Ministrul de Interne: Raportul declasificat privind evenimentele din 10 august a fost trimis la DIICOT


Ultimul update: Joi 14 Noiembrie 2019 21:48
Data publicarii: Joi 14 Noiembrie 2019 10:49
Categorie: Stiri actuale

Raportul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 a fost desecretizat. Ministrul de interne, care a făcut anunţul, a precizat că nu poate da detalii despre conţinutul raportului până nu este finalizata ancheta penală.

În urmă cu un an, în Piaţa Victoriei, zeci de mii de oameni au participat la un protest anti-PSD care a degenerat în incidente violente. Jandarmeria a intervenit în forţă şi a folosit gaze lacrimogene. 800 dintre manifestanţi au făcut plângeri la parchet împotriva militarilor.

Declarațiile LIVE TEXT ale ministrului Marcel Vela:

- Vreau să le spun românilor că m-am ținut de cuvânt, că promisiunile făcute și de premierul Ludovic Orban și de mine, în Parlament, astăzi s-au împlinit.

- La nivelul MAI, comisia constituită a lucrat pentru a analiza oportunitatea şi tot ceea ce ţine de procedura legală pentru declasificarea raportului din 10 august, raport cu privire la protestele din 10 auust, clasificat de conducerea MAI de atunci.

- Azi dimineață, am primit ultimul aviz de la instituțiile implicate în această derulare la evenimentele din 10 august.

- Raportul este declasificat, informarea cu privire la ce s-a întâmplat este declasificată. MAI a decis, conform legii, această declasificare.

- Tot astăzi, am înaintat raportul către DIICOT, unde există un dosar penal, deschis cu privire la toate sesizările în legătură cu evenimentele din 10 august.

- DIICOT ne-a comunicat că ia act de acest raport, care poate fi folosit în ancheta penală. Datele din raport sunt la dispoziția DIICOT-ului.

- Întreg raportul și toate datele din raport, până nu se finalizează ancheta, nu putem să oferim detalii.

- Nu știu de ce fostul ministru Carmen Dan nu l-a desecretizat.

- Vreau ca oamenii să știe că actualul Guvern va schimba procedurile cu privire la intervenții și că vom depune eforturi ca imaginea Ministerului de Interne, a Jandarmeriei Române, a Poliției Române, să fie o imagine pozitivă.

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că joi, la ora 11:00, va avea loc o declaraţie de presă, în contextul în care premierul Ludovic Orban i-a solicitat, miercuri, ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, ca, după finalizarea procedurii referitoare la desecretizarea dosarului referitor la evenimentele din 10 august, să prezinte raportul, astfel încât acesta să poată fi cunoscut de opinia publică.

"Imediat ce se finalizează procedura, vă solicit să prezentaţi raportul pentru a fi cunoscut de opinia publică", a declarat premierul Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Ministrul Afacerilor Interne a reafirmat, cu acest prilej, că dosarul privind intervenţia jandarmilor la evenimentele din 10 august va fi desecretizat în această săptămână.

FULLSCREEN
Ministrul de Interne: Raportul declasificat privind evenimentele din 10 august a fost trimis la DIICOT
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO