300 de transplanturi cu celule stem în România, prin Registrul înființat în urma unei campanii a Știrilor Pro TV
300 de transplanturi cu celule stem s-au fost făcut la noi în țară, prin Registrul Donatorilor Onorifici, înființat acum opt ani în urma campaniei Știrilor PROTV: „Avem viață în sânge”.
Aproape o treime dintre cei care au primit celule de la donatori sunt copii.
Ştefania Dinu a aflat în vara anului 2019 că suferă de leucemie acută, iar medicii i-au spus că are nevoie de transplant de măduvă de la un donator străin. Fratele ei nu fusese compatibil.
Ștefania Dinu: „Medicii îmi spuneau că acesta e ultimul pas spre vindecare, iar în acele momente trebuie să gândeşti pozitiv și să fii încrezător”.
Şase luni mai târziu intra în salonul de transplant de la Fundeni. Un donator din Germania, descoperit prin Registrul nostru, a fost compatibil 100% cu ea.
Ștefania Dinu: „Vestea că mi s-a găsit un donator a transformat luminiţa de la captul tunelului într-un mare reflector. Acum sunt bine”.
Registrul naţional unde sunt înscrişi 75 de mii de români este conectat la cel internaţional, unde sunt 38 de milioane de donatori din 54 de țări.
Dr. Aurora Dragomirișteanu: „Sunt 26 de români din registrul din România care au donat. Doisprezece dintre ei au donat pentru pacienți care au fost transplantați în centrele de transplant din România şi 14 pentru pacienți ai altor registre”.
Viviana Moldoveanu este unul dintre ei. S-a înscris ca donator în 2018, iar anul trecut în septembrie a fost întrebată dacă vrea să salveze viaţa unui bărbat de 50 de ani din Germania.
Viviana Moldoveanu: „Nu am ezitat să spun da din prima. Sentimentul de a ajuta pe cineva e de nedescris şi vă încurajez pe toţi să donaţi”.
Prin registrul naţional au fost identificaţi 300 de donatori din toată lumea care au trimis grefe pentru bolnavii noştri.
Dr. Alina Tanase: „Spun tuturor: nicio problemă că nu avem în familie, caută în registru şi de cele mai multe ori găsim un donator compatibil în registru”.
În urmă cu 12 ani, am aflat că pacienţii care nu aveau un donator în familie, respectiv trei sferturi dintre ei, treceau prin chinul de a strânge 200 de mii de euro ca să plece la tratament în străinătate. Mulţi dintre ei nu mai apucau. România nu avea registru, iar asta limita posibilităţile de tratament ale medicilor. Prin campania Ştirilor PROTV „Avem viaţa în sânge” am pus presiune pe autorităţi, care au anunţat înfiinţarea acestei instituţii în direct, la „România, te iubesc!”.
Emil Boc, la acea vreme: „Eu cred că prezenţa mea în acest studio este o garanţie a faptului, această prezență e un angajament şi o dovadă a faptului că de data aceasta lucrurile vor mere până la capăt, vom realiza acest registru al donatorilor onorifici”.
Orice român se poate înscrie în registru online. Primeşte acasă un formular de adeziune şi un chit de recoltare a salivei pentru analize. După ce probele ajung la registru, sunt luaţi în evidenţă şi dacă sunt compatibili cu un bolnav din ţară sau străinătate, sunt chemaţi la spital. Procedura de donare e lipsită de riscuri, iar pentru mii de bolnavi e singura şansă la viaţă.