Dosar '10 august'. După decizia instanței, grupurile civice anunță proteste în faţa tribunalului: Ne vedem la CEDO

10 august
Pro TV

Mai multe grupuri şi asociaţii civice au anunţat că vor organiza miercuri, în faţa Tribunalului Bucureşti, un protest în legătură cu decizia acestei instanţe de a nu redeschide ancheta în dosarul "10 august", scrie Agerpres. 

De asemenea, reprezentanţii asociaţiilor civice anunţă că vor da România în judecată la CEDO.

"Ne vedem miercuri, 3 martie, de la orele 18,00, în faţa Tribunalului Bucureşti pentru a transmite următorul mesaj: 'Ruşine Justiţia Română! Ne vedem la CEDO! Comunitatea Declic va lua toate măsurile legale pentru a ne îndrepta la CEDO împotriva României pentru modul injust în care a oprit cercetările şi pedepsirea vinovaţilor în dosarul "10 august". Tribunalul Bucureşti a respins cererea de redeschidere a anchetei "10 august". Vinovaţii au scăpat astfel de cercetare, după ce sute de persoane au fost gazate şi bătute. Vom păstra distanţare socială şi vom respecta normele în vigoare pentru prevenirea efectelor pandemiei de COVID-19. Societatea civilă dezaprobă modul în care ancheta "10 august" a fost ucisă din faşă", se arată într-un comunicat al Comunităţii Declic.

La manifestaţie şi-au anunţat participarea mai multe organizaţii şi grupuri civice, printre care "Corupţia ucide", "Iniţiativa România", "Declic", "Evoluţie în Instituţie", "Geeks For Democracy", "Rezistenţa", "Reset Iaşi" şi Braşovul Civic.

Citește și
Proteste Piata Victoriei 10 august
Procurorii militari au extins ancheta în cazul intervenției Jandarmeriei din 10 august

Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei

 

Marţi, Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august".

Decizia instanţei, care este definitivă, a fost luată de judecătoarea Daniela Isabela Miheţ.

Practic, prin această decizie, dosarul a fost clasat, iar foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor la mitingul din Piaţa Victoriei din august 2018.

Iniţial, în iunie 2020, DIICOT a clasat dosarul privind protestul din 10 august 2018, atât partea în care au fost cercetaţi şefii Jandarmeriei, cât şi sesizarea privind o tentativă de lovitură de stat.

În urma acestei decizii, au scăpat de acuzaţii colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Ulterior, în august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului "10 august" şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie. Aceştia urmau să fie cercetaţi pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Cioloș cere o comisie parlamentară de anchetă

 

Dacian Cioloş a afirmat că decizia ca dosarul 10 august să nu fie redeschis este un lucru la care nu se aştepta şi consideră că Parlamentul poate ancheta acele evenimente.

Astfel, liderul PLUS spune că „o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilităţile penale”.

„Decizia de a nu redeschide Dosarul 10 august nu este finalitatea pe care o aşteptam nici eu şi nici cetăţenii acestei ţări care au fost în Piaţa Victoriei, au avut de suferit şi ştiu pe pielea lor ce s-a întâmplat acolo. Ca politicieni, vom respecta mereu deciziile justiţiei, chiar dacă uneori ele par nedrepte.

Dar, tot ca politicieni, avem o datorie morală faţă de aflarea adevărului. Cetăţenii trebuie să ştie cine sunt responsabilii politici pentru ce s-a întâmplat pe 10 august, cei pe care organele de anchetă penală par să nu îi găsească.

Parlamentul României are căderea de a ancheta acele evenimente exact prin prisma responsabilităţilor de decizie politică ce au determinat comportamentul forţelor de ordine.

Eu unul vreau să ştiu ce s-a întâmplat pe 10 august şi cred că o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilităţile penale”, a scris Dacian Cioloş marţi pe Facebook.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe: ”Să ne unim pentru o acțiune comună la CEDO”

 

Europarlamentarul Vlad Gheorghe (USR PLUS), care a fost lovit de jandarmi la protestul din 10 august 2018, a făcut marți seara un apel către persoanele aflate în aceeași situație și care sunt părți în dosarul 10 august să se unească pentru a contesta împreună la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) decizia definittivă de clasare a dosarului.

„Astăzi am primit vestea șocantă a deciziei definitive privind intervenția violentă a Jandarmeriei asupra cetățenilor care protestau pașnic. Este o decizie inexplicabilă și aștept motivarea.Un lucru este sigur: MERGEM MAI DEPARTE PENTRU DREPTATE! Vă chem pe toți cei care sunteți parte în dosar ca și mine și ați fost victime în noaptea de 10 august 2018 să ne unim pentru o acțiune comună la Curtea Europeană A Drepturilor Omului (CEDO)”, a scris Vlad Gheorghe pe Facebook.

Europarlamentarul USR PLUS susține că acțiunea nu va presupune niciun cost pentru cei care decid să depună plângere la CEDO.

Citește și...
Ministrul de Interne: Raportul declasificat privind evenimentele din 10 august a fost trimis la DIICOT
Ministrul de Interne: Raportul declasificat privind evenimentele din 10 august a fost trimis la DIICOT

Raportul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 a fost desecretizat. Ministrul de interne, care a făcut anunţul, a precizat că nu poate da detalii despre conţinutul raportului până nu este finalizata ancheta penală.

Procurorii militari au extins ancheta în cazul intervenției Jandarmeriei din 10 august
Procurorii militari au extins ancheta în cazul intervenției Jandarmeriei din 10 august

Procurorii militari extind ancheta legată de intervenţia brutală a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018.

Românii din diaspora se întorc în ţară pentru protestul de pe 10 august. Imaginile publicate
Românii din diaspora se întorc în ţară pentru protestul de pe 10 august. Imaginile publicate

Românii care lucrează în străinătate și care se întorc în țară pentru protestul anunţat de diaspora pe 10 august, în Piaţa Victorie  au publicat imagini pe Facebook cu revenirea acasă.

Recomandări
Boicotul românilor față de Austria: „Este vorba de o umilire a poporului român de către Guvernul austriac”
Boicotul românilor față de Austria: „Este vorba de o umilire a poporului român de către Guvernul austriac”

Votul negativ al Austriei pentru intrarea României în spațiul Schengen a declanșat în țară o acțiune de boicot la adresa firmelor cu acționari austrieci.

Vladimir Putin: „Până la urmă” va trebui să se ajungă la un acord care să pună capăt Războiului din Ucraina
Vladimir Putin: „Până la urmă” va trebui să se ajungă la un acord care să pună capăt Războiului din Ucraina

Un acord va fi necesar ”până la urmă”, pentru a se pune capăt Războiului rus din Ucraina, subliniază vineri preşedintele rus Vladimir Putin, care se îndoieşte însă de ”încrederea” pe care Moscova o poate avea, în opinia sa, în interlocutorii săi.

CM 2022 | Argentina s-a calificat în sferturi după un final dramatic tranșat la penalty-uri
CM 2022 | Argentina s-a calificat în sferturi după un final dramatic tranșat la penalty-uri

CM 2022 | Croația - Brazilia | Seară de coșmar pentru sud-americani! Au fost eliminați la loviturile de departajare