Dor de acasă. Românii din diaspora revin în țară de Crăciun. „Totul ne lipsește, de la aer și peisaj, până la familie”
Sute de mii de români care lucrează în străinătate se întorc acasă în această perioadă. Vor să își petreacă sărbătorile alături de cei dragi, după o lungă așteptare.
Le e dor și de tradițiile, și de mâncarea românească. Potrivit unui studiu de piață, cei mai mulți s-au stabilit de mulți ani în orașe precum Londra, Madrid sau Torino.
Gabriel și Nicoleta au luat drumul străinătății acum 11 ani. Și-au propus să stea câțiva ani, apoi să revină lângă familie, în comuna Asău din județul Bacău, unde au ridicat deja o căsuță, pentru ei și cei trei copii.
Reporter: Ce vă lipsește cel mai mult de acasă?
Nicoleta Bobeică, româncă din UK: „Totul. Totul ne lipsește, începând de la aer, peisaj, familie, rude, tradiții. Am făcut sărbătorile acolo. Foarte diferit.”
Anul acesta au reușit să ajungă acasă pentru a petrece Crăciunul.
Gabriel Bobeică, român din UK: „Perioada sărbătorilor, tradițiile, în general, nu se compară.”
Reporter: Dintre mâncărurile de sărbători, care sunt preferatele?
Gabriel Bobeică, român din UK: „Bineînțeles, sarmalele, carnea afumată.”
Florentina lucrează în Bergamo de 25 de ani. Acasă e așteptată de părinți și de sora ei. Și-a luat bilet de avion și va rămâne în țară două săptămâni.
Florentina Bora, româncă din Italia: „O emoție fără margini, fără sfârșit, să văd părinții de fiecare dată. Plâng cu hohote, plâng cu lacrimile care se adună aici, la gât, numai când trecem pragul casei lor. Deja cu câteva săptămâni înainte îmi imaginez bucuria pe care o dau părinților și celor dragi care ne așteaptă.”
Romeo Asiminei, sociolog în cadrul Universității Al. Ioan Cuza Iași: „E dorul, dorul de cei apropiați, dorul de familie, de prieteni, dar mai putem găsi și alte motive. Cu siguranță sunt chestiuni administrative, dar și chestiuni medicale, și, nu în ultimul rând, ar fi și o afirmare, o dorință de afirmare a unui statut social în comunitățile din care provin. Un soi de prezentare a câștigului financiar.”
Când vine acasă, un român care muncește peste hotare stă, în medie, 16 zile, potrivit unui studiu.