Doina Cornea, simbolul curajului care s-a stins la 88 de ani: "Cu oameni cu sufletul în agonie nu poţi să faci o ţară vie"
Doina Cornea, unul dintre puţinii anti-comuniști veritabili din anii '80, s-a stins din viaţă vineri dimineața, la vârsta de 88 de ani.
A fost greu încercată în ultima vreme atât de boală, cât şi de pierderea recentă a fiicei sale. Rămâne însă un simbol al curajului absolut şi poate fi asemănată cu o altă femeie dârză care a înfruntat Securitatea cu riscul vieţii: Elisabeta Rizea. Nu întâmplător, amândouă au fost decorate de Majestatea Sa Regele Mihai.
Doina Cornea ne-a demonstrat că poţi fi curajos şi poţi lupta pentru valori esenţiale, că adevărul şi dreptatea, indiferent de statura fizică şi de vocaţia profesională.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Delicată şi destinată literaturii şi artelor frumoase, ca profesoară de franceză la Facultatea de Filologie a Universităţii din Cluj, a devenit un nume rostit în şoaptă, în anii '80. Erau anii cei mai sumbri ai comunismului ceauşist, dar ea a reuşit să trimită peste graniţă zeci de proteste împotriva regimului.
Toate scrisorile au fost citite la radio Europa Liberă, cel mai cunoscut post de informare reală pentru milioanele de romani -prizonieri în propria ţară.
Radu Preda: ''Era un moment de taină, discret, se asculta discret, nu sub plapumă dar nu cu difuzor şi nu avea voie ca şi copil la şcoală să spui, eram într-o beznă la propriu şi la figurat. Era un moment de temere, cei care n-au trăit în comunism şi pretind că nu au nimic de a face cu acea perioadă, să nu uite că bunicii, părinţii au trecut prin acea perioadă.''
Doina Cornea şi-a declarat apoi răspicat solidaritatea cu muncitorii din Braşov, care au ieşit în stradă în '87.
Doina Cornea: "Voiam să demonstrez totuşi că se poate face şi la noi ceva, e adevărat, cu mici riscuri".
Aceste riscuri pe care le-a înfruntat au inseamnat anchete, bătăi, concedierea de la Universitatea Cluj, - hărțuiri repetate ale Securităţii şi apoi arestul la domiciliu, până la Revoluţie.
Doina Cornea- la Chestiunea zilei: "La începutul anilor '80, mi-am dat seama ce mult ne-am transformat ca popor. Din cauza comunismului, am uitat scara valorilor, nu le practicăm şi le uitam- dacă nu le exersăm.. asociem cu false valori. Aceasta este drama."
Radu Preda: "Doina Cornea a protestat asupra modului arbitrar şi inuman prin care dictatura, cultul personalităţii lui Ceaușescu dusese România într-o beznă, faţă de ceea ce ajunsese Partidul Comunist să transforme această ţară, într-o colonie de oameni fricoşi, fugari, flămânzi".
Tot Doina Cornea a semnalat că este un pericol ca FSN-ul condus de Ion Iliescu să preia puterea. Într-un final s-a retras, cu discreţie, din viaţa publică, an de an tot mai mâhnită de parcursul României.
Doina Cornea: "Până nu ne trezim şi nu ne dorim să devenim altfel de oameni, România se va prăbuşi. Cu oameni cu sufletul în agonie nu poţi să faci o ţară vie".
Radu Preda: ''O femeie firavă, deloc atletică, dar care a încasat-o fizic pentru atitudinea ei principială".
În ultimele două luni, de când starea ei de sănătate s-a agravat, l-a avut alături pe fiul ei Leontin Juhasz. Doina Cornea va fi condusă luni pe ultimul drum.
Dumnezeu să o odihnească în pace.
Sursa: Pro TV
Etichete: deces, securitate, comunism, simbol, doina cornea,
Dată publicare:
04-05-2018 19:32