emis Cod portocaliu de vijelii pentru zonele de munte
Caniculă și ploi torențiale în mai multe județe. Meteorologii au emis Cod portocaliu de vijelii pentru zonele de munte

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenţionarea Cod galben privind val de căldură şi disconfort termic ridicat, pentru ziua de marţi.