CRONOLOGIE: Militari români victime în teatrul de operaţii din Afganistan
România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie ''Neagoe Basarab'', sub comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF).
Aceasta a reprezentat prima acţiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naţionale după cel de-al Doilea Război Mondial. De atunci, mai mulţi militari români au căzut victime în teatrul de operaţii din Afganistan:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
30 aprilie 2018 - Opt militari din Batalionului 30 Protecţia Forţei "Vulturii Carpaţilor" din Câmpulung Muscel au fost răniţi, la 30 aprilie 2018, în Afganistan, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, fiind ţinta unui autovehicul capcană (VBIED - Vehicle-Borne Improvised Explosive Device), a informat Ministerul Apărării Naţionale. Militarilor li s-a acordat primul ajutor la faţa locului, după care au fost evacuaţi la spitalul militar din Kandahar, unde se află în stare stabilă. Militarii din Câmpulung Muscel execută o misiune în Afganistan în perioada februarie - august 2018.
15 septembrie 2017 - Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protecţia Forţei din Focşani au fost răniţi în Afganistan, dintre care unul foarte grav, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, informează MApN. Militarul rănit foarte grav, caporalul Mădălin Stoica şi care avea 41 de ani, a decedat ulterior. El era căsătorit şi avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operaţii şi era angajat al MApN din anul 2002.
5 august 2017 - Un militar român a fost rănit uşor la antebraţ în urma unui schimb de focuri în Afganistan, după un atac al insurgenţilor îmbrăcaţi în ţinuta poliţiei afgane.
25 septembrie 2016 - Patru militari români din Batalionul Protecţia Forţei "Rechinii Albi" au fost răniţi în urma detonării unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executau o misiune de patrulare în provincia Kandahar, Afganistan. După securizarea zonei, militarilor li s-a acordat primul ajutor şi au fost evacuaţi la spitalul militar din Baza Aeriană Kandahar. Sublocotenentul Florin Oprea, plutonierul Eduard-Vlad Romilă, caporalul Marcel Neagu şi soldatul Costică-Victor Tarnovschi au fost supravegheaţi de medicii spitalului bazei, fiind în stare stabilă.
7 mai 2016 - Doi militari români şi-au pierdut viaţa şi un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani. Plutonierul Dumitrescu Iulian şi sergentul Vizireanu Adrian nu au supravieţuit, iar militarul rănit a fost transferat la un spital din Germania.
30 aprilie 2015 - Patru militari români care acţionează în cadrul misiunii "Resolute Support" din Afganistan au fost răniţi, în explozia unei maşini-capcană.
30 martie 2014 - Un militar român, Claudiu Constantin Ştefan Vulpoiu (41 de ani), şi-a pierdut viaţa şi alţi cinci au fost răniţi în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat. Militarii români executau o misiune de patrulare în comun cu forţele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operaţională înaintată Mescall.
22 septembrie 2013 - Doi militari români, membri ai Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale, au decedat în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de luptă în Estul Afganistanului. În urma exploziei, cei doi militari grav răniţi au fost evacuaţi pe calea aerului, cu un elicopter MEDEVAC, la spitalul militar din Baghram unde, cu toate eforturile medicilor, au decedat. Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani, era căsătorit, se afla la a doua misiune în Afganistan şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale. Plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.
19 mai 2013 - Patru militari români din cadrul Batalionului 2 Manevră "Yelow Scorpions" au fost răniţi ca urmare a răsturnării blindatului în care executau o misiune. Cei patru militari - plutonierul-major Dorin Segedi şi caporalii clasa a III-a Sorin Bănulescu, Sergiu Ola şi Elena Cristina Marin au fost evacuaţi de urgenţă la spitalul din Baza Apache.
9 decembrie 2012 - Caporalul Daniel Gheorghe Tuică, din cadrul Batalionului 2 Manevră, a fost rănit, în zona gâtului, în timpul unei misiuni de cercetare a unui pod în provincia Zabul din Afganistan. Patrula a fost atacată cu armament de infanterie. Caporalului i-a fost acordat primul ajutor, fiind ulterior evacuat cu un elicopter MEDEVAC, la Spitalul Militar din baza Lagman, pentru investigaţii de specialitate. Starea sa era stabilă. În vârstă de 29 de ani, militarul român este căsătorit şi face parte din Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada". A mai participat în teatrul de operaţii din Afganistan, în anul 2010.
23 septembrie 2012 - Caporalul Dragoş Vasile Dobra, aflat în misiune de patrulare pe autostrada A1, în provincia Zabul, a fost rănit în urma exploziei unui dispozitiv improvizat. Militarul executa misiunea împreună cu alţi camarazi din Batalionul 2 Manevră şi a fost singurul rănit în urma incidentului. Militarul a fost transportat de la spitalul militar din baza Lagman la cel din Kandahar unde a fost evaluat clinic şi investigat paraclinic de medicii specialişti, care au confirmat că este în afara oricărui pericol.
4 mai 2012 - Plutonierul-adjutant Florinel Enache, din Batalionul 280 Infanterie, aflat în misiune în provincia Zabul, a fost grav rănit. Subofiţerul, care executa o misiune de cercetare terestră şi securizare a unui obiectiv pe autostrada A1, a suferit răni grave în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat. Militarul a fost evacuat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagman.
7 septembrie 2011 - Plutonierul Ion-Lucian Leuştean, care era încadrat în Batalionul 2 Manevră, a fost rănit grav în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa cercetarea terestră a unui obiectiv în provincia Zabul. Militarului i s-a acordat pe loc primul ajutor, după care a fost transportat de urgenţă cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman pentru intervenţii chirurgicale. Pe 8 septembrie 2011, militarul român a fost evacuat în Germania, la Spitalul militar american din Landstuhl, pentru tratament de specialitate şi, ulterior, la 30 octombrie 2011, a fost transferat în România, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central, în stare vegetativă, fiind diagnosticat cu multiple traumatisme interne şi cranio-cerebrale. A încetat din viaţă la 9 mai 2012.
10 mai 2011 - Caporalul Cătălin-Ionel Marinescu, din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", a murit în provincia Zabul, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1 executând cercetarea terestră a unui obiectiv. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost grav rănit, fiind transportat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale, dar cu toate eforturile depuse nu a mai putu fi salvat. Militarul avea de 28 de ani şi era necăsătorit.
5 mai 2011 - Caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", a căzut la datorie în provincia Zabul. În timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv, conform procedurilor. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost rănit grav, fiind evacuat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale. Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vieţii sale, caporalul Lixandru a decedat. Militarul, în vârstă de 30 ani, era căsătorit şi nu avea copii.
1 aprilie 2011 - Expertul internaţional, cetăţean român, Filaret Moţco, a decedat la Mazar-i-Sherif. Acesta avea funcţia de ofiţer de afaceri politice în cadrul Centrului Operaţional Nord al ONU din Afganistan, în localitatea respectivă. Atacul de la Mazar-i-Sharif s-a produs după ce o serie de protestatari care demonstrau împotriva arderii Coranului, cartea sfântă islamică, au luat cu asalt clădirea în care se aflau birourile ONU.
24 noiembrie 2010 - Caporalul Angel-Paul Ilovan, din Batalionul 812 Manevră ''Şoimii Carpaţilor'', aflat într-o misiune de patrulare în provincia Zabul, a fost rănit de suflul deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat. În urma exploziei, militarul a suferit răni în zona feţei, a toracelui şi la mâini. După acordarea primului ajutor, a fost transportat cu un elicopter de evacuare medicală la Spitalul Militar din Kandahar, pentru îngrijiri şi investigaţii de specialitate, starea sa de sănătate fiind stabilă.
1 octombrie 2010 - Sergentul major Marius Florin Sfecheş şi soldatul Cristian-Petru Filip din Batalionul 812 Manevră "Şoimii Carpaţilor" au căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului Humvee, în care se aflau aceştia. Atacul s-a produs în provincia Zabul, la aproximativ 40 de km nord-est de Qalat. În urma exploziei a fost rănit şi caporalul Vasile Zbâncă.
12 mai 2010 - Sergentul Leu Sandu Valerică din Batalionul 33 Manevră a murit în Afganistan, în timpul unei misiuni. Sergentul a fost ridicat post-mortem la gradul de sublocotenent.
23 februarie 2010 - Sergentul major Bădiceanu Florin a murit şi fruntaşul Zamfir Marian a fost rănit, în cadrul unei misiuni de patrulare într-o coloană formată din patru autovehicule Humvee, în provincia Zabul pe autostrada Kandahar - Kabul. Vehiculul blindat în care se aflau cei doi a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. În urma deflagraţiei, cei cinci membri ai echipajului au fost evacuaţi de urgenţă pe calea aerului la spitalul din localitatea cea mai apropiată, conform procedurilor în vigoare. Cu toate eforturile depuse de medici, sergentul major Bădiceanu a decedat. Subofiţerul - promoţie 2005 - era la a doua misiune în Afganistan, avea 31 de ani, căsătorit şi tatăl unui copil. Fruntaşul Marian Zamfir a fost supus unui tratament medical şi a unor investigaţii de specialitate.
24 ianuarie 2010 - Plutonierii-majori Sergiu Hulpoi şi Mihai Păduraru, aflaţi în baza militară din Kandahar, au fost răniţi uşor, în urma unui atac cu rachetă. Militarii români au fost transportaţi la Spitalul Militar din Baza Kandahar, unde au primit primele îngrijiri medicale. După investigaţiile preliminare, a reieşit că starea lor de sănătate este stabilă.
20 noiembrie 2009 - Trei militari din Elementul Naţional de Sprijin (NSE) dislocat în Kandahar (Afganistan), au fost răniţi în urma unui atac cu rachetă. Sergentul major Cristian Mostoc şi sergenţii Marian Muscăloiu şi Marius Bertoni Taifas au suferit răni în urma suflului exploziei.
30 septembrie 2009 - Patru militari din Batalionul 280 Manevră au fost răniţi în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat în timp ce se aflau în misiune pe autostrada A1, Kandahar-Kabul. Plutonierul Dănuţ Buzatu, fruntaşul Ionuţ Dumbravă şi caporalul Ionuţ Bogdan Ciubotaru au fost externaţi. Fruntaşul Emanuel Cornel Berdei a fost operat, fiind trimis la Centrul Medical Regional Landstuhl din Germania, pentru investigaţii de specialitate.
5 septembrie 2009 - Doi militari români, din Batalionul 280 Manevră, dintr-o bază aflată la 60 km N-E de Qalat, au fost răniţi, în urma unui atac insurgent cu aruncătoare de grenade şi armament portabil de infanterie. În urma atacului, fruntaşii Constantin Buturugă şi Florin Drehluţă au suferit răni în zona membrelor inferioare.
18 iulie 2009 - Doi militari au fost răniţi în baza militară română din Qalat, în urma unui atac insurgent din mai multe direcţii cu rachete şi armament portabil de infanterie. În urma atacului, sergentul Florin Emil Cojocaru şi caporalul Gheorghiţă Pavăl au suferit răni uşoare în zona feţei. Militarilor li s-au acordat primele îngrijiri în baza militară, fiind transportaţi, ulterior, cu un elicopter de evacuare medicală la Kandahar, pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. Militarii răniţi făceau parte din organica Batalionului 280 Manevră.
7 aprilie 2009 - Un convoi militar românesc a fost victima unui atentat. La 20 km nord-est de Qalat, unul dintre autovehicule a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma exploziei, un ofiţer şi-a pierdut viaţa, iar alţi patru militari au fost răniţi. Militarul decedat era căpitanul Vasile Unguraş din Batalionul 21 Manevră. El conducea o misiune de patrulare, formată din patru autovehicule Humvee, din cadrul Batalionului 21 Manevră, pe autostrada A1 Kandahar - Kabul. După atac, zona a fost securizată, iar militarii răniţi au fost evacuaţi la spitalele militare din Lagman şi Kandahar. Vasile Unguraş avea 32 de ani, era căsătorit şi tată a doi copii.
3 aprilie 2009 - Un ofiţer din Batalionul 1 Forţe pentru Operaţii Speciale '' Vulturii'', căpitanul Petre Tiberius, a murit în Afganistan. La aproximativ 80 de kilometri Sud-Vest de Kabul, o echipă de intervenţie rapidă româno-americană a acţionat în sprijinul unei subunităţi aliate. În schimbul de focuri, ofiţerul român a fost împuşcat. A fost evacuat de urgenţă cu un elicopter Medevac, iar acesta a murit, în timp ce era transportat către spital. Petre Tiberius era căsătorit şi avea un copil. În vârstă de 33 de ani, militarul era angajat al MApN din anul 2000 şi se afla la a doua misiune în Afganistan.
26 februarie 2009 - Sergentul major Chira Claudiu, în vârstă de 30 de ani, a fost ucis. În timp ce efectua o misiune de patrulare pe autostrada A1, între Qalat şi Kabul, autovehiculul în care se afla subofiţerul român a trecut peste un dispozitiv explozibil, fiind rănit grav românul a fost grav rănit, şi deşi un elicopter a încercat să îl transporte la Kabul, acesta a murit.
9 ianuarie 2009 - Locotenent-colonelul Augustin Nicuşor Pegulescu a fost rănit la piciorul stâng şi a suferit şi leziuni la umărul drept. Acesta efectua alături de alţi trei militari români din Batalionul 21 "Vânători de Munte" o misiune mixtă româno-americană de recunoaştere, fiind rănit în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat, la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de Baza Lagman. Locotenent-colonelul Pegulescu făcea parte din Structura de comandă şi control a Task Force Zabul.
3 ianuarie 2009 - Soldatul voluntar Nicolae Paraschiva din Batalionul 30 Vânători de Munte "Dragoslavele" a fost rănit de un dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce efectua o misiune de intervenţie rapidă într-o patrulă mixtă, împreună cu o echipă genistică americană (EOD) pe autostrada A1, la aproximativ 50 de kilometri de baza Lagman, Qalat.
31 august 2008 - Sublocotenentul Dragoş Traian Alexandrescu a fost ucis, iar alţi trei soldaţi, sergentul major Gheorghe Irinel Matei, fruntaşul Dumitru Bogdan Angelescu, soldatul Dumitru Marius Mihai şi soldatul Ionuţ Claudiu Butoi, din Batalionul 30 Vânători de Munte "Dragoslavele", au fost răniţi, în timp ce se aflau într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul), la aproximativ 20 de kilometri de Qalat.
13 iunie 2008 - Un militar român a fost ucis şi alţi trei au fost răniţi, în urma unui atentat produs la 50 de km de Qalat. Soldaţii, membri ai Batalionului 300 Infanterie "Sfântul Andrei" din Galaţi se aflau într-o misiune de patrulare pe autostrada A1 (Qalat-Kabul), când patrula, alcătuită din patru transportoare amfibii blindate a fost atacată de forţe insurgente cu armament uşor şi aruncătoare de grenade. Aflat în primul dintre transportoare, soldatul Claudiu Marius Covrig, şi-a pierdut viaţa, trupul său fiind transportat la Baza Lagman din Qalat. Ceilalţi trei militari răniţi, care au primit asistenţă medicală la faţa locului, şi-au continuat misiunea, participând la securizarea zonei, conform procedurilor standard de operare în astfel de situaţii.
20 martie 2008 - Un militar român din Batalionul 300 Infanterie "Sfântul Andrei" din Galaţi a fost ucis şi un altul rănit, într-o explozie produsă la nord de Qalat. Fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu a decedat, iar caporalul Silviu Atanasiu a fost rănit la piciorul stâng, când autovehiculul Humvee, în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În momentul producerii deflagraţiei, militarii români îndeplineau o misiune de patrulare în provincia Zabul. Fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu a fost înaintat, post-mortem, la gradul de sublocotenent.
12 martie 2008 - Caporalii Vasluianu Gheorghe Ionel şi Hamza Gheorghe Dan, şi plutonierul Sbughea Constantin Mihai, din cadrul Batalionului 300 Infanterie "Sfântul Andrei" din Galaţi, dislocat în Afganistan, au fost răniţi într-o explozie produsă la sud de Qalat, în timp ce îndeplineau o misiune de patrulare pe autostrada Qalat-Kandahar, după ce transportorul amfibiu blindat în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În incident, caporalii Vasluianu Gheorghe Ionel şi Hamza Gheorghe Dan au suferit contuzii şi echimoze în zona feţei, iar plutonierul Sbughea Constantin Mihai a fost diagnosticat cu fractură de membru superior drept.
6 septembrie 2007 - Sergentul major Aurel Marcu a fost ucis, iar locotenentul Nicolae Grigore, fruntaşul Alex Octavian Zafiu şi sergenţii majori Mircea Solomon şi Marius Enescu au fost răniţi. Militarii făceau parte din Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada" de la Curtea de Argeş şi se aflau într-un transportor amfibiu blindat care îndeplinea o misiune în provincia Zabul. Sergentul major Aurel Marcu a fost înaintat, post-mortem, la gradul de sublocotenent, şi a fost decorat cu Ordinul Naţional 'Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
1 august 2007 - Sergentul major Ionel Sorinel Berchetaru, din Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada", aflat în misiune în teatrul de operaţiuni din Afganistan, a fost rănit la 1 august 2007, suferind o leziune superficială în zona abdomenului, cauzată de o schijă de mortier.
23 iunie 2007 - Sergentul Gabriel Creţu, aflat într-o misiune de patrulare în provincia Farah din Afganistan, a suferit un traumatism în zona capului, provocat de suflul exploziei unei încărcături de aruncător de grenade, trasă dintr-o direcţie necunoscută.
1 mai 2007 - Sergentul major Ioan Constantin a suferit un accident, care i-a provocat un hematom în zona globului ocular drept, în timp ce se afla în misiune de patrulare în provincia Herat, împreună cu alţi şase militari români.
19 iulie 2006 - Un militar român a fost rănit în urma exploziei unei rachete de 107 milimetri, care a căzut chiar lângă tabăra românească din baza Kandahar. În timpul deflagraţiei, maiorului Ion Stanciu, din Elementul de Sprijin Naţional, i s-au înfipt în corp cinci schije - două în spate, în zona rinichilor, două în picior şi una lângă ochiul stâng. Niciun alt militar român nu a fost afectat de explozie.
20 iunie 2006 - Caporalul Ionel Gheorghiţă Drăguşanu, încadrat în Batalionul 341 Infanterie din Topraisar din anul 2001, a decedat, iar alţi patru militari români - sublocotenentul Dinu Răzvan Manoilă, plutonierul Iosif-Adrian Luca-Micu şi sergenţii Costinel Valerică Slăniceanu şi Laurenţiu Şerban - au fost răniţi grav, în urma unui incident. Militarii se aflau într-un transportor amfibiu blindat de cercetare şi se întorceau la baza din Kandahar, după ce îndepliniseră o misiune de patrulare în sudul Afganistanului. Sublocotenentului Gheorghiţă Ionel Drăguşanu i-a fost conferit, post-mortem, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari cu însemne de război.
31 martie 2006 - Maiorul Cătălin Ticulescu, ofiţer de stat major din cadrul Batalionului 341 Infanterie "Rechinii Albi", a suferit o fractură de calcaneu drept, iar plutonierului adjutant Florin Bolovan, cadru sanitar, i s-au tasat patru vertebre lombare (fără afectarea funcţiunilor neurologice), în urma unei explozii produse în timpul executării unei misiuni de patrulare la aproximativ 30 de kilometri sud-est de baza de la Kandahar.
24 aprilie 2005 - Sergentul Narcis Şonei a murit şi alţi doi militari, sergenţii Gabriel Hanganu şi Adrian Dogaru, au fost răniţi în timpul unei misiuni de patrulare în districtul Panjawyi din provincia Kandahar, după ce transportorul amfibiu blindat de cercetare, în care se aflau cei trei, a trecut peste un mijloc exploziv neindentificat. Narcis Şonei a fost înaintat, post-mortem, la gradul de sublocotenent, şi a fost decorat cu "Virtutea militară" în grad de Cavaler cu însemne de război.
11 noiembrie 2003 - Sergentul major Iosif Silviu Fogoraşi a fost împuşcat mortal, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în timp ce o coloană de blindate aparţinând Batalionului 151 "Războieni" ("Lupii Negri"), aflată în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localităţii Spin Puldac, situată în apropierea graniţei cu Pakistanul. Samuilă a decedat la 14 noiembrie 2003, într-un spital de campanie al armatei Statelor Unite din Bagram. Cei doi au fost înaintaţi, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decoraţi cu "Virtutea Militară" în grad de Cavaler, cu însemn de război.
6 octombrie 2002 - Doi militari români din batalionul "Neagoe Basarab", aflaţi într-o misiune au fost implicaţi într-un incident produs la circa 18 km de Kandahar, suferind răni uşoare. Incidentul a avut loc în momentul în care transportorul blindat în care se aflau militarii români a trecut peste o mină, care a explodat avariind partea din faţă a maşinii de luptă.